Mirko Raduševič: Buldozerem na zmrazené maďarské husy. Rusko se směje a píše petici

20.08.2015 16:54

Úřednická rozhodnutí, včetně nejvyššího, jako je například ruský prezident Vladimir Putin již podle Parkinsonových zákonů, nemusí dopadnout nejlépe. To se v Rusku stalo. Lid je proti a dokonce se směje.

Mirko Raduševič: Buldozerem na zmrazené maďarské husy. Rusko se směje a píše petici
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Rudé náměstní v noci

Ruská policie oznámila velký úlovek, když přišla na stopu mezinárodnímu „sýrařskému“ gangu, který těžil z embarga na západní zboží včetně potravin. Gang používal syřidla dovezená ze Západu a vyráběl sýr, který se prodával v Moskvě a Leningradu s falešnými identifikačními štítky známých zahraničních značek. Policie zabavila zboží v hodnotě 27 milionů euro.

„Bezohlední dodavatelé importují výrobky, bez kontroly kvality a dodržování přepravních a skladovacích podmínek, takové výrobky mohou být nebezpečné pro zdraví občanů,“ praví se v prohlášení Národní zemědělské agentury, která tím vysvětluje zásahy a embargo na západní potraviny. Média až přeháněla a psala pomalu o biologickém terorismu ( viz ) a válce (jako příklad je uváděn případ organizované infekce salmonely v USA v městě Dallas v roce 1984 z důvodu ovlivnění voleb). Píše se o záměrné snaze Západu zavléci do Ruska infekční nemoci. Do Ruska je povoleno dovést jen malé množství západních potravin pro osobní spotřebu.

Každému je jasný smysl embarga, ale jeho aplikace díky úřadům a úředníkům nabývá různých forem a mnohdy se stává absurdní. Svědčí o tom příklad, že Ústav biomedicíny Ruské akademie věd, který se zabývá dodáváním potravin pro ruské členy mezinárodní kosmické stanice ISS, musel řešit problém embarga. Posádka je zásobována potravinami z Ruska, ale každý kosmonaut má navíc možnost dvanácti bonusů pro zahraniční potraviny. Americká posádka disponuje přitom potravinami, které se nachází na seznamu zakázaného zboží.

To se Rusům nelíbí

Embargo na západní zboží trvá již rok a přesně na tento den 6.srpna prezident Vladimir Putin podepsal nařízení (jeho platnost je již od 29.července), které umožňuje likvidovat západní potraviny. Celní orgány začaly zabavovat a ničit západní potraviny. Podle nařízení federálního úřadu Rosselchoznadzor jsou rostlinné produkty odvezeny na skládku, masné a mléčné produkty jsou ničeny spálením, neboť se jedná o produkty vysokého biologického rizika. Menší množství zboží může být podle nařízení úřadu ničeno přímo již na hranicích země.

O začátku srpna tak dochází k ničení potravin. Například v Bělgorodu bylo zničeno 10 tun sýrů, v Orenburgu 20 tun sýrů, v Sankt Peterburgu bylo zlikvidováno 19 kontejnerů masa, atd. O likvidaci potravin dokonce server Gazeta.ru informuje online pod titulkem „Jak se Rusko zbavuje zakázaných produktů“.

Tento způsob „války“ se Západem u obyvatelstva ale narazil na odpor, a to i přes to, že má prezident Putin stále velkou podporu. V Rusku vznikla petice proti ničení potravin, kterou zatím podepsalo necelých čtyři sta tisíc lidí. Autorem petice je Olga Savljeva, která v petici píše: Proč musíme ničit potraviny, které můžeme poskytnout válečným veteránům, důchodcům, zdravotně postiženým, mnohočetným rodinám, obětem přírodních katastrof a lidem v nouzi? Žádáme prezidenta Ruska, aby zrušil vyhlášku a také se obracíme na Státní dumu…“

Petice poukazuje na to, že sankce značně poškozuje zmiňované skupiny obyvatel Ruska. „V důsledku sankcí, jsou to oni, kteří jsou první na metě a musí výrazně omezit jídelníček až k hladovění. Nové nařízeníničení potravin Rusko by přitom pomohlo kompenzovat strádání těchto obyvatel, kteří sankcemi trpí. Je-li toto zboží ke spotřebě, proč jej ničit,“ píše se dále v petici.

Rozhodnutí pro petici nebo proti, není u Rusů jednoznačné, neboť si pochopitelně uvědomují, že to byl Západ, kdo se sankcemi začal, a chápou ruskou vládu, že hledá způsob, jak reagovat. Zdá se však, že Rusové považují tento způsob jednání za neadekvátní.

Proti se již postavila Komunistická strana Ruska, která v Dumě přednesla návrh na diskuzi k rozhodnutí o ničení potravin a návrh k diskuzi byl přijat ostatními třemi zastoupenými politickými stranami. Další kdo se z politiků postavil proti ničení potravin je Jevgenij Bobrov, člen Rady při Úřadu prezidenta pro rozvoj občanské společnosti a lidských práv, který poukazuje na 42 milionů ruských důchodců, 1000 domovů pro důchodce, 1500 dětských domovů, 1,5 – 2 miliony bezprizorních dětí, 400 tisíc ukrajinských běženců. Ti všichni by se podle něj mohli dobře najíst.

Dokonce Kremlu blízký pravoslavný kněz Aleksej Uminskij prohlásil, že myšlenka ničení potravin je bezduchá a opovrženíhodná.

Kočky jsou proti ničení potravin

Největší boom kolem ničení západních potravin zažívají ruské sociální sítě twitter a facebook. Zde to začalo mít různé formy od vážných prohlášení až k legraci, jako například tento text na twitteru: „Cats are against banned food“ .

Ruské orgány ničení potravin rovněž natáčí na video a veřejnost může vše sledovat. Stalo se, že došlo k absurdnímu případu, který pobavil celé Rusko. Policie v zapadlé vesnici v Tatarstánu objevila, že se v místním obchodu v lednici nachází tři zmražené maďarské husy. Zabavila je a nechala ničit přejížděním buldozeru. Vše přitom natočila.

Navíc se akce odehrála proti veterinárním předpisům, kdy maso musí být spáleno a nikoliv ničeno na smetišti. Policisté byli potrestáni. To dohromady vyvolalo odezvu smíchu a satiry na sociálních sítích. Došlo to tak daleko, že si Společnost na ochranu spotřebitele stěžovala u prezidentského úřadu, aby prezident Putin precizoval svoje rozhodnutí a společnost svoji stížnost zdůvodnila tím, že do kanceláře často volají občané s dotazem: „našli jsme v chladničce husu, co s ní máme dělat“. Navíc se také v mailu podepíší „váš odpovědný spotřebitel – vlastenec.“ Šéf veterinární služby v Tatarstánu se později omlouval, že došlo k nedopatření a že buldozerem se ničí rostlinné produkty.

Organizace Levada, která se zabývá průzkumem veřejného mínění, zjistila, že pouze 15 procent respondentů je proničení embargovaných potravin.

Ministr zemědělství Aleksadr Tkačov však stále ohajuje stanovisko vlády a tvrdí, že není záruka, že dovážené západní potraviny neuškodí občanům a že rozdělování těchto potravin může být také zneužito ke korupčnímu jednání.

Vyšlo v rámci mediální spolupráce s Literárními novinami

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: Čínský prezident na cestách v Evropě

13:57 Jiří Paroubek: Čínský prezident na cestách v Evropě

Čínský prezident Xi se po několika letech vydal na návštěvu Francie. Oplatil tak nedávnou návštěvu f…