Milan Rokytka: Grospič ošidil invalidu a co přijde dál?

25.06.2014 15:26

Pozadí jedné mediální kauzy se postupně odkrývá.

Milan Rokytka: Grospič ošidil invalidu a co přijde dál?
Foto: ksčm
Popisek: Stanislav Grospič

Česká televize v pořadu Reportéři ČT napodruhé ohřála kauzu poslance a bývalého místopředsedy ÚV KSČM Stanislava Grospiče, jenž je prý minimálně morálně vinen tím, že invalidnímu důchodci Jiřímu Treperovi se svou manželkou Alenou za celých sedmnáct let nezaplatil dluh ve výši 25 tisíc korun.

Zatímco Grospič serveru PL řekl, že tato věc je lživá a nic takového, co v Reportérech zaznělo, se nestalo, dramaturg pořadu Marek Wollner tvrdí naprostý opak. „Reportáž je absolutně pravdivá. Pokud poslanec Grospič říká, že něco je na ní lživého, tak by to měl dokázat,“ vyzval ho sebejistě Wollner.

Z čeho taková sebejistota pramení a jaké může být pozadí staré a zcela marginální kauzy z epochy, kdy vládní politici a jejich kmotři z řad havlistických disidentů a komunistických přeběhlíků rozchvacovali stamiliardy za potlesku či alespoň mlčení korporátních i veřejnoprávních médií? Zeptali jsme se TOP analytiků.

Jak známo, podobnou "mediální uličkou hanby" procházel svého času i vedoucí oddělení informací ÚV KSČM a obvodní zastupitel Josef Ráb, když po Grebeníčkovi přišel za pohnutých okolností do čela strany Filip. Všichni aparátčíci a funkcionáři museli novému předsedovi nahlásit jakékoliv případné problémy ve svém životě, které by mohly být "medializovány a použity proti straně".

Ráb měl problém z doby svého podnikání, kdy údajně neplatil sociální pojištění za zaměstnance, což ale označil za nepravdu, soudil se a později vyhrál, když i ministr spravedlnosti podal stížnost pro porušení zákona. Přesto Ráb Filipa o všem informoval. Za pár dní už byl před příslušným obvodním výborem televizní štáb a zpovídal překvapeného stařičkého předsedu OV, který o ničem nevěděl. Oddělení informací ÚV bylo rozpuštěno a Rábovi nabídnuto místo ve vrátnici.

Ráb pak pracoval u Grospiče v Odborovém sdružení Čech, Moravy a Slezska. Oba byli označováni za tzv. stalinisty, jak jsou nálepkováni odpůrci Filipovy politiky sociáldemokratizace KSČM. Kruh se uzavřel, odhalují jedno z možných pozadí současné kauzy TOP analytici. S Grospičem totiž někteří stále počítali na funkci předsedy strany i po jeho minulém neúspěchu...

Jeho relevanci potvrzuje i nedávné předvolební vláčení jiného Filipova "oblíbence" Ransdorfa na obrazovce NOVY, kvůli údajnému podvodu s docházkou a eury v europarlamentu. Když NOVU zažaloval, tak byl článek o tom stažen z titulní strany "Filipova věstníku" s názvem Haló noviny na přímý pokyn hlavního akcionáře a jeho "převodových pák". Z opětovného zvolení Ransdorfa se "soudruh soudruhovič Smaltovič", jak je Filip v návaznosti na své původní zaměstnání ve výrobně hrnců přezdíván, nijak výrazně neradoval. Podle očitých svědků spíše naopak.

Problémy s intrikujícím předsedou bude muset vyřešit až stranický sjezd, sám zcela jistě neodstoupí, shodují se TOP oslovení politologové, ačkoliv by prý mohl, neboť za 20 let v parlamentní politice je materiálně skvěle zabezpečen. Musí však zřejmě ještě splnit nějaké ty uložené úkoly, vždyť kompromitující materiály z dob, kdy prý jako "Falmer" bojoval s NATO jsou dnes v rukou jiných řídících orgánů a ty evidentně požadují transformaci KSČM, přemítají TOP bezpečnostní experti.  Případ budou i nadále sledovat a analyzovat. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Milan Rokytka - profil

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Hampl: Konec kauzy Vrbětice

15:22 Petr Hampl: Konec kauzy Vrbětice

Denní glosy Petra Hampla.