Miroslav Novák: Prudký propad reálných mezd a to meziročně v průměru skoro o desetinu

06.09.2022 10:02 | Komentář

Tak lze ve zkratce charakterizovat mzdový vývoj ve 2. čtvrtletí letošního roku.

Miroslav Novák: Prudký propad reálných mezd a to meziročně v průměru skoro o desetinu
Foto: Archiv MN
Popisek: Ing. Miroslav Novák, analytik společnosti AKCENTA CZ

Hlavním důvodem hlubokého mzdového propadu byla jednoznačně extrémně vysoká spotřebitelská inflace, která ve 2. čtvrtletí činila 15,8 %. Průměrná hrubá měsíční nominální mzda vzrostla přitom jen o 4,4 % a za růstem spotřebitelských cen výrazně zaostala. 

Anketa

Byla demonstrace ze 3. září pro její svolavatele úspěchem?

98%
1%
hlasovalo: 22438 lidí

Nominální růst mezd přitom ve 2. čtvrtletí překonal odhad České národní banky, která v makroekonomické prognóze počítala s nominálním růstem jen o 2,7 %. Vývoj mezd jak ve 2. čtvrtletí a především předpokládaný vývoj mezd ve druhé polovině letošního roku tak pro centrální bankéře představuje určité proinflační riziko.

Detailnější pohled ukazuje, že ve většině odvětví rostly nominálně mzdy tzv. nad průměrem. Ve 2. čtvrtletí totiž došlo k velmi výraznému meziročnímu poklesu platů ve zdravotnictví a to konkrétně o 20,7 % r/r, přičemž důvodem je to, že loni na jaře byly zdravotníkům vyplaceny mimořádné odměny. I přes toto statistické zkreslení však i nadále platilo, že ve 2. čtvrtletí drtivé většině zaměstnanců mzdy reálně velmi výrazně poklesly.

Průměrná hrubá měsíční nominální mzda se ve 2. čtvrtletí v absolutní výši dostala přes 40 tis. Kč, konkrétně na 40 086 Kč. Tzv. medián mezd vzrostl nominálně o 5,3 % na 34 111 Kč.

Ve 2. čtvrtletí lze najít tři odvětví, kde růst mezd nominálně překonal 10 %. Jedná se o ubytování, stravování a pohostinství (11,3 % r/r), o informační a komunikační činnosti (11,0 % r/r), kde je přitom i nejvyšší absolutní průměrná mzda a to 69 854 Kč. V obou případech na pracovním trhu jsou zaměstnanci v těchto odvětvích „nedostatkovým zbožím“. O 10,3 % r/r ještě vzrostly mzdy v administrativě. Ve zpracovatelském průmyslu, kde pracuje bezmála 1,1 mil. zaměstnanců, mzdy vzrostly v průměru o 8,0 % r/r.

Růst mezd ve druhé polovině letošního roku nominálně zrychlí, avšak extrémně vysokou inflaci pokrýt rozhodně nedokáže. V souhrnu by se za celý letošní rok měl nominální růst mezd pohybovat mezi 6 -7 %.

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Filip Šebesta: O prvním máji a dvou různých hloučcích

9:44 Filip Šebesta: O prvním máji a dvou různých hloučcích

První máj je v Čechách – pod vlivem veršů Karla Hynka Máchy, tedy nejpozději od dob národního obroze…