Mirko Raduševič: Sex na dvojí způsob

04.01.2016 10:30

Bosenské novoroční starosti probíhaly v koloritu obav z působení islamistů v Evropě. Média například psala o Bilalovi Bosnićovi, údajném vůdci bosenských vahabistů, nad kterým soud Bosny a Hercegoviny vyřkl za teroristické aktivity sedmiletý trest vězení.

Mirko Raduševič: Sex na dvojí způsob
Foto: Hans Štembera
Popisek: Sex. Ilustrační fotografie.

Jistě z určitého hlediska důležitá zpráva, ale co je zajímavé s čím se na Nový rok roztrhl pytel informací je dále již méně závažné, spíše -bulvární počtení, že vůdce bosenských wahhábistů má čtyři ženy, se bosnićkterými má osmnáct dětí. Soud mimo jiné povolil návštěvu ve věznici pouze jedné z nich, která je jeho zákonitou manželkou. Bosnić prostřednictvím médií vzkázal, že doufá, že bude osvobozen (zatím je to rozsudek první instance), že se bude věnovat svým ženám a chce mít ještě dvacet dětí, aby jeho rodina byla co nejširší.

Výše uvedené zprávě se nedostalo širší publicity, než v Bosně. Zato zpráva o oslavě Silvestra jiného Bosňana doslova obletěla svět. Je jím Izet Rasmović zvaný Gringo, který natočil ze Silvestra video, které se dostalo přes kanál youtube do médií. Nevypovídá nic o tom, zda jde o islamistu, ale Gringo je rozhodně vyznavačem islámu, alespoň co se týče rodinného života. Má rovněž jako jeho krajan čtyři ženy a dětí o něco méně – dvanáct. Ženy na videu tvrdí, že všechny jej milují a jedna na druhou žárlí.. Video na facebookovských stránkách však sdílí rozdílné reakce. Jedni oceňují, jak fantasticky optimistická a veselá nálada panuje v domě Gringa, jiní kritizují tento způsob žití. Navíc, jeden z nezletilých Grongových synů se již před dvěma měsíci oženil.

Stručně překlad z videa:

Z videa je vidět, že se jedná o velice chudou bosenskou rodinu a „pán domu“ tvrdí, že takto žijí bez žebroty, že nemusel obcházet sousedy a prosit je, aby mu něco dali na oslavu příchodu Nového roku. Také Samanta, jedna z žen, říká: „Jak nás Bůh podaroval, tak žijeme a navěky žít budeme.“ Další, nejstarší Sofija přiznává, že na ostatní ženy žárlí a má s Gringem sedm dětí. Rozita tvrdí, že všechny ženy mají Gringa rády a budou jej milovat do konce svého života. Soused Ljubo Ramović, který přišel ke Gringovi na oslavu se chvástá, že měl svého času dokonce dvanáct žen a teprve nedávno se mu podařilo mít jedno dítě.

Gringo představuje syna Čamila, který se před dvěma měsíci oženil a zdá se, že mu je asi kolem dvanácti let. Kamera zabírá jeho manželku, které nebude víc než Čamilovi, ale zato řádně nasává víno. Čamil přes odpor otce přiznává, že do sňatku ho nahnala babička. Gringo syna přesvědčuje, že bude žít normálním krásným životem. Nakonec si všichni na oslavě příchodu Nového roku popřáli vše nejlepší.

Pro naši představu se v Bosně a Hercegovině slaví mezi muslimy příchod Nového roku pochopitelně také jinak . Svědčí o tom, že v mnohých bosenských kantonech se 31.12. scházeli v mešitách stovky věřících na oslavu Koránu a ilahi (píseň oslavující Alláha (viz). Na mnoha místech Bosny se tato oslava příchodu Nového roku v mešitě však odehrála letos poprvé.

Sociální experiment

U nás se tomu dříve říkávalo „švédská trojka“. Považovalo se to za jakési vybočení tzv. květinových dětí v šedesátých letech, ale dnes se znovu o tom mluví a říká se tomu „sociální experiment.“ Přišli s tím před třemi lety studenti z University of California v Santa Barbaře . Jeden z nich šel po pláži a ptal se žen, zda by se s ním nevyspaly. Totéž učinila jeho kolegyně a ptala se mužů .Studenti vycházeli z údajného výroku vévody Františka Ferdinanda, že když se zeptáte sta žen, zda by s vámi chtěly mít sex, vždy se jedna najde. Co se týče oslovení mužů ze strany ženy, tak procento úspěšnosti bylo vew studentském experimentu značně vyšší. Viz video, ke kterému student uvádí: „Chtěl jsem udělat sociální experiment srovnání mezi tím, jak muži a ženy rozdílně reagují na dotaz, zda chtějí mít sex. Měl jsem docela dobrou představu o tom, jak to všechno půjde, ale myslel jsem si, že by mohlo být zajímavé a zábavné to natočit.“

Ptá se muž

Ptá se žena

V Santa Barbaře se jednalo před dvěma lety o experiment. Existují však dnes aplikace na internetu, které v tomto ohledu jsou naprosto seriozní ve své nabídce sexu. Jedná se o server 3nder, který nabízí sex na různý způsob. Aplikace údajně začala právě na podkladě zmíněného experimentu Dimy Trifinova  v létě roku 2014 ve Velké Británii, a to se šedesáti tisíci prvními účastníky. Později dochází k rozšíření do USA, především do Kalifornie a New Yorku. V současnosti se tato aplikace chlubí 700 tisíci účastníky. Kam se to však hrabe na Tinder, který se uvádí až 50 miliony účastníků svých služeb. Aplikace obhajují existenci tím, že umožňují sexuální vyžití těm, kteří se cítí být ve svém společenském uskupení utlačovaní a nemusí dbát na tzv. zastaralou morálku.

Ostatně podívejte se na výzkum sexuálního chování britské společnosti YouGov. Kde možná k našemu překvapení zjistíme, že až 23 procent britské populace ve věku 18-24 let se necítí být zcela heterosexuální.

Mimo jiné ukazuje se, že dnešní generace je daleko otevřenější v otázkách kolem své sexuální identity viz článek v magazínu deníku New York Times. V článku se píše o průzkumu chování studentů na sex v kampuamerických kolejích, o kterém se vypráví ledacos a zejména poslední dobou se píše o velkém počtu znásilnění. Článek mluví o následujících zjištění, že kolem dvaceti procent studentů využívá služeb Tinderu, náhodný sex převažuje a autor článku píše o široké paletě podob sexu. Údajně ale studenti si dobře uvědomují, co je správné a co špatné. Dochází se k závěru, že koleje jsou „laboratoře sexuálního chování“ a na serveru k tomu naleznete řadu fotografií, k nímž se vážou jednotlivé příběhy a názory studentů na sex (např. příběh Marisy).

Vyšlo v rámci mediální spolupráce s Literárními novinami.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Opravdu máte čisté svědomí?

Dobrý den, opravdu vám přijde OK přijít k titulům tím, že publikujete v podezřelých časopisech nebo v těch, v jejichž vedení jste sám seděl? To vám přijde v pořádku? Dosud jste na mě působil jako morální autorita, ale teď už si to o vás nemyslím

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Hampl: Vraždit politické odpůrce je tak snadné!

13:04 Petr Hampl: Vraždit politické odpůrce je tak snadné!

Denní glosy Petra Hampla.