Miloš Horký: O bohyni Nemesis aneb pochvalme pana György Sorose

08.04.2019 17:04

Bohyně Nemesis je bohyní odplaty z řecké mytologie. Její jméno je do dnešní doby symbolem „osudové msty“. A bohyni Nemesis vzýval i György Soros. Učinil tak ve svém vystoupení na „ekonomickém“ fóru v Davosu letos v lednu, kde ve své řeči napadl velké digitální giganty - Google, Apple, Facebook i Amazon. György Soros oznámil konec jejich nadvlády a odhalil i jméno této bohyně odplaty, této novodobé Nemesis.

Miloš Horký: O bohyni Nemesis aneb pochvalme pana György Sorose
Foto: repro youtube, tan
Popisek: George Soros

Máme za sebou letošní Davos a pro ty, kteří tam nebyli, se může zdát, že se vlastně nic nepřihodilo. Lidé stejně musí chodit každý den ráno do práce, nervózně se trápit v dopravních zácpách, útrpně čekat na „den daňové svobody“ atp.

Ale ono se „něco“ v tom Davosu přece jen přihodilo. Co to ve skutečnosti bylo, zhodnoťme až na závěr tohoto článku.

Nebudeme rozebírat „zasedací pořádek“, kdo s kým mluvil a kdo s kým naopak „nemluvil“ a přejděme přímo k meritu věci.

Na „ekonomickém“ setkání v Davosu přednesl svoji zásadní řeč také pan György Soros. A řekl mnoho o tom, jakým způsobem se bude v dalších desetiletích demokracie, či snad „vláda lidu“, dále vyvíjet.

György Soros použil jako vůdčí ideu svého příspěvku v Davosu tento citát: „Je třeba skutečného úsilí, prosazovat a bránit to, co John Stuart Mill nazval „svobodou mysli“. Prosím, považte, že György Soros „bojuje“ o to, aby byla zachována „svoboda mysli“.

Protože tak trochu znám už své čtenáře, dovolím si zde uvést pro ty, kteří okamžitě, jakmile uslyší jméno „Soros“, odmítnou dále číst „Sorosovi nepravdy“, a stejně tak ty druhé, kteří, jakmile uslyší toto jméno, se rovněž nebudou unavovat čtením, protože si řeknou – „vždyť to já přece vím líp než ty („ty“ v tomto případě znamená nebohého autora tohoto článku), tak co mi chceš vykládat!“

S dovolením, přečtěte si tento článek zástupci obou táborů, protože se můžete dozvědět, jak se „kuje“ demokracie pro příštích padesát let.

Bohyně Nemesis je bohyní odplaty. Její jméno je do dnešní doby symbolem „osudové msty“.

A bohyni Nemesis nyní vzývá György Soros. Učinil tak ve svém vystoupení na „ekonomickém“ fóru v Davosu, kde ve své řeči napadl velké digitální giganty, z nichž všichni mají sídla v U.S.A. Napadl tak jedním šmahem – Google, Apple, Facebook i Amazon.

Pomocí vyhledávače „Google“ jsem se snažil dohledat, zda české weby, neřku-li český tisk, na tuto událost reagovaly, zda se dočtu „zasvěcené komentáře“, třeba pod značkou JRX či jinde, ale buď jsem nehledal dost usilovně nebo má „Google“ ve svých vyhledávacích algoritmech nějakou chybu, já jsem při svém „googlování“ nic podobného nenašel. (Omlouvám se všem dotčeným předem...)

Zdá se, že žádný žurnalista se tohoto nesnadného úkolu „nepodjal“ a ani žádný šéfredaktor nedal svým podřízeným úkol: „Tak o tom něco napiš...“

A přitom se jedná o „kapitální“ událost. Dokonce snad ani pražská kavárna se na nic nezmohla.

Ono – komentovat György Sorose není maličkost, ale na druhou stranu – jeho řeč byla skutečnou událostí a jistě by si nějaký komentář zasloužila, vždyť - vystoupení György Sorose v Davosu již nese své důsledky.

A tak to zůstává – z celé žurnalistické obce - jen na mně...

