Ondřej Konrád: Kancléř přiznal barvu, byť ne z vlastní vůle

18.04.2015 8:50

Dobývání odpovědi na výši platu hradního kancléře se už stalo takřka evergreenem – kdekdo na Vratislava Mynáře dotíral. Nejen média, ale také někteří zákonodárci a tak dále.

Ondřej Konrád: Kancléř přiznal barvu, byť ne z vlastní vůle
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kancléř Vratislav Mynář

A on ovšem neustále nacházel různé výmluvy. Což připomínalo strategii funkcionářů úřadu prezidenta předcházejícího, kteří ale po dlouhém otálení nakonec přece jen povolili, neb jim to nařídil soud. Zdálo se tedy jasné, že i pan Mynář bude muset dříve či později s pravdou ven. A občané nechápali, proč to neučinil už dávno a zbavil se tak neutuchajícího tlaku. 

A místo toho říkal dokola, že věc není jednoznačná a musí si ji nejprve ujasnit, žádal o stanovisko Úřad pro ochranu osobních údajů. Který přitom také opakuje to samé: zveřejnění platu Mynářovi nic nebrání. 

A jak nedávno řekl Českému rozhlasu Plus Oldřich Kužílek, spoluautor platného zákona o právu na informace o veřejné správě, Mynář tak vlastně porušuje zákon, kanceláři způsobuje finanční náklady, které by on měl hradit. Ale jelikož by je musel vymáhat sám na sobě, nejspíš k tomu nedojde. Což zavání kocourkovštinou.

Mynář se především oháněl případem pokuty pro šéfovou Vrchního státního zastupitelství v Praze Lenku Bradáčovou, která nařídila zveřejnit platy, a to jmenovitě, všech zaměstnanců instituce. Tedy i řadových pracovníků, kteří však mají větší právo na ochranu soukromí než lidé s rozhodovací pravomocí.

O to ale, kolik berou kupříkladu sekretářky prezidentské kanceláře se nikdo nezajímal. Šlo primárně o plat kontroverzního Mynáře. A ten podle Úřadu pro ochranu osobních údajů žádnému embargu nepodléhá. Kancléři tedy nezbylo než ustoupit, až k soudu věc dojít nenechal. 

V rozhovoru pro Lidové noviny uvedl, že včetně odměn bere měsíčně asi sto dvacet tisíc korun, nejvíc ze všech zaměstnanců úřadu. A Hrad prý po víkendu zveřejní na webových stránkách platy a odměny jak jeho a jeho zástupce, a také všech ředitelů odborů. Opět podle výkladu ÚOOÚ.

Historka je tedy u konce, lidé si nejspíš pomyslí, že takovou výši platu plus odměn v podstatě očekávali, a záležitost odloží do tmy. Kam pozvolna míří také kauza nepochopitelně výhodně koupené pražské vily. 

Na světle však zůstává jiná a podstatná nejasnost Vratislava Mynáře, totiž bezpečnostní prověrka, bez níž se kancléř nemůže účastnit různých citlivých jednání. 

Když jde například o mítink hlav států Severoatlantické obranné aliance, je vysloveně trapné, že na ní nesmí Miloše Zemana doprovázet jeho nejvyšší úředník. Který ani dva roky po nástupu na Hrad nemá osvědčení Národního bezpečnostního úřadu. 

A vlastně ani nevíme, zda prověrka vůbec běží, protože je zamlženo nad tím, zda a kdy Mynář dodal NBÚ veškeré požadované dokumenty. Přičemž onu mlhu vlastně vypouští on sám.

Prezident Vratislava Mynáře ale doposud stále a ve všech jeho případech hájí. Což chtě nechtě vyvolává podezíravé otazníky. 

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Benzinová auta ochromila nadvýroba

13:57 Zbyněk Fiala: Benzinová auta ochromila nadvýroba

Čínský automobilový průmysl narazil na odbytovou bariéru spalovacích motorů. V největších čínských m…