Oleg Gubin: Pro vládu Jiřího Rusnoka bude rozhodující postoj ČSSD

01.08.2013 22:08

Bohuslav Sobotka se pochlapil: po hodinové schůzce s Jiřím Rusnokem ve Strakově akademii předseda sociální demokracie připustil možnost, že by vládu při hlasování o důvěře 7. srpna podpořil. Přitom Sobotka zdůraznil, že rozhodnutí o podpoře či nepodpoře padne o den dříve na společném zasedání předsednictva strany a poslaneckého klubu. Všichni poslanci ČSSD budou hlasovat jednotně. Sobotka rovněž uvedl, že program Rusnokovy vlády se nezdá být v rozporu s programem ČSSD.

Oleg Gubin: Pro vládu Jiřího Rusnoka bude rozhodující postoj ČSSD
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bohuslav Sobotka

Aby zmíněné pochlapení veřejnost nepřijala příliš široce, Sobotka vzápětí upřesnil: „Mluvím o Rusnokově vládě jako o určitém šidítku, které prostě nebude fungovat,“ řekl v rozhovoru pro ČTK. „Funkcionáři ČSSD nemohou myslet v tuto chvíli jen na otázku volebních výsledků nebo sympatií prezidenta republiky, ale měli by také vzít v úvahu respektování určitých principů fungování státu a parlamentní demokracie,“ doplnil.

Je zřejmé, že postoj ČSSD bude pro Rusnokovu vládu rozhodující. Je možno si představit různé kombinace bez účasti sociálních demokratů, při nichž vláda „projde“, vždy však jde o představy z oblasti fantazie a iluzí. Rozeberme proto jen reálné varianty.

Vláda Jiřího Rusnoka získá důvěru sněmovny

Jakkoli se tato možnost – i za pomoci masírování médii – zdá být málo pravděpodobná, nelze ji vyloučit. Vládu by museli podpořit všichni sociální demokraté, komunisté a véčkaři, a navíc ještě většina nezařazených poslanců. Premiérovi by se mohlo podařit je přesvědčit. Vláda s důvěrou bude pokračovat v práci podle vlastního programového prohlášení. ČSSD podle dřívějšího vyjádření Jeronýma Tejce vyvolá v polovině září další hlasování o seberozpuštění Poslanecké sněmovny. Na rozdíl od neúspěšného pokusu v červenci by tentokrát mohl být výsledek pro občany příznivý a Česká republika by se na přelomu října a listopadu dočkala předčasných sněmovních voleb.

Vláda důvěru nezíská, Rusnok bude vládnout v demisi

Jako kdyby Jiří Rusnok s touto možností počítal. Nasvědčují tomu nejen personální zemětřesení na většině ministerstev, ale zejména ve vedení státních institucí. Nejvíce diskusí vyvolává konec Petra Žaludy ve funkci generálního ředitele Českých drah, a ještě více odvolání Jana Buriana, který ve funkci ředitele Národního divadla vydržel pouhý den. Nejistá je budoucnost ředitele Národní galerie Jiřího Fajta, který má do funkce nastoupit za měsíc. Vláda v demisi by už neprováděla žádná strategická rozhodnutí. Pouze by udržovala chod státu, což by ovšem mohlo trvat až do řádných sněmovních voleb v příštím roce.

Prezident Miloš Zeman jmenuje premiéra na druhý pokus

Je to podle Ústavy České republiky. Prezident může premiérem jmenovat kohokoli. Mohl by to být znovu Jiří Rusnok, mluví se i o Martinu Pecinovi. Jak pro server Aktuálně.cz uvedl Zemanův kancléř Vratislav Mynář (ale může to být i Zemanův pokusný balonek), jsou ve hře také Bohuslav Sobotka i Miroslava Němcová. Pro oba platí stejná podmínka: doručit 101 notářsky ověřených podpůrných podpisů.

Co si myslí občané

Politická situace nenechává lidi netečnými. Není od věci uvést několik citátů z internetových diskusí či glosy z tisku.

Ludmila Salvová, Havířov Suchá: Rusnokova vláda, byť ji někteří označují za vládu druhé kategorie, už začala jednat bez legitimity, jak nás všichni upozorňují a zvedají ostražitě prst. Ale lidem se to začíná líbit a drží vládě palce. Všichni vědí, že to je vláda pouze překlenovací a dočasná. Ale co s politiky, když si stůj co stůj trvají na svém a svá korýtka v zájmu tak zdůrazňovaného „parlamentarismu“ nechtějí opustit…

Tomáš Zadražil, Jihlava: Sobotko, podpoř Rusnokovu vládu a neházej jim klacky pod nohy!

Milan Kubát, Praha: Novináři, kteří musíte denně vychovávat málo gramotné čtenáře k parlamentarismu. Je skutečně únavné denně číst, co všechno dělá ten hrozný Zemana dokonce co zřejmě udělái po řádných volbách. Nic horšího než vláda paní Němcové nás nemůže potkat.

Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vasevec.cz

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

Zisk

Tvrdíte, že na zisku není nic špatného. Neprotiřečíte si? Protože byla to vaše vláda, která zavedla daň z mimořádných zisků. Naopak jsem si nevšiml, že byste nějak zásadně odstranili všudypřítomnou byrokracii, což jste před volbami slibovali. A další dotaz. Existuje podle vás nějaká hranice, kdy je ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Weigl: Absurdní důchodové divadlo

15:49 Jiří Weigl: Absurdní důchodové divadlo

Pondělní glosa Jiřího Weigla