György Soros v Davosu bez velkých servítků oznámil konec digitální nadvlády těchto 4 gigantů. Vědomě si vybral Davos, vyjmenoval všechny čtyři hříšníky a řekl doslova – „Davos je dobrým místem pro oznámení, že jejich dny jsou sečteny!“

Sorosova řeč byla plná hutných myšlenek, analytických pohledů na věc a nových přístupů, jež se nyní pomalu „dostávají“ - v rámci mašinerie EU - do pohybu. Přináším vám odkaz na web, který publikoval jeho proslov (zde), ale je to v angličtině, tak mi dovolte malý výtah z jeho hlavních myšlenek:

Digitální obři, tedy poskytovatelé digitálních služeb, jako je Google, Apple, Facebook i Amazon, tvrdí, že jejich společnosti pouze poskytují šíření informací. Jsou tedy něco jako digitální „poštovní doručovatelé“. Skutečnost, že se jedná o distributory s téměř výhradním monopolem, jim ovšem dává status veřejné služby, a měli by se proto podřídit přísnějším předpisům zaměřeným na zachování hospodářské soutěže, inovace a na spravedlivý a otevřený všeobecný přístup ke svým službám.

Obchodní model těchto společností, podnikajících v oblasti sociálních médií, je založen na reklamě.

Využívají osobní údaje, jež kontrolují, a sdružují služby, které nabízejí, a proto mohou používat diskriminační ceny, aby si udrželi více výhod, které by jinak museli sdílet se spotřebiteli či poskytovateli obsahu. To ještě více zvyšuje jejich ziskovost.

Sdružováním služeb a diskriminačními cenami podkopávají efektivitu tržního hospodářství.

Společnosti, které podnikají v sociálních médiích, klamou své uživatele tím, že manipulují jejich pozornost a směřují ji k vlastním komerčním účelům.

Úmyslně (!) vypracovávají závislost ke službám, které poskytují. To může být velmi škodlivé, zejména u mládeže.

Něco velmi škodlivého a možná něco nezvratného v tomto digitálním věku, se odehrává v myslích mladých lidí, a z pohledu psychologického – odehrává se to obzvláště v oblasti fenoménu lidské pozornosti. Nejde jen o rozptýlení či snad dokonce o „výchovu“ k závislosti. Sociálně mediální společnosti nutí lidi, aby se vzdali své autonomie. (!)

Čelíme možnosti, že jakmile lidé, kteří vyrůstají v tomto digitálním věku, ztratí svou autonomii, budou mít problémy s jejím opětovným získáním. To může mít dalekosáhlé politické důsledky. S lidmi bez svobodného uvažování lze snadno manipulovat. (!)

Toto nebezpečí se netýká pouze budoucnosti, toto nebezpečí sehrálo již důležitou roli v prezidentských volbách v roce 2016 v USA. (György Soros v této souvislosti uvedl oba velké autoritářské režimy - Čínu a Rusko).

Formovat pozornost lidí znamená především upoutat jejich pozornost, a posléze nasměrovat ji žádaným směrem.

Schopnost formovat pozornost lidí je stále více koncentrována v rukou několika společností, v rukou hrstky hlavních akcionářů – v rukou jejich majitelů.

To jsou nesmírně závažná, varovná slova. A protože György Soros je mužem „netušených“ možností, má – jak jinak – i prostředek, jak zabránit onomu monopolu digitálních obrů. Bohyně Nemesis je bohyně z řecké mytologie. Tou bohyní odplaty, kterou v Davosu „vzýval“ György Soros, je komisařka pro hospodářskou soutěž EU, Margrethe Vestager.

Mám pocit, že toto jméno je u nás nepříliš známé, také proto, že v našich poměrech se jen málokdy pouštíme do skutečně „globálních“ her, jež tento odbor v Evropské komisi řeší.

A v jeho čele stojí „Nemesis“, takto Sorosova Margrethe Vestager. Mimochodem, když se naposledy setkali prezident Trump s předsedou Evropské komise Junckerem, který už na svém postu šéfa komise EU končí, tak přišla řeč na jeho následovníka. Trump se vůbec nerozpakoval: „To je přece jasné, bude to ta vaše „tax lady“, bude to „lady Vestager“.

Aby bylo jasno, o koho jde: paní Vestager označuje všechny, kteří způsobili rozkol v projektu EU o imigraci, za „protispolečenské živly“ a pohoršuje se nad tím, že projekt selhal ve svých základních cílech. Avšak paní Vestager je v čele odboru Evropské komise, který je odpovědný za daňové úniky a dodatečné „zdanění“ ve všech případech, kdy se jedná o porušení pravidel hospodářské soutěže.

Prvního úspěchu dosáhla „Nemesis“ v kauze “Apple“. Dnes leží 13 mld dolarů v depozitu na americkém ministerstvu financí v očekávání, že se Apple, ale snad i Irsko, tedy člen Evropské unie (!), proti stanovené pokutě odvolá.

Prosím, neberte to tak, že straním Američanům či Evropské komisi.

Jako vždy – můj pohled na věc je jiný, je odlišný od mnoha... K tomu ale přijdeme až na závěr.

