To nebyl Senát. To byl Vystrčil. Senátorka Chalánková pátrala, přišlo překvapení

28.06.2023 15:05 | Rozhovor

Homosexuální rodičovství a manželství se právě řeší na konferenci v Senátu, kterou zaštítil jeho předseda Miloš Vystrčil z ODS. Senátorka Jitka Chalánková (nez. v klubu ODS a TOP09) s tím má velký problém. Opakuje nebezpečí, která podle ní skrývá Istanbulská úmluva a důrazně hájí Alianci pro rodinu před výzvou, která volá vládu k tomu, aby s ní přestala spolupracovat. „Jde podle mne o výzvu tuším sedmnácti nešťastných duší,“ uvádí.

To nebyl Senát. To byl Vystrčil. Senátorka Chalánková pátrala, přišlo překvapení
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jitka Chalánková

Paní senátorko, v Senátu se koná konference s názvem „Manželství a rodičovství pro gay a lesbické páry“, k čemuž jste se vyjádřila kriticky. Proč?

Především jsem byla překvapená tím, že se v Senátu taková konference vůbec koná. Upozornila mne na ni až média, jinou informaci o plánované konferenci jsem nenašla ani na webu Senátu.

Na můj dotaz, proč má taková konference záštitu Senátu, mi pan předseda odpověděl, že konference má záštitu předsedy Senátu, nikoliv Senátu jako celé instituce.

Anketa

Bude Vladimir Putin příští rok opět zvolen prezidentem Ruské federace?

94%
4%
hlasovalo: 10472 lidí

Ptala jste se pana předsedy, jaké důvody ho k tomu vedly? A není správně, pokud nejvyšší ústavní činitelé podpoří debatu na téma, které budí kontroverze? 

Podle mne pan předseda Miloš Vystrčil chce vytvořit prostor pro tzv. diskusi k této věci. Myslím, že především je třeba hledat pravdu. To souvisí s hodnotovým zakotvením člověka. 

Záležitosti tzv. manželství a rodičovství gayů a leseb při vší úctě k jednotlivci nelze nijak vydiskutovat. Jsou to věci nepřijatelné, protože odporují právům dětí a hodnotám, na kterých stojí naše civilizace. Ani kdyby Parlament takové zákony přijal, na této skutečnosti se nic nezmění.

Zdravici pronese prezident Petr Pavel, byť nejspíš pouze prostřednictvím videa. Lze to vidět jako snahu o podporu debaty na téma manželství gayů?

Pan prezident se již vyjádřil, že tyto věci podporovat chce. Jsem ráda, že víme, na čem jsme. Je to čitelný postoj. Naše společnost si s tím poradí.

Organizátoři akce v pozvánce uvádí, že 65 procent české společnosti prý dlouhodobě podporuje manželství pro všechny páry. Znáte takové průzkumy? Co právě argument, že s tím prostě Češi souhlasí, tak není důvod to neschválit?

Výzkumy a statistiky se často využívají k velmi snadné propagandě, až demagogii. Znovu opakuji, že parlament nemá žádnou povinnost o těchto věcech hlasovat. Dokonce ani právo o tomto hlasovat poslanci nemají.

Účastníci konference se chtějí podle programu zaměřit zejména na „nerovnou situaci dětí vyrůstajících ve stejnopohlavních rodinách“. Přestože naše právo děti pro stejnopohlavní páry neřeší, realita je jiná a tyto páry to velmi často řeší různými skulinami, v jiných zemích atp. Proč nenastavit jasná pravidla? Anebo to natvrdo zakázat, ale nenechat v zákonech mezery?

Že se zákony obchází už dnes, je všeobecně známo. Například cestou uznávání přeshraničního rodičovství. Všechno se zákony podchytit nedá. Děti ve stejnopohlavních rodinách vzniknout nemohou. Každé dítě má svého otce a svou matku. A má právo je znát a být jimi pokud možno vychováváno. Při veškeré znalosti jednotlivých životních osudů.

Mimochodem, vláda už schválila Istanbulskou úmluvu, proti které vystupujete a nyní je řada na poslancích, kteří se mají vyjádřit. Zastánci, ale i velká část médií, ji prezentuje jako dokument o prevenci a potírání násilí na ženách. V čem chyba? 

Anketa

Jste pro přijetí Istanbulské úmluvy?

1%
98%
hlasovalo: 21467 lidí

K Istanbulské úmluvě jsem se již opakovaně vyjadřovala. Jde o ideologický dokument. Věty o potírání násilí a domácího násilí jsou je krycí argumentací. Zákony v těchto záležitostech máme. Zkušenosti ze zemí, které již úmluvu ratifikovaly, svědčí o jiném. Jde o prosazení agendy genderu do naší legislativy, čemuž se vše ostatní má podřídit- školství, výchova dětí, mimoškolní aktivity. Násilí na ženách má být pojato jako třídní boj mezi muži a ženami. Ovšem gender znamená i něco zcela jiného. Jde o tzv. sociální konstrukt bez vazby na biologické pohlaví. Myslím, že z toho je docela jasné, jaký chaos postupně vznikne. Ostatně hodnotící zprávy nadnárodní organizace GREVIO k jednotlivým státům už o tom zcela nepokrytě hovoří. A v konečném důsledku ani násilí na ženách neřeší. Gender může být zneužit i k odmítnutí jinak oprávněného vyhoštění migrantů.

Nově se objevila také výzva vládě, aby ukončila spolupráci s Aliancí pro rodinu, kterou vede Jana Jochová. V médiích je to prezentováno jako výzvy křesťanských představitelů. Co o tom soudíte? 

Jde podle mne o výzvu tuším sedmnácti nešťastných duší. S Aliancí pro rodinu spolupracuji již roky a velmi jejich práci oceňuji. Jde o hájení naprosto zásadních hodnot naší společnosti a naší civilizace, ochranu rodiny založené na manželství muže a ženy a ochranu takové rodiny jako nejlepšího prostředí pro výchovu dětí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

..jsou jen dvě pohlaví.Jedno chodí na gynekologii, druhé na urologii.A ti ostatní ať chodí na psychiatrii., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusečistíčskvrn , 28.06.2023 15:48:47

|  16 |  0

Další články z rubriky

„Proto ty útoky.“ Lauferův dobrý známý odhalil, proč o mrtvém nemluví dobře

10:20 „Proto ty útoky.“ Lauferův dobrý známý odhalil, proč o mrtvém nemluví dobře

„Nerozumím tomu, proč se jeho ‚kapitán Minařík‘ neřešil již dávno, kdy by i sám Laufer k tomu mohl c…