Miloslav Matějka: Někteří jsme si rovnější

22.08.2011 13:56

Nechci se zde zastávat pana Bátory, ostatně o jeho způsobech a názorech toho bylo napsáno již dosti, a pokud je byť jen polovina z toho pravda, pak si každý slušný člověk již názor vytvořil sám.

Miloslav Matějka: Někteří jsme si rovnější
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karel Schwarzenberg

A přeci by to, co níže budu psát, mohlo vypadat, jako bych se jej zastával. Nenechte se proto mýlit - jediná má motivace je totiž dána snahou poukázat na to, že ve své rovnosti jsou mezi námi tací, kdo jsou si rovnější a mohou si tedy dovolit vice, než ti jiní.

Pan Bátora, toho času státní úředník, napsal na svůj facebook (tedy na soukromý komunikační prostředek) svůj názor na vicepremiéra Karla Schwarzenberga. Reagoval tím na slova, která na jeho adresu pár dní před tím pronesl naopak pan Schwarzenberg (a nejen on).

Protrhla se lavina požadavků, aby pan Bátora odešel, nebo byl z ministerstva vyhozen, neb si dovolil urazit váženého a ctihodného politika. A zde je má první otázka - byl by takový postup opravdu dle zákona? A byl by správný? Opravdu v České republice "vyhazujeme" někoho z práce jen proto, že napíše svůj názor na člena vlády? Připomeňme přitom, že pan Bátora nepoužil žádného vulgarismu, ani jiného nevhodného slova. A připomeňme také, že se tak Bátora vyjádřil o člověku, který z pracovní služby v USA hovořil o svých politických kolezích v Praze jako o pakách a o (ex)ministru dopravy jako pitomci, o ministru zahraničí, který rakouské aktivisty veřejně tituloval magory. Podobných jeho excesů našli bychom více.

A kdo se stal největším zastáncem a obhájcem mravní čistoty pana ministra Schwarzenberga? Nikdo jiný, než pan ministr Kalousek, který sám proslul hrubostí a zesměšňováním svých politických a názorových oponentů. Člověk, který sám nejde daleko pro hrubé slovo bez ohledu na to, zda někoho urazí - ostatně sám pan Bátora byl cílem jeho útoků několikrát.

Je těžké křičet "potrestejte Bátoru", když sami nemáme zameteno před vlastním prahem. To by si páni z TOP 09 měli dobře uvědomit. Stejně jako to, že kdo s čím zachází, s tím také schází, kdo zasel bouři, sklidí vichřici, a jak se z lesa volá...

Nezastávám se pana Bátory, jak jsem již v úvodu řekl, podle mne neměl být nikdy na ministerstvo přijat, z mnoha různých důvodů (nikoli ale pro svůj názor). Ale musím se zastat principu, respektive se ozvat proti takovému principu, kdy si před zákonem a pravidly nejsme rovni. Musím se ohradit proti snaze vyhodit někoho ze zaměstnání, bez ohledu na to, zda jej vykonává kvalitně, jen proto, že nesouhlasím s jeho názory, nebo dokonce s jeho názory na mne samého.

Protože v opačném případě bych musel žádat odchod také pánů Kalousků, Schwarzenbergů, Bartů či Johnů a mnohých dalších.

Pokud je pan Bátora fašista, jak někteří tvrdí, měla by jeho jednání řešit Policie České republiky a jeho potrestání musí být v rukách jedině soudu. Lidové soudy jedné strany opravdu 20 let po pádu komunismu nejsou tou správnou cestou, obzvláště když je razí strana, která sama sebe popisuje jako pravicově konzervativní.

Miloslav Matějka, Liberec

Více:
Hrozí rozpad vlády. ODS zradí Nečase, udeřil kníže s dýmkou

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pravyzastupitel.cz

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – díl 353. Jak ulovit štiku dlouhou jako stehno antické bohyně

16:59 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – díl 353. Jak ulovit štiku dlouhou jako stehno antické bohyně

Petr Žantovský ve svém pravidelném „Jak jsem potkal knihy“ tentokrát vybral pro májové čtení báseň o…