Michael Rada: Chci vybudovat svět bez odpadu a plýtvání

25.09.2016 8:35

Přiznám se, že mne překvapilo, když se mi v mé e-mailové stránce objevil první e-mail odkazující na mé příspěvky na serveru PARLAMENTNÍ LISTY. Nejednalo se o pochvalu mých výtvorů, jen se mne autorka ptala, co vlastně dělám, když se dotýkám tolika témat.

Michael Rada: Chci vybudovat svět bez odpadu a plýtvání
Foto: Archiv Michaela Rady
Popisek: Michael Rada

Netrvalo dlouho a přímo v diskuzi přistála otázka podobná, resp. věta „Kdo je Michael Rada“. Protože předpokládám, že si podobnou otázku kladou i někteří další čtenáři, kterým shrnutí mého „já“ pod články nestačí, rozhodl jsem se odpovědět v tomto článku.

Snažím se dělat vše, co je třeba, abych dosáhl cíle, který jsem si stanovil, když jsem se rozhodl nadobro odejít z pozice zaměstnance, kterou jsem zastával více než 20 let.

Cíl je prostý

CHCI VYBUDOVAT SVĚT BEZ ODPADU A PLÝTVÁNÍ

a to ve všech jejich podobách.

Nic víc a Nic míň

Mou výhodou je nejen bohatá profesní praxe (podívejte se na serveru LINKEDIN), ale i to, že jsem tvor zvídavý a tvůrčí.

Díky dlouholeté praxi jsem měl možnost sbírat poznatky a informace z mnoha oborů a činností a v každém z nich jsem našel mnoho zajímavého a naučil se postupně, tyto poznatky a praktické zkušenosti využívat v činnosti jiné a to často, s mou aktuální pracovní náplní, přímo nesouvisející.

Protože jsem zjistil, že podobně postupuje jen málo lidí a firem, rozhodl jsem se tyto informace sdílet a to nedříve v korporátním světě a následně i z něho ven.

Možná i skutečnost, že jsem se narodil v roce, kdy byla poprvé ve světě zakázána televizní reklama na cigarety, určila směr mého života, který jsem však dlouhých 40 let tušil, ale nedokázal jej definovat natolik přesně, aby byl hmatatelný.

Po základní a střední škole, nenásledovala škola vysoká, ale práce v ocelárnách, a pak osmnáctiměsíční vojenská služba a po ní celá řada „malých – velkých škol života“. Byl jsem jedním z prvních mužských AU-PAIR ve Velké Británii, žil jsem téměř rok na jednom z nejkrásnějších tuzemských středověkých hradů, pracoval opět jako jeden z prvních v tuzemsku jako TELECOMMUTER pro zahraničního zaměstnavatele a mnoho dalšího.

Celý život, ač jsem o tom dlouho nevěděl, mne provázela logistika a činí tak dodnes. I díky ní jsem se dozvěděl, že nejlepšími logistiky jsou lidé, kteří ani netuší, že tento obor existuje, například zubaři.  A protože jsem měl možnost pracovat nejen manuálně v továrnách a skladech, ale i i v kancelářích na pozici Nákupu, Prodeje, Marketingu, Business Developmentu, Key Account Managera, či Branch, nebo Country managera, sesbíral jsem dosti zkušeností pro okamžik, kdy jsem řekl A DOST a začal namísto plnění cílů stanovených jinými lidmi, často i na jiném kontinentě, Plnit ty vlastní, ty které mi dávají smysl a přináší uspokojení zvané láska k práci a chuť do práce.

A takto činím poslední 4 roky a poslední 3 vedu vlastní společnost, jejíž cíl je shodný s tím, který je nejen  tučně uveden velkým písmem v úvodu článku samotného, ale i na dveřích kanceláře, v níž změny vznikají. Kanceláře, která není v nové, moderní budově postavené penězi, pro peníze, ale v budově postavené s láskou k práci lidmi, kteří již dávno nežijí a nyní (po značné sešlosti ignorancí mocipánů minulého režimu), je obnovována do původní, překrásné podoby soukromým majitelem, který se o ni se mnou a mnoha ostatními dělí.

To, že komunikuji v angličtině a němčině, mi nepřipadne jako výjimečné, stejně jako mi nepřipadne zvláštní jednat na úrovni generálních ředitelů, politiků, či manuálních dělníků. Jezdím ojetým vozem a namísto drahých hodinek, jsem investoval raději do nalezení práce pro pracovníky chráněných dílen.

Na mé cestě mne nazastavuje skutečnost, že se jí přede mnou nikdo nevydal, či že ten, či onen proces, či výrobek neexistuje, naopak. Právě neexistence řešení je pro mne výzvou k tomu, abych to byl já, kdo se ho pokusí najít, aplikovat, využít a sdílet, aby je mohli používat i druzí.

SVĚT BEZ ODPADU A PLÝTVÁNÍ

Není nereálný sen, jen cesta k němu vede přes mozoly na rukách, bolest v zádech a někdy i hladu, když je potřebnost, je jinde, než ve vlastní spotřebě.

Nevím, zda-li Vám můj dnešní článek pomohl poznat, kdo je jeho autor, věřím, že ano. Budete-li však chtít vědět více, jste vítání v účasti na některém z workshopů, prezentací, či konferencí, kde jsem byl požádán, abych vystoupil, či prostě přijďte na návštěvu do jediné kanceláře v Čechách a jedné z mála ve světě, kde slovo UPCYCLING je materializováno ve 99,9% vybavení.

Je totiž dost dobře možné, že diskuzi nepovedeme pohodlně usazeni, ale v pohybu, k němuž nám napomůže E-MOTION, čistá mobilita, která je pro mne již dnes nedílnou součástí mého života a mé práce.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ladislav Jakl: Evropská unie - léčba otevřených ran solí

15:49 Ladislav Jakl: Evropská unie - léčba otevřených ran solí

Denní glosa Ladislava Jakla