Miroslav Kubásek: Proběhla odborná diskuse o opatřeních ke snížení dopadů sucha na jižní Moravě

31.08.2017 7:26

Na půdě Jihomoravského kraje proběhlo celodenní odborné diskusní fórum na téma Snižování dopadů sucha na Jižní Moravu.

Miroslav Kubásek: Proběhla odborná diskuse o opatřeních ke snížení dopadů sucha na jižní Moravě
Foto: František Havlát
Popisek: Začínající eroze půdy na cca 120 ha půdním bloku

Za účasti zástupců Ministerstva zemědělství a životního prostředí, Státního zemědělského a intervenčního fondu, zemědělců, Lesů České republiky, Mendelu, Státního pozemkového úřadu, Ústavu pro hospodářskou úpravu lesů, Výzkumného ústavu meliorací a ochrany půd, Českého hydrometeorologického ústavu, Výzkumného ústavu vodohospodářského, Povodí Moravy, Státního fondu životního prostředí, Agentury ochrany přírody a krajiny a Jihomoravského kraje probíhala diskuze nad řadou témat, která souvisí se suchem a se stavem podzemních a povrchových vod v Jihomoravském kraji.

Zejména bylo diskutováno hospodaření s vodou na zemědělských (424 tis. ha) a lesních půdách (202 tis. ha), které zaujímají celkem 78 % plochy Jihomoravského kraje. Jedná se tak o jedno z hlavních témat pro zadržování vody v krajině Jihomoravského kraje. Hovořilo se také o vodní a vzdušné erozi, o degradaci zemědělských půd, o způsobu kontroly zemědělců, byly diskutovány způsoby hospodaření na zemědělské půdě a v lese, organizaci zemědělské krajiny, využívání moderních technologií, i o možnostech pomoci státu a kraje.

Zástupci Povodí Moravy představili bilance vod v Jihomoravském kraji i se zdroji, které jsou mimo území našeho kraje, ale kraj zásobují vodou. Z bilance vyplývá, že jedině díky skvělé práci při manipulaci na vodních dílech se daří v Jihomoravském kraji zajišťovat minimální průtoky v tocích. Dlouhá diskuse byla také o závlahách na jižní Moravě a jejich přínosu ke snížení následků sucha, či o pozemkových úpravách, využití šedých a dešťových vod a o možnostech realizování opatření souvisejících se suchem z evropských či národních dotačních titulů.

Převzato z profilu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

20:57 Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

Vyjádření experta Trikolory k útokům na kritiky války.