Ondřej Konrád: Nad „nepoužitelnými dětmi“ zůstává rozum stát

02.08.2014 15:52

Když autor těchto řádků glosoval v Názorech a argumentech pokus ombudsmanky Anny Šabatové nalézt cestu, aby se Ústavní soud vyjádřil k otázce zatím zákonem u nás zapovězené adopcí dětí registrovanými páry stejného pohlaví, napsal, že většina české veřejnosti je podle všeho proti a to ovlivňuje i postoje politické reprezentace.

Ondřej Konrád: Nad „nepoužitelnými dětmi“ zůstává rozum stát
Foto: Hans Štembera
Popisek: Marek Benda

A dodal, že politikové jakoby na druhé straně nevnímali, že v dětských domovech zůstává mnoho dětí nikým neosvojených a spořádaným homosexuálním párům zároveň odpíraných.

Netušil ovšem, že záhy na to poslanec ODS a člen ústavně-právního výboru sněmovny Marek Benda v televizní diskusi s ministrem pro lidská práva Jiřím Dienstbierem projeví názor podstatně vyhraněnější. Doslova totiž prohlásil: „Dobře víte, pane ministře, že v dětském domově žádné použitelné děti v reálu nejsou.“

A když na to ministr ironicky reagoval, že „použitelné děti“ je hezký termín, poslanec se moc nezarazil: „Možná to zní drsně, ale to jsou děti, které jsou mnohdy jako tak nemocné a tak..., že nikde jinde než v tom dětském domově nepřežijou.“ Po chvíli si zřejmě uvědomil, že zašel daleko a počal vysvětlovat: onou „nepoužitelností“ myslel děti, které musí být „právně volné“.

To je ale přece samozřejmé, k adopci mohou být vydány pouze děti, jichž se rodiče definitivně vzdali (v drtivé většině jde o samotné matky, otcové často ani nejsou v křestním listu uvedeni), nic bližšího se o biologických rodičích nedozví ani ti, kdo si dítě z ústavu osvojili. O nějakých „právně nikoli volných dětech“ tedy vůbec nemůže být řeči.

Tak dlouholetému zákonodárci jakým je Marek Benda, to musí být známo. Původně politik Křesťanské demokratické strany, jež pak v půli devadesátých let vplynula do ODS, sám otec čtyř dětí, následně dostává v médiích co proto.

A je připomínáno jeho autorství takřečeného „náhubkového zákona“, omezující svobodu médií (posléze senátory změkčeného), i závěrečná práce na plzeňské právnické fakultě, vytištěná nezvykle velkým písmem, čímž nabyla kýženého počtu stran. To jistě není fér, neboť to s výroky na téma adopcí nesouvisí.

Možná se pan poslanec, coby katolík odpůrce adopcí homosexuálními dvojicemi, na což má samozřejmě plné právo, skutečně v televizním studiu jen nešťastně vyjádřil. Ale dlužno říci, hodně nešťastně. A ani dodatečným vysvětlováním dojem mnoho nevylepšil.

Příslovečně lze „mezi řádky“ z jeho slov k ministru Dienstbierovi totiž bohužel číst cosi předsudečného. Že totiž odložené děti mají neblahou genetickou výbavu. A tudíž jsou „nepoužitelné“. Jistě, často jde o neplánované potomky osob sociálně a všelijak jinak pošramocených. Už to, že se novorozeněte někdo vzdává, je přece drastické a pro téměř každého nepředstavitelné.

Ale někdy je situace matek de facto neřešitelná a ony aspoň doufají, že jejich dítě bude v péči a lásce těch, kdo sami mít děti nemohou. Jinými slovy, že děti, o které se z nejrůznějších důvodů nejsou mocny postarat, dostanou šanci. Aby na ně mělo - řekněme standardní prostředí - rozhodující pozitivní vliv.

Jsou ovšem případy, kdy adopce nedopadly dobře a kdy se, opět řečeno zjednodušeně, projevilo nešťastné genetické dědictví. Ale určitě nelze hovořit o pravidlu. A odborníci to dobře vědí. Nepochybně se začnou také ozývat.

Označit děti v ústavech generálně termínem „nepoužitelné“, a dodávat, že to je přece každému známá realita, jako to učinil pan poslanec, je předaleko za hranou termínu jiného, totiž „politické korektnosti“. Upřímně řečeno, rozum nad tím zůstává stát. A znovu dodávám, s adopcemi dětí homosexuálními páry to nesouvisí. 

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

MUDr. Ivan David, CSc. byl položen dotaz

Výkupné

Kolik by se mělo platit za jednoho nepřijatého migranta a komu? Kdo bude rozhodovat a kontrolovat komu a na co byly peníze přiděleny? A není tak trochu jak obchodovat s býlím masem?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Hampl: O protificovské nenávisti

15:22 Petr Hampl: O protificovské nenávisti

Denní glosy Petra Hampla.