Na tomto místě bych chtěl především „pozdravit“ pana György Sorose pro jeho úsilí, aby byla zachována „svoboda lidské mysli“. Skutečně, i já se, s dovolením, domnívám, že „svoboda lidské mysli“ je dnes ohrožena.

Nebudeme teď rozebírat, kdo co pro „svobodu lidské mysli“ udělal nebo co udělat mohl. Zůstaňme u toho, že je skvělé, že jak pan Soros, tak i každý svobody-milovný člověk, považuje „svobodu lidské mysli“ za nejvyšší lidskou hodnotu.

Dále bych chtěl pana György Sorose „pozdravit“ v jeho snaze a úsilí, zabránit vytváření jakéhokoliv monopolu v dnešní globalizované společnosti. I já se domnívám – snad stejně jako on – že to je hlavním ekonomickým problémem dnešních dní.

A tak na závěr – dovolte mi jen malou poznámku k výše uvedenému, ovšem – je to poznámka založená na mém pochopení světa, neboť jsem v praxi jako jeden z mála „ekonomů“ zažil – do detailu – jak fungují oba režimy – ten „socialistický“, tak i ten „kapitalistický“.

Vraťme se tedy k tomu, co uvedl pan György Soros ve svém proslovu v Davosu. Pan Soros řekl doslova: „Skutečnost, že se jedná o distributory s téměř výhradním monopolem, jim ovšem dává status veřejné služby.“

To je ovšem významný posun!

Ano, je to veřejná služba „se vším všudy“. A nejen to. Je to dokonce globální veřejná služba. Pan Soros má hlubokou pravdu! Tak třeba pan Mark Zuckerberg byl před několika dny v Dublinu osobně dohlédnout na strategický tah Facebooku, když jedním „switchem“ přehodil 1,5 miliardy (!) uživatelů Facebooku zpod jurisdikce irského - a tedy evropského regulátora - pod jurisdikci americkou. Předpokládám, že snadno přijdete na to, co by mohlo být důvodem tohoto „switche“... (Pro ty, kteří se neorientují v počtech obyvatel podle jednotlivých zemí, Irsko má necelých 5 miliónů obyvatel...)

Ano, pan György Soros má pravdu - je třeba sociální sítě chápat jako globální veřejnou službu a podřídit je zájmům uživatelů, musíme sociální media – socializovat! Kromě ekonomických výhod – jen si představte ty příjmy z reklam jako stálý evropský příjem - to přinese i posílení přímého vlivu uživatelů na tuto oblíbenou službu. Vždyť jsou lidé, kteří jsou na „Facebooku“ každý den.

A přinese to i onen kýžený efekt, který u globálních veřejných služeb požaduje György Soros. Kromě odstranění globálního monopolu v jedněch rukách, uživatelé mohou lépe dohlédnout na to, aby tato služba přinesla i posílení „svobody lidské mysli“. Je to opět to, o čem hovořil v Davosu György Soros - konec klamání uživatelů Googlem, Applem, Facebookem i Amazonem!

Pochvalme pana György Sorose za tyto myšlenky!

A tím se dostáváme k autorovu „odlišnému“ pohledu. Případná „socializace“ totiž přináší jeden "interesantní" fakt. Sbor, který by řídil veřejnou sociální službu, tedy veřejný „Facebook“, by měl volit ten samý orgán, který dnes volí např. sbor radních „pro rozhlasové a televizní vysílání“... Ano, je to český parlament.

Na evropské úrovni by to měl být - Evropský parlament.

A z toho pramení můj "bezbřehý" optimismus. Jsem si jist, že každý, byť sebemenší problém, se bude okamžitě řešit – on-line! Hned se bude hledat „viník“, bude se hledat – kdo za to může? Bude se "udávat" a bude se hledat náprava, vždyť - jsou lidé, kteří jsou na „Facebooku“ každý den, nemám pravdu?

Což je ovšem ta nejlepší cesta k všeobecné angažovanosti „uživatelů“, je to cesta k otevřené občanské diskuzi. A občanská diskuze, ono "tříbení mozků", je tou nejlepší cestou k zachování toho, co pan György Soros a John Stuart Mill nazývá - "svobodou lidské mysli".

Což je ovšem i ta nejlepší cesta k tomu, aby se do rukou lidu navrátila zpět správa věcí veřejných...

Takže - pochvalme pana Sorose!

Miloš Horký

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ivo Strejček: 20 let členství ČR v EU - pozitiva se hledají těžko

12:17 Ivo Strejček: 20 let členství ČR v EU - pozitiva se hledají těžko

Dvacet let od vstupu České republiky do Evropské unie je významným výročím v historii naší země a za…