Mikuláš Bek: Vítáme příslib ministryně o navýšení rozpočtu alespoň o 2 miliardy Kč

02.12.2016 14:49

Usnesení 138. zasedání Pléna České konference rektorů

Mikuláš Bek: Vítáme příslib ministryně o navýšení rozpočtu alespoň o 2 miliardy Kč
Foto: Martin Strachoň / Wikimedia Commons
Popisek: Mikuláš Bek

Plénum České konference rektorů (ČKR) přijalo na svém 138. zasedání následující usnesení:

1. ČKR vítá dorovnání rozpočtu 2017 v kapitole vysokých škol na úroveň výdajů roku 2016, zejména pak začlenění tohoto dorovnání do státního rozpočtu a jeho střednědobého výhledu, a rovněž tak i příslib ministryně školství, mládeže a tělovýchovy navýšení rozpočtu v této kapitole pro rok 2018 alespoň o 2 mld. Kč.

2. ČKR žádá, aby byla případná podpora vybraných oborů na základě společenské potřeby primárně projednávána s ČKR jako s reprezentací vysokých škol s odpovědností za celky vysokých škol, nikoli se zájmovými skupinami s parciálními zájmy. V době stagnace rozpočtu vysokých škol je možné takové intervence provádět jen za cenu poškozování ostatních oborů. Lze je akceptovat jen tehdy, budou-li jim předcházet koncepční a systémová opatření, jež by zabránila plýtvání veřejnými prostředky.

3. ČKR bude iniciativně usilovat o systémové řešení problematiky učitelských oborů.

4. ČKR se seznámila se schválenou metodikou hodnocení výzkumných organizací a očekává, že bude v dalším kroku detailněji dopracována i za součinnosti vysokých škol.

5. ČKR vítá vyjádření náměstka ministryně školství, mládeže a tělovýchovy pro operační programy Václava Velčovského, že u projektů, které mají v rozhodnutí míru financování z neveřejných zdrojů vyšší než 20 %, může být relevantní entitou buď fakulta, anebo vysoká škola.

6. ČKR nesouhlasí se vznikem pravidel pro řešení projektů z evropských fondů, která by vedla
k neproduktivní a neúčelné byrokratické zátěži současně zvyšující rizika vzniku nezpůsobilých nákladů a sankcí. Současně se ohrazuje proti možnosti retroaktivity těchto pravidel ve vztahu
k veřejné podpoře.  

7. ČKR vyzývá Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy, aby k jednáním o budoucím financování univerzitního sportu i k otázkám přípravy a metodického vzdělávání trenérů byly vždy přizvány reprezentace vysokých škol jako plnohodnotný účastník diskuse. ČKR se obává, že jakákoliv separátní jednání se sportovními svazy či s Českým olympijským výborem poškozují v konečném důsledku univerzitní sport. 

8. ČKR vyzývá Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy a Ministerstvo zdravotnictví ke společnému jednání o vzdělávání v nelékařských zdravotnických oborech.

Za Českou konferenci rektorů

Doc. PhDr. Mikuláš Bek, Ph.D.
místopředseda pro oblast vzdělávání
zastupující předsedu


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Weigl: Dvacáté výročí našeho vstupu do EU a historické paralely

15:22 Jiří Weigl: Dvacáté výročí našeho vstupu do EU a historické paralely

Na 1. května 2024 připadá 20. výročí našeho vstupu do Evropské unie. Náš veřejný a mediální prostor …