Mirko Raduševič: Horst Seehofer do Moskvy. Putin podněcuje německé radikály

01.02.2016 20:00

Bavorský premiér a předseda Křesťansko-sociální unie (CSU) Horst Seehofer (na snímku), který proslul ostrou kritikou politiky přijímání běženců kancléřky Angely Maerkelové, odjíždí do Moskvy na jednání s Vladimirem Putinem. Cesta se má uskutečnit 4.února.

Mirko Raduševič: Horst Seehofer do Moskvy. Putin podněcuje německé radikály
Foto: kremlin.ru
Popisek: Vladimir Putin, prezident Ruské federace

Svoji cestu obhajoval v rozhovoru v německé televizi ZDF, ve kterém mimo jiné prohlásil, že v zájmu Německa je zrušit sankce vůči Rusku. K tomuto tématu dále uvedl: „V našem zájmu je dosažení dohod z Minsku, a to jak z ruské tak i z ukrajinské strany. Následně lze počítat s tím, že sankce vůči Rusku mohou být postupně nebo dokonce úplně zrušeny.“ Dodal, že zodpovědnost federální vlády by měla vést ke zrušení sankcí. Cesta Horsta Seehofera do Moskvy byla dojednána a schvalena německým ministrem zahraničních věcí Frankem-Walterem Steinmeierem a bavorský premiér odmítl kritiku, že by Německo mělo s Ruskem vést dvojí – paralelní politiku. Mluvil však především za Bavorsko s tím, že tato spolková země má velice dobré, především hospodářské vztahy s Ruskem a zejména s Moskvou. „Máme v současnosti řadu problémů, které bez účasti Ruska nelze řešit,“ podotknul v rozhovoru bavorský premiér.

Seehoferova cesta do Moskvy má v Německu četné kritiky (upozorňuje na to agentura Reuters ), kteří proti Putinovi vytahují kdejaký detail včetně údajné spolupráce s německými ultrapravicovými silami. Roderich Kiesewetter, který je mluvčím zahraničního výboru parlamentu za CDU pro deník Welt am Sonntag uvedl, že Seehofer by měl varovat Rusy, aby přestali s falšováním tzv. „hybridních“ informací a tajným financováním radikálních pravicových aktivistů. „Sociální média jsou systematicky používána Kremlem k šíření levné propagandy,“ uvedl k hybridním informacím rovněž v tomto deníku pro změnu historik Hubertus Knabe, ředitel berlínského památníku Hohenschönhausen a vyzval k lepšímu monitorování vlivu pokusů Ruska na ovlivňování německé politiky.

Jsou zde další kritiky. Za SPD se rozčiloval Niels Annen, že zahraniční politika se tvoří v Berlíně a nikoliv v Mnichově a Juergen Trittin ze strany Zelených pichlavě poznamenal, že Horst Seehofer má v Moskvě spřízněnou duši. „Jeden organizuje odpor vůči humánní politice k utečencům mezi konzervativci a druhý pro změnu využívá propagandy mezi německými Rusy, aby je zmobilizoval k demonstracím před utečeneckými tábory,“ tvrdí Juergen Trittin rovněž ve Welt am Sonntag . Tento deník upozorňuje, že německé výzvědné služby jsou velice znepokojené touto skutečností a mluví se o tom, že přes Rusy mohou nekontrolovaně infiltrovat do Německa ruští zpravodajci. Pro což mají údajně nepřímé důkazy.

Vyšlo v rámci mediální spolupráce s Literárními novinami.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bohdan Babinec: Není chování mocných světa, Evropské unie, USA a NATO farizejské?

12:16 Bohdan Babinec: Není chování mocných světa, Evropské unie, USA a NATO farizejské?

Jsme svědky brutální války, kterou vede agresivní Putinovo Rusko proti Ukrajině. Tuto agresi odsoudi…