Ondřej Konrád: Mise vládní a senátní spolu přímo nesouvisí

20.10.2014 21:30

Znamená něco při tak malé voličské účasti ve druhém kole propad dvou ministrů, z nichž šéf resortu školství Marcel Chládek nadto senátorské křeslo obhajoval?

Ondřej Konrád: Mise vládní a senátní spolu přímo nesouvisí
Foto: senat.cz
Popisek: Senátor Marcel Chládek

Na hlubší závěry to spíše nevypadá, ale přesto jde prohry nepříjemné jak v případě obou pánů (druhým je ministr dopravy Antonín Prachař), tak pro jejich základny, tedy ČSSD a hnutí ANO.

Strany vládní koalice si ovšem v zásadě nemohou na celkový výsledek stěžovat, přes 20 křesel, byť tři pro trojkoalici s podílem lidovců, je velmi slušný zisk a signál, že kabinet může hladce pokračovat.

Zda z něj ale nevypadnou v doplňovacích volbách neúspěšní ministři, je otázkou. Zvlášť když jejich pozice už před tím nebyly valné: Řidičům stojícím ve frontách na rekonstruované dálnici Praha – Brno zřejmě občas vytane Prachařovo jméno na mysli, a už téměř každé dítě v republice ví, že se silnice staví u nás značně předraženě a ministr měl dávno přijít se zásadními návrhy, jak v tomto směru tak kupříkladu urychlit výběrové řízení na provozovatele mýtného.

Proslýchá se, že jeho šéfovi Andreji Babišovi zvolna dochází trpělivost a Prachařova prohra s Jitkou Seitlovou, třebaže osobností na veřejné scéně podstatně zabydlenější, mu může jen napomoci při eventuální ministerské rošádě.

Chládek zase doposud nedokázal nalézt shodu s vedeními vysokých škol, což je nesporně problém a ČSSD by ráda zrovna v po léta rozháraném školství ukázala vlídnou tvář. Ministr sice neuspěl v duelu se žateckou starostkou Zdeňkou Hamousovou, tedy političkou doposud čistě regionální, jenže to hrálo při zmiňované malé účasti voličů určitě spíš pro ni.

A za Chládkem premiér i předseda sociálních demokratů Bohuslav Sobotka podle vlastních slov zatím stojí a přinejmenším mu poskytne čas k vykázání viditelnějších pokroků.

V zásadě ale platí, že propad dvou členů vlády je toliko drobným zaškobrtnutím, a navíc lze výpadek vždy omlouvat tím, že Sobotkův kabinet pracuje teprve necelý rok a řada jeho členů jsou na politické scéně nováčky a veřejnost některé ani nestačila dostatečně zaregistrovat.

Jinými slovy, bude-li kupříkladu Prachař nakonec odvolán, Sobotku a Babiše k tomu nepovede ministrův volební neúspěch, nýbrž čistě věcné důvody. 

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Český rozhlas

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bohdan Babinec: Není chování mocných světa, Evropské unie, USA a NATO farizejské?

12:16 Bohdan Babinec: Není chování mocných světa, Evropské unie, USA a NATO farizejské?

Jsme svědky brutální války, kterou vede agresivní Putinovo Rusko proti Ukrajině. Tuto agresi odsoudi…