Oldřich Botlík: Ministryně Valachová začala konat se zpožděním

27.04.2017 13:03

Stanovisko Oldřicha Botlíka z iniciativy Maturitní data - odtajněno k opatření, které se rozhodla udělat ministryně školství Kateřina Valachová ve věci zveřejňování zadání testů z jednotných přijímacích zkoušek.

Oldřich Botlík: Ministryně Valachová začala konat se zpožděním
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miniistryně školství Kateřina Valachová

Iniciativa Maturitní data – odtajněno vyzvala 13. dubna Cermat, aby zveřejnil znění testů použitých 12. dubna u jednotných přijímacích zkoušek pro uchazeče o čtyřleté obory studia. Když Cermat nereagoval, zveřejnila je, jak předtím slíbila, na své stránce sama. Sledovala tím tyto cíle:

  1. zabránit znevýhodnění žáků ze sociálně slabších vrstev, jejichž rodiče bez konexí měli obtížnější přístup k již použitým zadáním
  2. ukázat, že argumenty, jimiž Cermat odůvodnil svůj záměr zveřejnit testy až po 12. květnu,
    jsou nesmyslné
  3. umožnit Cermatu a Ministerstvu školství, aby samy předvedly, proč již použité testy nesmějí být chráněny podle autorského zákona (autorský zákon, § 3 písm. a).

A) Ministryně Valachová začala konat až se zpožděním bezmála dvou týdnů. Mezitím ovšem proběhly jednotné přijímací zkoušky na osmiletá a šestiletá gymnázia. V obou jejich druhých termínech tedy ke znevýhodnění žáků ze sociálně slabších vrstev došlo,zatímco podobnému znevýhodnění u deváťáků se nám podařilo předejít.

B) Žáci, kteří přijdou k přijímacím zkouškám až v květnu, opravdu mohou mít malou výhodu oproti ostatním. Tomu se však v moderní informační společnosti nedá zabránit – je to prostě součást dnešního světa chytrých telefonů, kopírek, skenerů, e-mailu a internetu.

Ředitel Cermatu Zíka argumentoval možnými žalobami nepřijatých uchazečů z dubnových termínů. Pokud však takové žaloby vůbec hrozí, mohl jim on i ministryně školství účinně předejít jedinou větou ve školském zákoně: Přijímací test se zveřejní v den, kdy byl u zkoušky použit, a to způsobem umožňujícím dálkový přístup.

Protože takovou větu při novelizaci školského zákona nenavrhli, můžou si za své problémy sami.  Oceňujeme snahu ministryně školství o vstřícný krok, zvlášť pokud si žáci budou moci stáhnout také tzv. klíče správných odpovědí, o nichž se její rozhodnutí nezmiňuje. Přijaté řešení opravdu může ulehčit situaci středním školám, je však podle našeho názoru zbytečně složité a nákladné.

Především však přichází pozdě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

20:57 Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

Vyjádření experta Trikolory k útokům na kritiky války.