Oldřich Fischer: Kolik našich e-shopů kvůli Amazonu zanikne, neodvážím se ani spekulovat

15.12.2015 10:06

Na internetu jsem se dopočítal, že na obchodním trhu je aspoň 300 internetových obchodů. Osobně nevím, kolik lidí každý E –shop zaměstná. Odhaduji, že je to od jednoho specialisty do třeba dvaceti zaměstnanců. Ti mají své provozovny po celé republice od Ostravy po Cheb. Většinou využívají již stávající objekty a zaměstnávají lidi ze svého okolí. Ti mají kvalifikaci minimálně prodavače. Musejí mít i zaměstnance se schopností zahraničního obchodování. U tak drobných firem si nedovedu představit, že by odváděly daně někde v Karibiku. Určitě platí daně v Čechách.

Oldřich Fischer: Kolik našich e-shopů kvůli Amazonu zanikne, neodvážím se ani spekulovat
Foto: Martin Kovář
Popisek: Počítač, internet, klávesnice. Ilustrační foto.

Jak jsem slyšel v televizi, tak Amazon kvůli svým obchodním praktikám má zakázáno podnikat v Německu tamními úřady. Kde odvádí tato firma daně, ví bůh. Proslýchá se, že v Lichnštejnsku. Určitě to nebude u nás. Bude-li u Brna,  pak zaměstná pouze v podstatě nádeníky, jejichž množství je vyjádřeno slůvky „ možná až“ . Ti budou dojíždět denně možná až 100 km. (Slováci dojíždějí do Slovnaftu Bratislava denně až od Strečna). Dle zkušeností se zahraničními koncerny budou vždy zaměstnáni  pouze na zkušební dobu ( za zoufalou mzdu) a pak vyhozeni. Areál zlikviduje obrovskou plochu nejlepší zemědělské půdy u nás. Vybudovávání dalších připojovacích silničních tras od areálu pro nespočet jistě  přetížených kamionů povede k dalšímu zvýšení ucpanosti  všech silnic směřujících do Brna a jejich rychlé ničení. 

Kolik našich internetových společností zanikne, neodvážím se ani spekulovat. Vlastně vzniknou další  kvalifikovaní nezaměstnaní, kteří se překvalifikují na občasné nádeníky.

Takto jsem komentoval situaci, když se bojovalo v Brně. Tam se snad této firmě ubránili.  V Praze se teď nebojovalo vůbec. Tady vyhrála firma Amazon úplně potichu bez jediného protestu. Bude v Dobrovízi. Teď snad i v Horních Počernicích. Premiér Sobotka oznámil, že se bude též platit novým zaměstnancům firmy i cesta do práce. Ze státního rozpočtu. Aby firma ušetřila při svážení zaměstnanců autobusy z celého Středočeského kraje. Kolika českým firmám toto pan Premiér vymohl ? Pan Sobotka se angažuje tolik, že to budí, až přesvědčení, že on sám je snad v představenstvu Amazonu, nebo, že je „tichý společník.“

V okolí Prahy je už velkých skladů nadbytek. Jedete-li na sever, tak uvidíte třeba už přes rok stávající sklady prázdné. Nejen, že panu Sobotkovi se podaří zlikvidovat většinu českých skladů, ale vlastně v celém státě bude mít firma Amazon monopol na výběr zboží, které se do Čech bude smět vlastně dovážet a za jaké ceny.  Neslyšel jsem, že by antimonopolní úřad proti tomu jenom pípnul. Myslím, že platy jeho zaměstnanců jsou naprosto vyhozený prachy. Proč takový úřad, proboha, vůbec existuje? Schválení takovýchto projektů poškozující české obyvatele nejvyššími městskými a i vládními úředníky by dle mne mělo být trestné a stíhatelné. Mělo by být též nepromlčitelné a neměla by se na něj vztahovat jakákoliv imunita ani milost od kohokoliv.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Hampl: O bezpečnostních aktivech

15:22 Petr Hampl: O bezpečnostních aktivech

Denní glosy Petra Hampla.