Mirko Raduševič: Zemřel velký spisovatel Umberto Eco

20.02.2016 19:01

Často v Čechách zmiňovaný a citovaný. Přitom u nás také odmítaný, když mu v roce 2013 nechtěla vědecká rada Univerzity Karlovy udělit čestný doktorát.

Mirko Raduševič: Zemřel velký spisovatel Umberto Eco
Foto: Nakladatelství Paseka
Popisek: Velké dějiny zemí Koruny české - největší dokončený projekt české historiografie.

Údajně proto, že nepracuje vědecky a nemá nic společného s Univerzitou Karlovou ( viz ). Tento vyhlášený sémiolog, ceněný teoretik středověku, filozofický polyhistor a italský vysokoškolský profesor získal tehdy již ve světě osmadvacet vědeckých titulů ( mimo jiné profesor estetiky vizuální komunikace a semiologie na univerzitách v Turíně, Milánu, Florencii, Kolumbijské univerzitě, Yaleské univerzitě a hostující profesor na mnohých dalších fakultách ve světě). Přesto čeští profesoři jej odmítli. Měl přitom hodně společného s Čechy. V roce 1968 byl v Praze a to právě srpnu. Zmínka o tehdejší okupaci se objevila na první stránce románu Jméno růže. Pak byl podruhé v Praze v říjnu 2000, kdy v Praze převzal Cenu Nadace Vize 97.

Proč si autor těchto řádků myslí, že rozhodnutí vědecké rady naší univerzity bylo nesprávné. To proto, že již doktorát mohl a měl dostat především za dílo – esej Otevřené dílo, které vydal již v roce 1962 a tato esej je manifestem postmodernismu. Eco v eseji vyšel z předpokladu, že význam není v samotném textu ani v samotném čtenáři, ale pouze a jedině v jejich vzájemném střetnutí. Eco dělí umění na „tradiční“ a „otevřené - moderní“. Eco tvrdí, že otevřené dílo je pouhý model byť sestrojený na základě skutečných, existujících děl a dodává, že o žádném díle nemůžeme říci, že je zcela uzavřené, že existuje pouze jediný výklad.

Kniha Otevřené dílo vyvolala bouřlivý ohlas v Itálii i v zahraničí. Dílo šokovalo především svým přístupem: Umberto Eco zde poukazuje na některé paralely mezi určitými tendencemi v soudobém umění a postupy moderních vědních oborů, rozlišuje také dvojí pojetí uměleckého díla: první pojetí představuje naprogramovanou konstrukci, předurčující jedinou možnou organizaci významů, kdežto pojetí druhé, koncepce „otevřeného díla“, k níž směřuje právě moderní umění, počítá se svobodnou aktivitou čtenáře, který na vytváření konkrétní podoby uměleckého díla participuje.

Vyšlo v rámci mediální spolupráce s Literárními novinami

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Česká věda potřebuje reformu jako prase drbání

10:14 Zbyněk Fiala: Česká věda potřebuje reformu jako prase drbání

O směřování univerzit rozhodují pouze zaměstnanci a studenti v akademických senátech, nikoliv správn…