Milan Daniel: Co změní volby na Ukrajině?

28.10.2014 16:01

Přes Porošenkovy výzvy k tomu, aby se ukrajinští vlastenci zúčastnili formou voleb ustavení nové politické reprezentace země, jich k volebním urnám přišla jen polovina. Voliči byli motivováni různě: část uvěřila tomu, že volby něco změní, část byla ovlivněna nacionalistickou kampaní, část k tomu byla zavázána svým chlebodárcům. O tom, že se na Ukrajině s hlasy tradičně kupčí konečně ví své i Willy Wonka, jak se Porošenkovi přezdívá. Ve vrcholné fázi kampaně vyzval své spoluobčany, aby se nenechali kupovat. Jak ale nevyužít příležitost v situaci, kdy všechno zdražuje a blíží se zima a nevyhnutelně i hlad?

Milan Daniel: Co změní volby na Ukrajině?
Foto: plus.google.com
Popisek: Prezident Ukrajiny Petro Porošenko

Volební účast přes masivní kampaň vůči minulosti opět klesla. Voliči jsou čtvrt století trvajícím úpadkem unaveni a volby jim jsou lhostejné. Jiná by byla účast tehdy, kdyby si mohli otočit knoflíkem, mít doma teplo, teplou vodu, co jíst. Prezident jim to slíbil na rok 2020, ale kdo ho může brát ve zničené a zubožené zemi ovládané oligarchickými pijavicemi (k nimž ostatně patří) vážně?  

Pokud měly být volby pro Ukrajinu zlomem, bylo by na místě jejím občanům vyjevit, že změnit ji mohou jen oni sami, investují-li churchillovské hodnoty. Aby takovou investici udělali, museli by věřit v její efektivitu. Po tom, co jejich krev, slzy, dřinu a pot využívá ke svému obohacení jen vrstva zbohatlých zločinců, kteří se jen přeskupili, aby se mohli stát součástí nového establishmentu, tomu věří jen nenapravitelný optimista.

Týdeník Euro přinesl letos na jaře rozhovor s  Tomášem Fialou, majitelem investiční společnosti Dragon Capital, který je na Ukrajině největším českým podnikatelem. Fiala odhaduje, že se tamní oligarchové dostali k 70% objemu svého majetku nečistě, minimálně politickou protekcí. Korupci v rozhovoru označil za největší problém země.

Jak se s ní nová, údajně demokratická a minimálně verbálně proevropská administrativa vyrovná? Pozor: Nejvyšší rada ještě před svým rozpuštěním přijala zákon o vytvoření centrálního protikorupčního úřadu. Dá ale protikorupčním úředníkům plat vyšší, než je jejich tržní hodnota? Nebo ho spíš dorovná nějaký ten oligarcha?

Jan Petránek citoval v Interview ČT24 britský týdeník Economist, který napsal, že „…ukrajinští poslanci jsou prodlouženou rukou obchodních zájmů oligarchů a proto lze říci, že se nic nezmění. Tito poslanci se dají kupovat a prodávat jako zboží.“ Na kandidátkách se tak objevili v zásadě jen lidé, které oligarchové potřebují k tomu, aby mohli svou moc užít.

Zmíněný Tomáš Fiala se počátkem tohoto měsíce setkal s Porošenkem i Jaceňukem na schůzce, kterou zorganizovali pro zahraniční podnikatele v kyjevském hotelu Fairmont. Fiala se hned zkraje zeptal jak je možné, že i přes ujištění o otevřených volbách se místa na kandidátkách údajně prodávají za 3 až 4 miliony dolarů. Připomněl, že se toto obvinění týká i politických stran obou ukrajinských vrcholných představitelů. Porošenko odpověděl, že to prošetří…

Jaká tedy bude ukrajinská politická scéna po volbách? Těžko dnes soudit. Volební systém na Ukrajině je smíšený, polovina ze 450 poslanců byla volena poměrným systémem ze stranických seznamů, zbytek v jednomandátových obvodech většinovým systémem. Willy Wonka chytře postavil do jednomandátových obvodů své nejlepší koně, takže převaha jeho Bloku může být v Nejvyšší radě výrazně větší než by tomu napovídaly doposud sečtené hlasy. Koalice s Jaceňukovou Lidovou frontou však nevznikne tak hladce, jak se předpokládalo. Jaceňuk navíc trvá na rozdíl od prezidenta na totální vojenské porážce povstalců a může markýrovat jednání s extrémisty typu Ljaška či oslabené Tymošenkové. S Porošenkem pevně v sedle by měla Merkelová lehčí pořízení. Démoni, jež EU svými postoji od jara ruče krmila, však tomuto sedlu povolili popruhy.

Evropa, která oficiálně uznale kývá nad touto demonstrací demokracie, musí mít z aktuální situace těžkou hlavu. Rusko volby jen zdánlivě překvapivě uznává, dává od svého západního souseda ruce pryč a evidentně si myslí „co jste si nadrobili, to si snězte“.

Aby zplundrovaná Ukrajina mohla na vstup do Evropy vůbec pomýšlet, potřebuje reformy. Sliby jejich zavedení jsou věc jedna, investice do jejich provedení věc druhá. Ukrajinský průmysl dosud orientovaný většinou na Rusko, bude muset přijmout evropské standardy, což předpokládá obrovské investice. Kdo půjčí? Kdo lehce podmázne a za hubičku koupí, zaměstná místní chudáky a bude vyrábět pro pomatenou Evropu, kam se nezaměstnanost přesune?

Demonstrant z Majdanu to asi nebude… A zásadami šermující tetičku Evropu, která by pro své přebytky ráda velký trh na východě, v zemi čekají na obou stranách frontových linií prázdné peněženky.

Komu budou naopak praskat ve švech, je pamětníkům české transformace jasné jako facka.

Vyšlo v rámci mediální spolupráce s Literárními novinami

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: literarky.parlamentnilisty.cz

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Filip Šebesta: O prvním máji a dvou různých hloučcích

9:44 Filip Šebesta: O prvním máji a dvou různých hloučcích

První máj je v Čechách – pod vlivem veršů Karla Hynka Máchy, tedy nejpozději od dob národního obroze…