Miroslav Novák: Podíl nezaměstnaných osob v lednu s ohledem na negativní sezónnost vzrostl na 3,1 %

10.02.2020 21:16

Domácí ekonomika v závěru roku 2019 dále zpomalovala a některé podniky, především ty průmyslové, začaly snižovat zaměstnanecké stavy. V souhrnu však situace na pracovním trhu zůstává na začátku letošního roku i nadále příznivá s vysokým počtem nabízených volných pracovních míst (v lednu 341,4 tis.), který výrazně převyšuje počet nezaměstnaných. Míra nezaměstnanosti v Česku je rovněž stále suverénně nejnižší v rámci zemí Evropské unie.

Miroslav Novák: Podíl nezaměstnaných osob v lednu s ohledem na negativní sezónnost vzrostl na 3,1 %
Foto: Archiv MN
Popisek: Ing. Miroslav Novák, analytik společnosti AKCENTA CZ

Pracovní trh se v současnosti pohybuje na svých limitech. Nezaměstnanost vyjádřená podílem nezaměstnaných osob je rekordně nízká a možnost jejího dalšího poklesu je s ohledem na zpomalující ekonomiku v podstatě vyloučená. Navíc se ze strany firem začínají objevovat zřejmé signály slabší poptávky po nových zaměstnancích.

Struktura volných pracovních míst se zatím významněji nemění. Zatím i nadále převažuje poptávka po méně kvalifikovaných pracovnících jako jsou montážní dělníci či pomocní pracovníci ve výrobě a ve stavebnictví. Vysoká poptávka zůstává ze strany firem i po řidičích nákladních vozidel, svářečích či skladnících.

V průběhu letošního roku lze očekávat stagnaci sezónně očištěné nezaměstnanosti a pozvolný úbytek nabídky volných pracovních míst. Sezónně neočištěný podíl nezaměstnaných osob bude poté kulminovat v únoru a v dalších měsících následně zamíří zpět pod 3 %.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 352. díl. Schmeedovy paměti

18:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 352. díl. Schmeedovy paměti

Čtenářský zážitek Petra Žantovského z pamětí Woodyho Allena.