Oldřich Kužílek a Michael Žantovský: Pane ministře, utajování není správnou cestou

16.08.2020 9:23

Otevřený dopis ministrovi zdravotnictví Adamovi Vojtěchovi ve věci anonymizovaných epidemiologických dat o průběhu pandemie Covid-19 v České republice.

Oldřich Kužílek a Michael Žantovský: Pane ministře, utajování není správnou cestou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Michael Žantovský

Vážený pane ministře,

obracíme se na Vás tímto otevřeným dopisem jako autoři Zákona o svobodném přístupu k informacím č. 106/1999 Sb., neboť Vám podřízené instituce odmítají žádosti o anonymizovaná epidemiologická data o průběhu pandemie Covid-19 v České republice. Ústav zdravotnických informací a statistiky a Ministerstvo zdravotnictví jako odvolací instance tyto informace žadatelům odepírají s odkazem na § 73, odst. (7) Zákona o zdravotních službách a podmínkách jejich poskytování č. 372/2011 Sb. ve znění pozdějších předpisů.

Považujeme za svou povinnost Vás, vážený pane ministře, upozornit, že výše zmíněný postup je dle našeho názoru nejen neústavní, nezákonný a nepřípustný, ale též nanejvýš škodlivý s ohledem na jeho sociálně psychologické, ekonomické a politické důsledky. Rozhodnutí správních orgánů se odvolává na citovaný odstavec zákona, který údajně zakládá výjimku z aplikace Zákona o svobodném přístupu k informacím a omezuje zákonnou povinnost ÚZIS poskytovat informace na pouhé vydání informací o struktuře dat. Citovaný odstavec zákona č. 372/2011 Sb. je příkladnou ukázkou nepřímé novelizace zákona, která je podle Legislativních pravidel vlády ČR nepřípustná. Neprošel řádným připomínkovým řízením a byl poslancům kýmsi podsunutý a přijatý příslušným parlamentním výborem za nejasných a nedostatečně dokumentovaných okolností. Vznikla tak spolu se souvisejícími odstavci § 73 nejasná formulace, která by se však měla podle kontextu i Listiny interpretovat pouze jako ochrana individualizovaných osobních údajů, nikoli jako utajení neosobních, statistických dat.

Úprava přístupu k informacím v celém § 73 navíc postrádá ústavní oporu, když dalece překračuje nutnou ochranu osobních údajů. Podle odstavce (4) čl. 17 Listiny základních práv a svobod “Svobodu projevu a právo vyhledávat a šířit informace lze omezit zákonem, jde-li o opatření v demokratické společnosti nezbytná pro ochranu práv a svobod druhých, bezpečnost státu, veřejnou bezpečnost, ochranu veřejného zdraví a mravnosti.” Pro legislativně závadný odstavec Zákona č. 372/2011 však chybí jakýkoli podobný věcný důvod. Je tedy v rozporu s odst. (4) čl. 4 Listiny, podle kterého “při používání ustanovení o mezích základních práv a svobod musí být šetřeno jejich podstaty a smyslu”. Odůvodnění, kterým se zaštítil navrhovatel zmíněného odstavce, že zveřejňování podobných informací by mohlo “vyvolávat u laického občana zbytečné obavy”, je navíc vyjádřením nedůvěry v nejen laickou veřejnost a snahou omezit ústavně zaručený přístup k informacím na kastu vyvolených odborníků, určených Ministerstvem zdravotnictví a ÚZISem.

Neobstojí ani odvolávání se na ochranu osobních údajů v souvislosti s aplikací Nařízení EU o ochraně osobních údajů (GDPR) v našem právním systému. Samotný Zákon o svobodném přístupu k informacím totiž neumožňuje poskytovat osobní údaje zdravotního typu. Odmítnuté žádosti se týkaly souhrnných a anonymizovaných informací, z nichž nelze odvodit závěry o zdravotním stavu konkrétních osob. Bylo by z nich nanejvýš možné vyvodit závěry o činnosti a efektivitě státního systému zdravotnických informací a statistik.

Vážený pane ministře, oceňujeme Vaši snahu o soustavnou komunikaci s veřejností jako jeden z klíčových nástrojů k úspěšnému zvládnutí koronavirové krize. Obáváme se však, že tuto snahu znehodnocuje a podrývá postup Vám podřízených institucí v případech žádostí o detailnější informace o epidemiologické situaci v ČR. Tyto instituce se dlouhodobě pokoušejí zajistit výhradně pro sebe plný přístup k informacím o zdraví, zdravotním systému ČR a jeho efektivitě. Ochrana osobních údajů v tom nehraje žádnou roli. Smutné je srovnání se zahraničím, například Norskem nebo Velkou Británií, kde se veřejnosti nebojí a poskytují jí i informace o jednotlivých nemocnicích. Argumentace, že je třeba veřejnost chránit před nesprávnou interpretací dat, je v informační éře lidské společnosti neudržitelná. Stát nemá patent na rozum. Naopak utajování není správnou cestou. Spolu s neurčitými či vzájemně si protiřečícími formulacemi nevyhnutelně u občanů zvyšuje nejistotu, obavy a dokonce šíření nepodložených dohadů a konspiračních teorií. Právě svobodný přístup k informacím je proti nim tou nejúčinnější zbraní.

Věříme, že náš dopis pochopíte jako adresovaný Vám v dobré víře a se snahou přispět alespoň malým dílem k úspěšnému překonání současné situace.

Se srdečnými pozdravy,

Oldřich Kužílek
poradce pro otevřenost veřejné správy a ochranu soukromí, Otevřená společnost

Michael Žantovský
ředitel Knihovny Václava Havla

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bohdan Babinec: Není chování mocných světa, Evropské unie, USA a NATO farizejské?

12:16 Bohdan Babinec: Není chování mocných světa, Evropské unie, USA a NATO farizejské?

Jsme svědky brutální války, kterou vede agresivní Putinovo Rusko proti Ukrajině. Tuto agresi odsoudi…