Michal Komárek: Smí se říkat „kluci kradou“?

14.10.2014 16:20

Volební výsledky a povolební vyjednávání a očekávání zajímavě ukazují rozmanité stránky politického myšlení. A jejich nespojitost. Nemá totiž smysl příliš zobecňovat na téma, jaká je budoucnost politiky na celostátní úrovni, jak pevná je vládní koalice, či nakolik lze obrodit důvěru v politiku. Je to spíš mozaika, která alespoň prozatím nabízí spíš surrealistický obraz.

Michal Komárek: Smí se říkat „kluci kradou“?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volební urny

Tak například v Olomouci vyhrálo Babišovo hnutí ANO, ale druhá ČSSD se velice rychle dohodla na pokračování koalice s ODS. Andrej Babiš k tomu poznamenal: „V Olomouci vyhrálo ANO, i tak nabídlo primátora ČSSD. Ta se spojila s kmotry, co v Olomouci čtyři roky kradou. Kluci se asi lekli, že to chceme prověřit.“

V Liberci se už nekrade

Samy o sobě jsou pozoruhodné rétorické figury, kterými vyjednávání v Olomouci vysvětluje premiér Sobotka, jenž obecně vyzývá k vytváření koalic podobných té vládní. Nicméně ještě pozoruhodnější je srovnání se situací v Liberci. Tam vyhrála Změna pro Liberec a zdá se, že druhé nejsilnější hnutí ANO vítěze obejde a vytvoří koalici s ČSSD a Starosty.

Jan Korytář se Změnou vyhrál volby v Liberci už podruhé, a to zejména proto, že se vymezuje proti bývalé městské vládě ODS, respektive ODS v koalici s ČSSD. A vymezuje se tak razantně, že po krátkém období v primátorském křesle po minulých volbách se ostatní strany dohodly a odstavily ho. Voliči ale zjevně na Korytářovu pozici slyší. A není divu: Liberec měl po léta pověst města ovládaného podnikateli a prolezlého korupcí.

Korytář je ale pro potenciální partnery příliš divoký, těžko se s ním komunikuje. Lídr Starostů Michal Hron se tomuto problému ale vyhýbá a říká: „Město je ze strany Změny pro Liberec stále označováno jako město korupce, město mafiánských struktur a dluhu. To si myslím, že město poškozuje a poslední čtyři roky to má ke skutečnosti hodně daleko. Dalším charakteristickým znakem jejich politiky je, že vůči politikům z jiných uskupení používají velmi osobní výpady, mnohdy podávají trestní oznámení, a dehonestaci všeho druhu.“ Jiným slovy řečeno: Quod licet Ioví, non licet boví. Andrej Babiš může říkat, že „kluci kradou“, Jan Korytář nikoli. Hnutí ANO může svoje úspěchy odvíjet od vymezení vůči klasickým politickým stranám a proti korupci, Změna by už měla přestat přehánět.

Ano Pirátům

Na vlně vymezení proti politickým stranám a netransparentnímu hospodaření města se svezli i Piráti v Mariánských Lázních a překvapivě tady vyhráli. I když – překvapivě? „My jsme jako občané založili před dvěma lety tento projekt jménem Piráti Mariánské Lázně. Cílem bylo dát dohromady celou kandidátku, na které nebudou osoby, které byly navázány na jakýkoliv minulý potenciální skandál a nepůsobily v zastupitelstvu. K tomu jsme dali dohromady program, který je velice široký, je propracovaný. To si myslím, že přesvědčilo občany, respektive se trefilo do toho, co hledají. Hledají změnu,“ vysvětluje lídr mariánskolázeňských pirátů Ondřej Knotek.

Trochu překvapivé tak na vítězství této sestavy může být tedy snad už jen to, že lidem nevadí název „Piráti“, že už si na něj zvykli, zařadili ho do běžného politického slovníku a chápou ho jako jakékoli jiné „nezávislé“ sdružení. Sdružení, které se distancuje od minulosti a chce změnu.

Ano, program mariánskolázeňských Pirátů je opravdu dobře napsaný. A Ondřej Knotek shrnuje, že „strana chce mimo jiné průhlednější hospodaření radnice, kvalitnější služby pro lázeňské pacienty i místní obyvatele a také lepší využití místních pramenů.“ Jenže, upřímně – může chtít někdo alespoň trochu soudný něco jiného?

Zastupitelstvo v Mariánských Lázních má 21 členů a je extrémně roztříštěné, takže vůbec není jisté, že Piráti s pěti mandáty získají post starosty a významný vliv v městské radě. Pokud se to stane, bude ale velice zajímavé sledovat, jak si povedou. Skeptici už nyní mají zato, že nezkušení většinou mladí lidé nebudou mít šanci odolat tlaku zkušených úředníků a lobbistů. A že svoje představy o řízení města nedokážou uskutečnit. Ne snad proto, že by se nechali „koupit“, ale prostě proto, že idealismus nestačí a v konfrontaci s každodenními praktickými nároky na administrativu brzy podlehne.

Optimisté naopak v podobných vítězstvích „nezávislých“ skupin vidí šanci na obrození demokracie.

Uvidíme. A snad ty varianty dokážeme odlišit.

Vyšlo v rámci mediální spolupráce s Literárními novinami

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: literarky.parlamentnilisty.cz

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Hampl: O bezpečnostních aktivech

15:22 Petr Hampl: O bezpečnostních aktivech

Denní glosy Petra Hampla.