Oldřich Fischer: Kam až jsme došli? aneb Dokončení pozemkové reformy stále v nedohlednu

26.04.2016 9:40

Velcí vlastníci, s desítkami hektarů, dostali svá pole zpátky a začali hospodařit. U chalupníků, řádově jednotky hektarů a několika dalších malých políček , se pole vyměřily tak, aby místo například sedmi malých políček dostali jedno v celku. Do prozatímního bezúplatného pronájmu. S tím, že se to časem přepíše, jako trvalý stav, jako vlastníci), do pozemkových map. Tím to ale zhaslo.

Oldřich Fischer: Kam až jsme došli? aneb Dokončení pozemkové reformy stále v nedohlednu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pole s mákem

Dokončení pozemkové reformy je po 20 letech stále v nedohlednu. Rozhodnutí o přidělení náhradních pozemků a jejich následném převodu na nového majitele například ze 3. 1. 1994 je již  20 let nedořešené. Místo vlastnictví, jsou pozemky stále v bezúplatném pronájmu. To znamená, že na přidělených pozemcích už 20 let nemohu vysadit strom, vykopat studnu. Původní pozemky už mi vlastně nepatří, a nově přidělené stále nejsou moje.

Přitom nově přidělený pozemek náležel původně třeba třem vlastníkům. Každému, nějaký, různě velký kus. Proslýchá se, že někteří vlastníci svá pole prodali. Prodali své původní pozemky nebo ty přidělené, nebo oboje? Z toho kouká nekonečná řada soudních kauz.  Původní záměr měl logiku. Historicky byly pozemky třeba tak rozdrobené, že se na nich třeba neotočil ani kůň. Teď místo nich měli dostat majitelé třeba  jeden kus v celku. Kdyby majitel původních pozemků chtěl zpět pozemky původní, tak by se k nim musily  teď udělat znova cesty. Například k políčku o výměře 500 m²  cesta dlouhá třeba kilometr. Široká asi dva metry. Ta by zabrala 2000 m² . Takže vracet se k původním políčkům  považuji za nerozumné.

Já jsem odhadoval, že tento problém sužuje alespoň 300 000 drobných vlastníků polí. Z veřejného zpravodajství jsem se doslechl, že je to problém neskutečných tří milionů drobných vlastníků. Po dvaceti letech – to je jedna generace, se též dosavadní počet vlastníků jednoho políčka změnil, například ze tří sourozenců, na třeba sedm vnoučat. To se teď bude dědit jedno políčko (nově přidělené, ale neuzákoněné) na sedm dílů, nebo původních sedm políček na čtyřicet sedm dílů? ( Třeba jeden hektar.) Třeba políčko ve tvaru půlměsíce ( 500 metrů čtverečních) na sedm dílů. Tj. necelých 72 metrů čtverečních na hlavu! To je žrádlo!

To budou geometři znovu vše vyměřovat? Jeden chalupník je zaměstná nejmíň na týden.

Místo jednoho čtvercového, 49 políček, nejbizarnějších tvarů.

Digitalizace NENÍ pozemková reforma. To se jen původní mapy pozemků digitalizují. Mě konkrétně se digitalizací ( a přesnějším vyměřením ) změnila výměra jednoho políčka. Přidělili mi o 5 metrů víc. To ale museli někomu pět metrů ubrat. Ten teď vyplní pro finanční úřad přiznání k dani o dvě koruny menší.To též znamená, že i já jsem pro finanční úřad musel vyplnit asi čtyřstránkový formulář, kde mi zvedli pozemkovou daň asi o dvě koruny. Kdybych to neudělal, tak za nějaký čas, by na mne mohli asi zavolat exekutora? Uvědomíme-li si, že takových změn může být: sto tisíc? Nebo milion? To finanční úřad nezmákne ani za sto let.

Je s podivem, že každý rok dostávám nejméně tři nabídky. Odkoupíme Vaše pozemky a zaplatíme i o deset procent více než je jejich úřední hodnota. Veškeré úřední převody za Vás zařídíme. Na co vlastně potřebuje  (pá , nebo společnost - od Aše až po Východní Slovensko) pár kamenitých políček v Jižních Čechách? Jestliže každý rok rozešlou 3x sto tisíc nebo 3x milion dopisů s nabídkami na odkup polí, tak jen poštovné stojí balík. Nemluvě o tom, že nejdříve musejí vyhledat všechny vlastníky v katastrech. Je to několik zájemců? Nebo jeden pod různými adresami?

V parlamentu je na tento problém 20 let totální cenzura. Ani jednotliví politici s tím nechtějí nic mít. Ani Okamura, Michálek, Láska, Piráti .. Michálek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Hampl: Konec kauzy Vrbětice

15:22 Petr Hampl: Konec kauzy Vrbětice

Denní glosy Petra Hampla.