Milan Petrák: Kdo to říká, ten to je, aneb stíny českých politiků (1. polovina 2013)

05.07.2013 17:00

Podle psychologické teorie projekce stínu nás naše vlastní záporné vlastnosti, které sami před sebou nepřiznáváme, podvědomě iritují a my je proto promítáme na lidi ze svého okolí. Přísloví „Kdo to říká, ten to je,“ skutečně platí. Například nepřiznaný zbabělec viní ostatní z nedostatku odvahy, nepřiznaný zaháleč považuje jiné lidi za lenochy. Zajímalo mě, nakolik platí projekce stínu pro české politiky (či čerstvě bývalé české politiky) a nashromáždil jsem proto jejich výroky za prvních šesti měsíců tohoto roku. V nich jsem nahradil třetí osobu osobou první.

Milan Petrák: Kdo to říká, ten to je, aneb stíny českých politiků (1. polovina 2013)
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karel Schwarzenberg většinu projevu propřemýšlí

Posuďte sami, zda pro politiky a lobbisty projekce stínu funguje:

Mirek Topolánek:. „Jednou budou mé jméno číst jako jméno člověka, který se zbláznil.“ (z rozhovoru pro Právo, 18. 3.)

Petr Vrzáň (ředitel Sdružení provozovatelů centrálních loterních systémů): „Drancujeme tuto zemi za pochodu.“ (z prohlášení, 11. 4.)

Petr Hájek: „Lžu jako když Rudé právo tiskne. Lituji Václava Klause, že měl takové v uvozovkách spolupracovníky. Vytvářím strach a nabízím naději. Dvě hlavní osvědčené položky manipulace naší svobodou. Řečeno slovníkem Miloše Zemana, jsem prachsprostá lidská žumpa.“ (z webu Protiproud, 27. 4., 15. 5. a 21. 5.)

Miloš Zeman: „Jsem ostrovem negativní deviace. Vynikám pozoruhodnou kombinací minimálních znalostí a maximálního sebevědomí.“ (z inauguračního projevu)

Jan Mládek: „Parazituji.“ (z prohlášení na sjezdu ČSSD, 16. 3.)

Petr Nečas: „Mé daňové nápady jen zvýšily nezaměstnanost. Byl jsem Hu-hu premiér.“ (z prohlášení, 16. 3. a 23. 5.)

Václav Klaus:. „Vůbec nechápu, o čem je debata a spor dnešní doby. Ale zato jsem ‚liliově čistý.‘“ (z článku pro časopis Ekonom, 4. 4.2013 a webu klaus.cz, 5. 4)

Pavel Blažek: „Jsem nesvéprávný úředník“ (z prohlášení, 6. 5.)

Zdeněk Škromach: „Chci rozkrást pro kamarády, co se ještě dá, a pak to nechat těm, co přijdou po mně.“ (ze Škromachova facebookového účtu, 9. 5.)

Karolína Peake. „Co dělám, je hloupý buřtgulášový populismus.“  (z prohlášení, 9. 5.)

Jan Zahradil: „Jsem jen omezený bolševický křupan.“ (z prohlášení, 8. 5.)

Bohuslav Sobotka: „Definitivně jsem se stal směšnou figurou, která by určitě neměla být ve vládě.“ (z prohlášení, 9. 5.)

Pavel Bém: „Když jsem stál v čele Prahy, nic jsem neuměl, řízení města jsem nerozuměl a jediným cílem, který jsem měl, nebylo blaho Pražanů, ale udržet se na svém místě co nejdéle. Nedělal jsem práci, ale podtrhy.“ (z komentáře pro Parlamentní listy,  23. 5.)

Tomáš Chalupa: „Svým jednáním ukazuji nezodpovědnost, nevychovanost a neslušnost svou i své strany,“ (z prohlášení, 23. 5.)

Miroslav Kalousek: „Až se z toho vyspinkám, tak to bude zase dobré.“ (z prohlášení,  24. 5.)

Vratislav Mynář: „Mé chování je to za hranou lidské slušnosti. Zájmy Zemanovců stavím sobecky před zájmy občanů této země,“ (z webu Zemannahrad, 21. 1. a webu SPOZ, 29. 6.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ivo Strejček: 20 let členství ČR v EU - pozitiva se hledají těžko

12:17 Ivo Strejček: 20 let členství ČR v EU - pozitiva se hledají těžko

Dvacet let od vstupu České republiky do Evropské unie je významným výročím v historii naší země a za…