Michal Kozub: Inflace i nezaměstnanost kopírují lednové výsledky

10.03.2014 11:25

Dnešní den je ve znamení duplicit. Jak inflace, tak i nezaměstnanost vykázaly naprosto stejné hodnoty jako před měsícem. Navíc inflace byla stejná jak v meziročním, tak meziměsíčním vyjádření.

Michal Kozub:  Inflace i nezaměstnanost kopírují lednové výsledky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Úřad práce

Nezaměstnanost v únoru zůstala bez jakékoli změny. Hodnota 8,6 % platila v lednu a platí i v únoru. V absolutních číslech sice počet uchazečů o práci klesl o necelé 4 tisíce osob, na celkovém počtu 625 tisíc je to ale nepatrná změna. Stabilita nezaměstnanosti ale rozhodně není špatný signál. V únoru totiž pravidelně bývá nejvíce uchazečů o práci. Proto tento výsledek dává naději do dalších měsíců, kdy počet lidí bez práce bude klesat.

Dobrému výsledku pomáhají dva faktory. První z nich je příznivé počasí. I díky tomu ekonomika tak nezamrzla jak se děje pravidelně v zimních měsících. Druhý vliv je ekonomické oživení. Ekonomice se nyní daří lépe, a proto není důvod k tomu, aby nezaměstnanost dále rostla. Ale k tomu, aby výrazně poklesla, bude potřeba jednak vyšší růst, ale hlavně dlouhodobý růst. Jedno čtvrtletí, kdy se ekonomice dařilo na jedničku, neznamená okamžité snížení nezaměstnanosti. K výraznému poklesu budeme potřebovat aspoň dva roky stabilního ekonomického růstu.

Inflace v únoru potvrdila stejný výsledek, jako byl v lednu. Pro ekonomiku dobrá známka, protože obavy, že by mohla spadnout do deflace, se nepotvrdily. Meziroční míra inflace 0,2 % je tak stabilní, a pokud nepřijdou nečekané cenové šoky, tak by ani výrazně klesat neměla. Pokud je cílem vyšší inflace, tak dobrá zpráva je i to, že meziměsíčně ceny vzrostly také o 0,2 %. I když ekonomika nepadá do deflace, tak je inflace stále v oblastech, které jsou pro běžného spotřebitele nejcitlivější. To znamená potraviny. Naopak u zboží dlouhodobé spotřeby, jako je například bytové vybavení, ceny stále klesají. Jen o desetinku meziročně vzrostly ceny v dopravě. Prozatím tak vidíme přešlapování na místě a čekání na změnu. I když je poptávka silnější než vloni, tak stále není natolik silná, aby přinesla inflační tlak.

S pozdravem,

Ing. Michal Kozub

Analytik

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

PhDr. Lubomír Zaorálek byl položen dotaz

Stejné mzdy za stejnou práci v celé Evropě

Zajímalo by mě, jak toho chcete docílit? A kde by třeba podniky nebo zaměstnavatelé na dorovnání mezd měli brát peníze?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Weigl: Absurdní důchodové divadlo

15:49 Jiří Weigl: Absurdní důchodové divadlo

Pondělní glosa Jiřího Weigla