Minuta demokracie: Kdo hlídá váš bilion?

24.05.2016 10:49

Státem a samosprávami protečou každý rok zhruba 2 biliony korun. Jsou to veřejné prostředky, jde tedy i o vaše peníze. Na polovinu z nich dnes dosáhne nezávislá kontrola NKÚ. Druhá polovina zůstává zatím bez nezávislého auditu.

Minuta demokracie: Kdo hlídá váš bilion?
Foto: Rekonstrukce státu
Popisek: Rekonstrukce státu

Nyní se to může změnit, ale senátoři zákon nechtějí schválit. Napište klíčovým politikům vládní koalice, že nechcete, aby #VášBilion zůstal další roky bez kontroly.

BILION BEZ KONTROLY? - veřejná debata o rozšíření působnosti Nejvyššího kontrolního úřadu 

Přijďte dva dny před hlasováním na veřejnou diskuzi se zástupci českého a slovenského NKÚ i zástupci jednotlivých politických stran.

Kdy: úterý 24.5.2016 od 19:30
Kde: Akademie věd ČR, Národní 3, Praha 1, sál č. 205 (druhé patro)

Podrobnosti v pozvánce.

VIDEO MINUTY DEMOKRACIE


Poslanec Evropského parlamentu Stanislav Polčák /STAN/ v roce 2012 ještě jako poslanec českého parlamentu navrhoval rozšíření nezávislé kontroly na všechny veřejné prostředky. Podívejte se na rozhovor, kde popisuje, že změna Ústavy není kosmetická záležitost a proč si autoři současné úpravy "naběhli" na odpor starostů.
"V tuto chvíli, pokud obec (například Praha) na nějakou akci sdílela prostředky (evropské, státní a vlastní prostředky), tak kontrola nikdy nemohla být provedena komplexně. Nešlo totiž kontrolovat použití „vlastních“ prostředků (byť jde ve skutečnosti o prostředky veřejné, jež jsou obci svěřeny pouze do správy, aby mohla zajišťovat potřeby svých občanů). A není třeba mít velkou fantazii, aby bylo zřejmé, že právě zde se vytvářel prostor, odkud šly peníze vyvádět, převádět, odklánět… Nemyslím si, že by starostové z Horní Dolní museli mít obavy z vyčerpávajících kontrol NKÚ, dovedu ale pochopit, že pro „politické podnikatele“ musí být rozšíření pravomocí NKÚ hodně nepříjemné."

politoložka Vladimíra Dvořáková

Co se odehrálo kolem zákonů, které sledujeme, i u partnerských organizací 

  • Podle Vladimíry Dvořákové se při hlasování o NKÚ  bude „lámat chleba“ a rozhodovat o podobě naší demokracie mnohem více, než ji mohla ovlivnit návštěva čínského prezidenta, Kalouskův boj za nezávislý Tibet či Haškovo souznění s „nočními vlky“.
     
  • NKÚ - Rukojmí, které nikdo nechce zachraňovat: Senátoři drží zákon jako rukojmí, o které ale nikdo nemá zájem. Také vládě zapomněli říct, jaké chtějí výkupné a kdy ho má vláda předat, píšeme v blogu
  • Kontrolu chceme, ale je to jediná možnost, jak vydírat vládu, uvedli během projednávání ve výborech někteří senátoři, kteří vystupují proti rozšíření pravomocí NKÚ:

    "Já se nebráním tomu, aby nás kontroloval NKÚ. Jsme ale rukojmím kontrol. Když povolíme teď, už se jejich omezení nikdy nedočkáme." /senátor Pavel Eybert - ODS/

    "Jediný způsob, jak vládu donutit omezit nadbytečné kontroly na obcích, je zamezit jí dojít k nějakému cíli. V tomto případě je to bohužel rozšíření pravomocí NKÚ. To je reálná politika." /senátor Miloš Vystrčil - ODS/

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…