Mirko Raduševič: Google chce ovlivnit americké volby. Bude to jeho smrt!

20.06.2015 12:28

Ve světě neznámý srbský týdeník „Nedeljnik“ s poměrně nízkým nákladem se nenadál, že se mu podaří po několika letech úsilí uskutečnit rozhovor Julianem Assangem. Stalo se tak díky Assangově příteli, se kterým se novináři Nedeljniku znají. Dokonce se jedná o exkluzivní téma, po kterém by sáhla světová média – ovlivnění AMERICKÝCH VOLEB. Rozhovor vyšel pod titulkem: Musíme zničit Google, než se Hillary stane prezidentkou.

Mirko Raduševič: Google chce ovlivnit americké volby. Bude to jeho smrt!
Foto: timesunion.com
Popisek: Bývalá americká ministryně zahraničí Hillary Clinton

Tentokrát jde o víc, než pouhé špionování. Je to víc, než aféra s NSA. Julian Assange v interview pro srbský týdeník vypráví o tom, jak společnost GoogleNedeljnik Assange obal vytváří a mění obraz světa, když spolupracuje s nejvyššími posty americké diplomacie. Poprvé Assange otevřeně promluvil o tajných vztazích mocné americké internetové společnosti a Hillary Clintonové, kandidátky na post amerického prezidenta.

S podporou, kterou lze jen od Hillary Clintonové očekávat by měl Google odehrát v nastávajících amerických prezidentských volbách v roce 2016 klíčovou roli. Hillary zaručuje dobré vztahy se State departmentem, neboť svého času jej vedla. Ve společnosti Google je řada lidí, počínaje Jaredem Cohenem, ředitelem Google Ideas - lépe řečeno ředitel pro změnu režimu, který byl a je úzce svázán s americkou zahraniční politikou. Jsou zde další lidé, kteří stejně jako Cohen pracovali coby Clintonové poradci nebo asistenti.

Assange ve svém rozhovoru dále upozorňuje na mocné nástroje společnosti Google: „Osmdesát procent všech chytrých telefonů, které jsou v prodeji pracuje pod systémem Android, což je operační systém Googlu. To znamená, že Google ví, kde se tito lidé pohybují, co vyhledávají, co na internetu dělají a co je obsahem mailů svázaných přes Gmail. To znamenám, že Google je svým způsobem totéž co NSA.“

Julian Assange vysvětluje svůj zájem o Google: „Svým způsobem se mi vyšší patra Googlu zdála nedosažitelnější a tajemnější, než vládní chodby ve Washingtonu. Když mi kolega zavolal, že chce se mnou mluvit výkonný ředitel Googlu, byl jsem tím zaskočený a připadal jsem si, že jdu za Mohamedem. Po rozhovoru s Erikem Schidtem a jeho lidmi potřeboval jsem poměrně dost času na to,  abych pochopil, s kým jsem vlastně měl tu čest jednat. Jedním ze způsobů, jak je na společnost Google nahlíženo je, že se jedná čistě o obchod. Ale, aby si tento americký internetový monopol zajistil dominantní pozici, nemůže se zajímat jen o svůj byznys a ponechat politiku stranou. Aby se tato společnost stala pupkem světa, musí se nutně stát součástí nejmocnější velmoci,“ říká v rozhovoru Assange a k tomu dodává, že přitom si Google vytváří o sobě obraz firmy, která stojí nad věcí a údajně se nechová jako „velká zlá společnost“:
„Google chytá lidi do pasti svými gigabajty volného prostoru nabízenými jako úložiště a zdá se, jako by společnosti nešlo ani o profit. Google je mnohdy nazírána jako filantropická firma, která investuje mnoho a mnoho peněz na tzv. korporativní odpovědnost, která by ve výsledku měla přinést sociální změnu. Nejlepším příkladem je Google Ideas, ale jak se dá vypozorovat, všechna její filantropická úsilí jsou velice natěsno spojená s imperiální snahou USA. Aspirace společnosti Google jsou úzce svázány se zahraničně politickou agendou největší velmoci světa,“ tvrdí Assange.

Výše uvedená fakta jsou podle Assange všechno důvody, abychom se snažili rozbít monopol Googlu na vyhledávání a jeho další služby. Za pomocí regulátorů je nutné rozbít tuto dominantní pozici, a musí se to udělat dříve, než se Hillary Clintonová stane prezidentkou USA.

Bývalý pracovní NSA také tvrdí, že Google aktivně spolupracoval na programu PRISM – tajném americkém antiteroristickém programu masové kontroly a sběru dat, který v roce 2007 NSA zahájila. „I kdyby tento program měl šéfovat i ten nejuvážlivější člověk světa, tak by se stal nebezpečným subjektem a navíc by jej NSA přesvědčila, aby jí předal své materiály,“ říká Assange.

Navíc Julian Assange se snaží přijít na kloub psychice lidí, jak nazírají na internet: „Lidé přestože jsou každodenně šokováni možnostmi pozorování jejich činnosti, nemají vůbec chuť zbavit se svého účtu na Twitteru nebo Facebooku. Nedají si pokoj ani s mailováním přes Gmail. Nemají totiž zdání a představu, jak jsou pod drobnohledem, neboť nebyli nikdy účastníky toho, jak se to dělá. NSA je pro ně něco jako Bůh, někdo neviditelný, kdo nepozorovaně nahlíží a zapisuje, co děláme… Aktivity NSA jsou obestřené tajemstvím a velice jsou komplexní. Stejně tak Googlu. Lidé si často mydlí, že snad ani k tomu nedochází. Berou to vše abstraktně, intelektuálně a myslí si, že se jich to netýká.“

Vyšlo v rámci mediální spolupráce s Literárními novinami

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ladislav Jakl: Evropská unie - léčba otevřených ran solí

15:49 Ladislav Jakl: Evropská unie - léčba otevřených ran solí

Denní glosa Ladislava Jakla