Náčelník Generálního štábu AČR armádní generál Petr Pavel: Armáda ztratila jedny z nejlepších…

14.07.2014 18:20

Je jen jeden horší návrat vojáka do vlasti, a to když se vrátí beze cti. Ti, kteří se ve čtvrtek vrátili, se vrátili se ctí.

Náčelník Generálního štábu AČR armádní generál Petr Pavel: Armáda ztratila jedny z nejlepších…
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bývalý náčelník Generálního štábu AČR armádní generál Petr Pavel

„Je jen jeden horší návrat vojáka do vlasti, a to když se vrátí beze cti. Ti, kteří se ve čtvrtek vrátili, se vrátili se ctí. Byli vysláni svojí zemí, svojí politickou reprezentací do daleké země, aby plnili svůj úkol a splnili ho až do konce. Myslím si, že si úctu, a to nejenom od nás, ale i od všech obyvatel této země, za to, co dělají, zaslouží,“ těmito slovy se vyjádřil náčelník Generálního štábu AČR armádní generál Petr Pavel k památce vojáků 4. brigády rychlého nasazení, kteří zemřeli 8. července po útoku sebevražedného atentátníka.

„Hluboce se skláním před hrdiny, kteří do důsledku splnili povinnost profesionálních vojáků. Všichni v České republice na ně můžeme být hrdí,“ uvedl ministr obrany Martin Stropnický.

Výše uvedená slova vystihují vše podstatné a každá další jsou zbytečná…

Armáda České republiky ztratila čtyři své muže, respektované profesionály a kolegy, vojáky tělem i duší. V mysli všech vojáků, kolegů a kamarádů však budou žít navždy.

Jména padlých vojáků uveřejňujeme se souhlasem jejich rodin. Tímto zároveň žádáme všechny, aby z úcty k nim respektovali v plné míře lidský rozměr této tragické situace i hluboký zármutek, jemuž jsou blízcí vojáků v současné době vystaveni.

Rotmistr David Beneš (1986) byl příslušníkem AČR od 4. ledna 2006, kdy byl po absolvování kurzu střelců z bojových vozidel mechanizovaných a protitankových odborností služebně zařazen na pozici střelce, poté velitele družstva a zástupce velitele čety u 41. mechanizovaného praporu v Žatci. Rotmistr David Beneš byl třikrát nasazen v operaci ISAF na území Afghánistánu.

Četař Ivo Klusák (1980) nastoupil do armády 1. července 2000 a po celou dobu své profesní kariéry byl příslušníkem 43. výsadkového praporu v Chrudimi. Ze základní pozice pancéřovníka postupně postoupil přes řidiče až na staršího operátora velitelského družstva 2. výsadkové roty. Četař Ivo Klusák byl veteránem šesti zahraničních operací, z toho čtyř na území Afghánistánu.

Desátník Libor Ligač (1981) nastoupil po vykonání přípravné služby dne 1. října 2010 ke 43. výsadkovému praporu v Chrudimi. U této jednotky z prvotní pozice starší obsluhy minometného družstva čety zbraní postupoval přes družstvo AGS, odstřelovače až po střelce výsadkového družstva. Byl veteránem dvou zahraničních operací ISAF v Afghánistánu.

Desátník Jan Šenkýř (1975) byl po absolvování přípravné služby v roce 2006 zařazen na pozici řidiče jednotek v podřízenosti tehdejší 14. brigády logistické podpory a následně u 13. dělostřelecké brigády. Dnem 1. dubna 2011 byl přeložen k 43. výsadkovému praporu do Chrudimi, kde pokračoval ve funkci řidiče čety zbraní. Jednalo se o jeho první nasazení v zahraniční operaci. Společně se svými kolegy zamířil do svého prvního nasazení v zahraniční operaci ISAF v Afghánistánu v dubnu tohoto roku.

Pohřební obřady s vojenskými poctami se uskuteční postupně ve dnech 17.7., 18.7., a 21.7. v Chomutově, Hradci Králové, Týništi nad Orlicí a Jičíně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ministerstvo obrany

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Benzinová auta ochromila nadvýroba

13:57 Zbyněk Fiala: Benzinová auta ochromila nadvýroba

Čínský automobilový průmysl narazil na odbytovou bariéru spalovacích motorů. V největších čínských m…