Milan Frydrych: České PMI zakončilo sérii korekcí v Evropě

02.03.2018 8:15

Český index nákupních manažerů ve výrobě v únoru klesl na 58,8 b. Trh očekával pokles na 59,0 b., náš odhad byl o desetinu bodu blíže. Vysoké tempo růstu nových zakázek svědčí o pokračujícím růstu globální poptávky. Průzkum poukazuje na stále se zlepšující podmínky ve zpracovatelském průmyslu. Navzdory poklesu indexu v únoru se jeho průměrná hodnota za poslední tři měsíce zvýšila na 59,5 b., jednu z nejvyšších v historii měření.

Milan Frydrych: České PMI zakončilo sérii korekcí v Evropě
Foto: pixabay.com
Popisek: Průmysl - ilustrační foto

Zpracovatelský průmysl byl v únoru i nadále podporován robustním nárůstem objemu výroby, ačkoliv o něco menším než v předchozím měsíci. Velká zákaznická poptávka v tuzemsku i zahraničí táhne současnou expanzi. Stále pokračuje zhoršování situace v dodavatelském řetězci, což se promítá do vyšších cen vstupů. Průzkum poukazuje na fakt, že vyšší náklady byly převážně převedeny na koncové zákazníky. Ceny výstupů vzrostly nejrychleji od dubna 2011.

Výrobní zásoby rostly výrazně pomaleji kvůli zmíněným nedostatkům v dodavatelském řetězci a vyšším cenám vstupů. Nábory nových pracovníků v únoru zpomalily, jelikož firmy nenacházejí zručné zaměstnance. Podnikatelská důvěra poklesla, ale stále se nachází na vysokých hodnotách. Z průzkumu vyplývá, že firmy pokračují v plánování investic, což je zásadní pro udržení budoucí konkurenceschopnosti.

Český PMI se drží nad hranicí 50 bodů již devatenáctým měsícem v řadě. PMI klesl v Maďarsku, Polsku, Německu i v celé eurozóně. Česká republika tak uzavřela sérii korekcí PMI v Evropě, jejichž hodnoty neodpovídaly makroekonomickým fundamentům. České PMI naznačuje pokračování nadprůměrného růstu české ekonomiky. Pro tento rok odhadujeme průměrný růst HDP na 3,3 %.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Úroky dolů, a koruna drží

13:04 Zbyněk Fiala: Úroky dolů, a koruna drží

Snižování základní úrokové sazby na 5,25 procenta nás sice drží daleko od cílových 2 – 3 procent, al…