Michael Rada: Už jsi čet, Mladý Svět?

20.10.2016 11:36

Ptali jsme se za dob mého mládí spolužáků a kamarádů, protože na rozdíl od Sedmičky Pionýrů, či Ábíčka, to bylo moderní, dnes byste řekli „IN“ čtivo. Dnes, v době, kdy papírové noviny a časopisy z velké míry nahradila obrazovka a internet, bych očekával, že ty co zůstali na papíře, budou plné kvalitního obsahu.

Michael Rada: Už jsi čet, Mladý Svět?
Foto: Archiv Michaela Rady
Popisek: Michael Rada

A ačkoliv jsem to nečekal, byl v pátek 14.10.2016, tedy v době průběhu druhého kola voleb, shodou náhod ve schránce zaparkován list stávajícího vedení města, či spíše městské části, z něhož jste nemohli necítit klid a pohodu a usilovnou práci stávajících politiků a vedení města. Tak proč cokoli měnit.
Je jasné, že to nesouvisí s prohrou v prvním kole, a není to politická agitka odporující zákonu, je to prostě jen shoda náhod, dalo by se říci šťastná shoda náhod.

Tak se podíváme, co nám píší

Hned z první stránky je jasné, proč je politické vedení tak úspěšné. Vede je bůh. To mi alespoň připadá, než si vezmi brýle, abych v podobizně vousatého kmeta rozpoznal, že jsem se mýlil. Není to bůh, ale starosta, který se nemusí bát ani islámské nadvlády.

S ohledem na téma noticky, pod kterou je podepsán, bych řekl, že začal takovou malou domů.

Pojďme tedy dál.

Objevíte téma, které jasně říká, jak je čistá mobilita krásně integrována do legislativních rámců našeho státu a tím i jednotlivých výkonných složek. Chcete-li totiž tuto podpořit, například tím, že nabídnete klientům, návštěvníkům, či prostě lidem, prostor na odložení jejich bezemisních dopravních prostředků, stačí Vám udělat jen 4 kroky, jeden dopředu a tři zpět a je to.

Při návštěvách úřadů pak je možné sbírat body v podobě razítek, a když budou všechny zjistíte, že už nemáte kam stojan dát, protože si tam vyznačil místo majitel nového luxusního vozu s podivně se opakujícími znaky v poznávací značce.



Neztrácím však naději a čtu dál, věříce, že naleznu pravdu neschovávající se mezi řádky.



Titulek dalšího článku mi připomíná kreativitu Čechů. Zatímco Woody Allen potřeboval k zatraktivnění tématu a filmu slovo SEX (Všechno, co jste kdy chtěli vědět o sexu (ale báli jste se zeptat)) stačí pracovníkovi Odboru Životního Prostředí slovní spojení Odpadkový koš.

Člověk by řekl, že na místě ochránce životního prostředí sedí milovník odpadkových košů všeho druhu. S jakou láskou vysvětluje, k čemu koše slouží a kolikrát se vysýpají, z jakého jsou materiálu a kolik se jich v obvodě nachází. Je škoda, že nebyl prostor na fotografie a proto rád doplním. Je totiž dobře vidět, že lásku ke košům a odpadu nemá jen on sám, ale přenesl je i na občany, kteří stejně jako on, preferují život na skládce, než v prostředí, které si „nová odpadová společnost“ dala do názvu, tedy v místě zvaném ČISTÁ PLZEŇ.

Pan Inženýr Vajz, pracovník OŽP, jde však na další stránce ještě dál, aby nám mohl sdělit, jak je třídění odpadů prospěšné a přispívá k významným úsporám energie a …

Třídění odpadu, je prostě božím darem nám obyčejným smrtelníkům.

Díky němu máme v ulicích namísto jedné šest popelnic a všechny jsou plnější za den, než ta samotná za týden. Tomu říkám kladný vliv na životní prostředí.

Věřím, že bude ještě kladnější, než například ve Velké Británii, kde za posledních 20 let (tedy po intenzivním zavedením systému třídění odpadu) narostl objem komunálního odpadu o 80%. Já věřím, že díky dalším košům na dosah, to v Plzni a městské části Slovany bude i dvojnásobek.

Jen mne překvapuje, že pan Vajz nezmínil, o kolik narostl zisk odpadových společností, které s téměř čistou surovinou nemusí dělat nic jiného, než ji prodat.

Jistě se podělí o své zisky s občany, kteří ke zvýšenému zisku napomáhají, ale myslím, že jen vžitá skromnost zachránců životního prostředí, míněno odpadových společností, jim zabránila říci, jak dobře se jim vlastně daří.

Ačkoli nejsem ani v polovině, budu pro dnešek končit. Nerad bych totiž, aby se Vám z toho všeho dobra, také zalily oči slzami.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: Proč se k tomu snižují?

15:57 Jiří Paroubek: Proč se k tomu snižují?

Když jsem si o víkendu přečetl některé články v denním tisku, věnované osvobození republiky před 79 …