Ondřej Konrád: Jihoafrické radovánky

30.11.2013 7:28

Jedno třeba Radovanu Krejčířovi přiznat: ve svém oboru, jakkoli odpudivém, se umí pohybovat se značnou čilostí. V podsvětí Jihoafrické republiky se za pouhých šest let zorientoval natolik zdatně, že jej tisk označuje za „největšího gangstera v dějinách země“. To, uznáte, je rozhodně výkon.

Ondřej Konrád: Jihoafrické radovánky
Foto: geoafrica.com
Popisek: Uprchlý zločinec Radovan Krejčíř, který se skryl v Jihoafrické republice

A člověk si jen může klást otázku, zda se v JAR za časů apartheidu podobné zločinnosti příliš nevedlo a v novém uspořádání se během dalšího dvacetiletí nestačila rozvinout, anebo je český uprchlík skutečně takovým formátem. Který se bystře dokázal napojit na zkorumpované enklávy státních složek, angažoval nejprotřelejší advokáty a navázal těsnou spolupráci s místními kriminálními bossy.  

Tak či tak, pověst si vydobyl značnou, veřejnost je o jeho excesech zpravována průběžně už dlouho a v poslední době doslova masivně. A kličkuje před spravedlností jako úhoř. I když se zdá, že se jeho operační prostor na jihu Afriky přece jen úží. Politická opozice žádá Krejčířovo vypovězení ze země a nejvyšší policejní komisařka vytváří speciální tým zaměřený výhradně na Krejčíře. Nevíme ovšem přesně, co je cílem. Jestli nepohodlného gangstera pouze vypudit, anebo dostat za mříž. A později snad konečně i vydat k výkonu trestu za enormní daňový únik do rodné země, oč česká strana doposud marně usiluje.  

Jak známo, od minulého víkendu je Krejčíř zatčený a momentálně pobývá v nemocnici, když soud uvěřil tvrzení právníků, že se nachází ve špatném zdravotním stavu. A o případném propuštění na kauci se má rozhodovat po neděli. Krejčíř, jehož rodina se údajně už přesunula do Argentiny, s ní nemá Česká republika podepsanou extradiční dohodu, jakoby zatím hraje o čas, snad proto, aby si v další cílové zemi stihl připravit půdu. A tak přišel znovu s žádostí o uznání statutu politického uprchlíka, s níž už jednou vyrukoval krátce po příletu do JAR roku 2007 ze Seychel, a Jihoafričané jej v zemi nechali volně působit. Měl tehdy seychelské občanství, ale česká policie mu ještě před dramatickým útěkem z policisty obsazené vily v Černošicích seychelský pas zabavila a podle ní přistál v Johannesburgu s falešnými doklady.  

Nově Krejčíř tvrdí, že měl ale při vstupu do JAR pas řádný a tehdy odmítnutá žádost o politický azyl je stále pouze odložená. Vypadá to jako fraška a do značné míry to fraška také je. Jihoafrickým orgánům však stále nepříjemnější. Přičemž Krejčíře, kolem nějž se množí mrtvoly a který je podezřelý z únosu a pokusu vraždy, by se JAR asi nejraději zbavila. Čímž by to pro ni bylo vlastně odbyté. Vynalézaví advokáti jinak budou dál podávat stížnosti a rozklady a média to budou posměšně rozpitvávat. Ale bezskrupulózní gangster zároveň musí tušit, že jedna etapa jeho pohnutého života zvolna končí. Tlak na vyhoštění, předznamenaný obstavením majetku, se bude stupňovat. A dosavadní, buď uplacení, nebo do kriminální činnosti zatažení ochránci musí dát ruce pryč. Bez vlivných spojenců se pak Krejčíř stane zranitelnější ze strany kompliců i konkurentů. Trik se statutem osoby, jíž doma hrozí politická persekuce, by už vyjít neměl, byla by to příliš velká ostuda.  

Jak řečeno, zájem je na jeho zmizení. Dost možná definitivním. Aby nemohl nic říkat a kohokoliv diskreditovat. Divu by nebylo.

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Hampl: Konec kauzy Vrbětice

15:22 Petr Hampl: Konec kauzy Vrbětice

Denní glosy Petra Hampla.