Miroslav Macek: Chudák Baťa, ten musí v hrobě rotovat jak kuchyňský větrák

27.02.2017 12:01

Pondělní glosy Miroslava Macka

Miroslav Macek: Chudák Baťa, ten musí v hrobě rotovat jak kuchyňský větrák
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Macek

Andrej Babiš by rád snížil počet poslanců na polovinu, zrušil Senát, snížil počet ministerstev, snížil počet krajů, zavedl většinový volební systém a omezil možnost opozičních poslanců interpelacemi kritizovat vládu.

Osobně bych též rád snížil počet poslanců na polovinu a zrušil senát (neexistuje jeden jediný důkaz, že dvoukomorový parlament je kvalitnější a větší zárukou demokracie než jednokomorový a totéž platí o počtu poslanců), kraje netřeba rušit, jen zrušit jejich samosprávnost, neboť jsme státeček s menším počtem obyvatel než desítky a desítky velkoměst na světě a samosprávnost obcí by byla zcela dostačující, na solidní správu státu netřeba mít dalších 14 vlád a parlamentů. Také snížení počtu ministerstev nemá na kvalitu správy státu negativní vliv, ba právě naopak. Též většinový volební systém nemůže mít rozumné oponenty, neboť opět neexistuje důkaz, že by byl ve svých výsledcích horší a nedemokratičtější než systém poměrný. Možnost opozičních poslanců interpelovat a kritizovat vládu bych však rozhodně ponechal, neboť nic není pro politika zhoubnějšího, než přemíra přitakávačů a nedostatek kritických hlasů.

Jen se ovšem obávám, že všechny tyto rozumné kroky Babiš navrhuje jen jako možný předstupeň svého autoritářského a méně kontrolovatelného vládnutí. Vše tomu totiž nasvědčuje, zvláště osobnost samotného Babiše.

Pokud by však ostatní politické strany na tyto jeho návrhy kývly, solidně vysvětlily voličům, že tyto návrhy rozhodně neohrožují demokracii a následně se pak domluvily na předvolební koalici a společném silném kandidátovi na ministerského předsedu, lehce by spojenými silami Babiše volebně převálcovaly a mohly se pustit mj. do řádného forenzního auditu Babišova hospodaření. To by byla očista české politické scény!

Jenže, jak bývá u nás historicky zvykem, ani zřetelnému zlu se politické strany nedokáží postavit ruku v ruce a následně se pak nestačí divit…

Jinak by bylo ze sjezdu Ano nejzajímavější vědět, podle jakého klíče vybral Babiš těch 11 delegátů, kteří pro něj po poučení z minulých voleb nehlasovali.

"Na členství v KSČ pyšný nejsem, ale snažím se to teď napravovat tím, že bojuji proti režimu, který sice není totalitní, nýbrž korupční," pronesl Andrej Babiš.
"Bojuji proti režimu, v němž dělám vicepremiéra a v němž jsem se stal několikanásobným dolarovým miliardářem,“ doplnil za něj popravdě Jindřich Šídlo.

Prezident řekl, že než se nový ministr seznámí s průmyslem tak budou volby. Proto bude řídit ministerstvo Sobotka.
To je rozumné, zkušeností má spoustu, kupříkladu s OKD.

Tak prý bude ČSSD před volbami ojíždět celou republiku. Jenže to přece dělá celou tu dobu, co je u vlády! Aha, napsali, že ji budou objíždět. To by bylo skvělé, kdyby to splnili, objeli nás (třeba přes Polsko) a zmizeli někam do pryč.

Britská premiérka varuje EU:

Musím však mluvit otevřeně. Chceme zůstat přáteli a dobrými sousedy, slyším ale hlasy, jež chtějí Británii potrestat, aby odradili další, jež by nás snad chtěli následovat. Něco takového by katastrofálně poškodilo především samotné evropské státy. A nebylo by to právě přátelským gestem. Británie by takový postoj odmítla. A přestože jsem přesvědčena, že takový scénář nenastane, musím se vyjádřit jednoznačně, že v takovém případě by byla lepší žádná dohoda než špatná dohoda. My bychom totiž tak jako tak mohli obchodovat s Evropou a zůstala by nám svoboda (bezcelního) obchodu se světem. Zavedli bychom si konkurenceschopné zdanění, získali nejlepší světové podniky a velké investory. A kdybychom neměli mít žádný přístup na jednotný trh, stále by nám zůstala svoboda změnit si ekonomický model.

Unie by si ale postavila hráz proti obchodu s jednou ze silnějších ekonomik světa. Ohrozila by své investice v Británii v hodnotě půl bilionu liber. Ztratila by přístup na finanční trh v londýnské City, riskovala by export ve výši 290 miliard liber a poškodila by složitý integrovaný dodavatelský řetězec. Samozřejmě by obzvlášť utrpěly mnohé sektory evropského hospodářství, protože jsme významným exportním trhem automobilového, chemického, farmaceutického a potravinářského průmyslu, které zaměstnávají miliony osob. Nevěřím, že by se politici EU odvážili tvrdit německým vývozcům, francouzským farmářům, španělským rybářům a nezaměstnané mládeži eurozóny, že musí zchudnout kvůli politickému potrestání Británie. (Překlad A. Tomský)

Petr Paulczyński:

Když jsem koukal, jak se ten rachitický estébák přirovnává k vizionáři Baťovi, tak se mi navalilo. Chudák Baťa, ten musí v hrobě rotovat jak kuchyňský větrák!

Vox populi – vox Dei:

25. února 1948 – komunistický puč
25. února 2017 – sjezd ANO(fertu)
To nemůže být náhoda!

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ladislav Jakl: Evropská unie - léčba otevřených ran solí

15:49 Ladislav Jakl: Evropská unie - léčba otevřených ran solí

Denní glosa Ladislava Jakla