Oldřich Rambousek: Letěl Šiška – puj do bříška. A Drábek je bez viny?

31.05.2014 12:18

Kauza bývalého náměstka MPSV Šišky dospěla ke svému závěru. Bývalý náměstek byl obdarován 6ti lety vězení za manipulaci s IT zakázkami.

Oldřich Rambousek: Letěl Šiška – puj do bříška. A Drábek je bez viny?
Foto: Daniela Černá
Popisek: Jaromír Drábek

Samozřejmě, že je dobře, že tento člověk dostal svůj díl, ale jsem přesvědčen o tom, že v tomto případě je česká spravedlnost a justice poněkud slepá na jedno oko. Tak nějak se nám totiž z celé kauzy vytratil bývalý ministr MPSV pan Drábek, přičemž jeho podíl na celé kauze se nedá opomenout. To vše minimálně ze dvou důvodů. Náměstek Šiška byl člověk, kterého si na tuto funkci dosadil sám bývalý ministr Drábek a byl podřízený ministra. Ministr je přeci přímo odpovědný za práci svých podřízených. Kontrakty na IT služby musel i podepisovat, a pakliže si nepovšiml nekalostí v těchto zakázkách, tak jde i přímo o jeho vlastní pochybení a porušení povinností při správě cizího majetku, protože tyto záležitosti jsou jako mnoho dalších hrazeny z daní občanů.

Dalším důkazem Drábkovy viny je fakt, že náměstka Šišku určitou dobu obhajoval a před veřejností jeho činnost bagatelizoval. Dá se tomu také říci účelová lež, což je vlastně podvod. Tvrzení, že nevěděl, nevšiml si, byl oklamán, nemůže obstát, protože on sám byl povinován k tomu, aby řádně fungoval jeho resort z čehož vyplývá i kontrola činnosti jeho podřízených.

Nelze také přejít pouhým mávnutím ruky kauzu S-karet. I tato stálá daňové poplatníky zbytečně mnoho milionů korun a k tomu byl docela zvláštní výběr dodavatele této služby – České spořitelny. Nemluvě o tom, jak tato operace mnohým lidem ztížila život. V tomto ohledu se to neblahým způsobem projevilo u invalidů. Zrakově či pohybově postižení spoluobčané s tímto měli značné problémy, ale pan Drábek v sobě nenašel ani tolik cti, aby se těmto lidem za určité příkoří alespoň omluvil.

Aby toho nebylo málo, tak se pan Drábek a jeho skvělý tým také proslavili jako autoři vyhlášky, dle které bylo rázem cárem papíru uzdraveno několik tisíc invalidů a byl jim snížen buď stupeň invalidity, či úplně odebrán invalidní důchod. Uvedená aplikace uvedla mnoho lidí na samotnou hranici bídy a některé i za ní, z nichž se stali i bezdomovci. V tomto směru nebyla nikterak upravena sociální síť, která by zabránila  dehonestaci lidství u invalidů. Lékaři posudkové služby ve snaze se asi zalíbit nadřízeným šli v mnoha případech až za hranici oné ostudné vyhlášky a vytvářeli zcela excesivní precedenty, kdy byl odebrán důchod lidem, kteří neměli nohy, či ruce nebo rakovinu v konečném stádiu. I já jsem byl v tomto směru postižen, avšak nepíši toto vůbec pro sebe, ale pro všechny lidi a budoucí generace. Stát se totiž ke svým občanům zachoval, dá se říci jako k dobytku. Dnešní ministryně MPSV paní Tominová – Marksová má co po panu Drábkovi napravovat, ale nejsem si jist, že bude v koalici nalezen dostatek vůle onu nápravu začít. Lidé by též měli být v některých případech státem odškodněni za způsobené příkoří a trauma. Dopady této vyhlášky totiž byly předvídatelné. Způsobené škody by měly být po panu Drábkovi vymáhány a měl by být v tomto směru minimálně vyšetřován. To co se za jeho působení na MPSV stalo, nemá v demokratickém světě místo a ani se nedivím, že se mu na internetových diskusích přezdívalo Dr. Mengele. Invalidé se stali obětí hrubé diskriminace a to jen proto, aby MPSV na jedné straně neprávem šetřilo a na straně druhé vyhazovalo peníze oknem za IT zakázky nebo S-karty. Navíc – cár papíru ještě nikoho doopravdy vyléčit nedokázal.

RAM

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bohdan Babinec: Není chování mocných světa, Evropské unie, USA a NATO farizejské?

12:16 Bohdan Babinec: Není chování mocných světa, Evropské unie, USA a NATO farizejské?

Jsme svědky brutální války, kterou vede agresivní Putinovo Rusko proti Ukrajině. Tuto agresi odsoudi…