Ondřej Konrád: Povede obsazení vlády k rychlým volbám?

27.06.2013 11:05

Pokud by měla Rusnokova vláda existovat jen pár měsíců, jak včera řekl prezident, třebaže může jít snadno o podstatně delší dobu, nemá jmenovaný premiér žádný důvod k otálení.

Ondřej Konrád: Povede obsazení vlády k rychlým volbám?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman jmenoval Jiřího Rusnoka premiérem

A užívá si značné operativní výhody, neboť se nemusí se nad sestavováním kabinetu dohadovat s žádnou parlamentní stranou. V podstatě jediným partnerem je mu v tomto počínání právě prezident. Který, a o tom netřeba pochybovat, personální obsazení do značné míry určuje. Lze si představit, že o některých jménech se s Rusnokem bavil ještě před jeho pověřením. 

A tak se doposud žádná větší překvapení nekonají, političtí pozorovatelé si okruh oslovovaných dávali předem celkem snadno dohromady. A takřka se nemohli mýlit, premiérem už zveřejnění lidé jsou vůči Miloši Zemanovi loajální podobně jako Jiří Rusnok sám. A někteří mají za sebou účast v rovněž přechodné vládě Fischerově. Například Martin Pecina, který se má opět ujmout resortu vnitra, stejně jako Jan Kohout zahraničních věcí. Vylovená Zemanova podporovatelka Marie Benešová, někdejší Nejvyšší státní zástupkyně, která letos vypadla z užšího vedení sociálních demokratů, má pak řídit justici. Čímž se ovšem Sobotkovu křídlu v ČSSD ještě více vzdálí. Ale už delší dobu se spekuluje o tom, že by se Benešová měla před příštími volbami ocitnout na kandidátce Strany práv občanů (Zemanovců). A tam míří také Pecina a Kohout. 

Prezident tedy definitivně opouští slibovanou roli moderátora a rozehrává vysloveně stranickou partii. Dodejme, že ovšem přece jen poněkud riskantní. Aniž bychom jeho strategické schopnosti hodlali podceňovat. Pravda, dosavadní předáky Strany práv občanů do vlády nezapřahá a může se vymlouvat nejen na to, že jí sestavuje přece Rusnok, a ten že oslovuje nestranické osobnosti. Ale každému musí být jasné, jak to ve skutečnosti je. 

Premiér také dnes vyjednával s odborovým předákem Jaroslavem Zavadilem, který ale sám do vlády asi nechce a řekl také, že žádné zástupce odborů Rusnokovi nedoporučil. Další případní ministři vlády, která sice bude ovšem složitě získávat důvěru sněmovny a přesto bude moci pracovat, zůstávají zatím v rovině úvah. U premiéra se objevil Václav Petříček, někdejší náměstek ministra průmyslu v Zemanově kabinetu Miroslava Grégra. 

Česká tisková kancelář zase přinesla zprávu, že zemědělství by měl vést prezident Potravinářské komory Miroslav Toman. A zajímavé bude, zda zůstane ve funkci nestranický ministr obrany Vlastimil Picek, jehož odpornost si Zeman ještě před nedávnem pochvaloval. 

Konec konců na tom ale v dané chvíli příliš nezáleží. Parlamentní strany by však mohlo prezidentovo počínání přece jen popostrčit k tomu, aby se sněmovna ještě během léta rozpustila a předčasné volby se tak konaly pokud možno co nejdříve. Občané v nich stejně podle průzkumů vidí jediné správné řešení současné krize, do níž prezident zasáhl se značnou razancí. 

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Weigl: Dvacáté výročí našeho vstupu do EU a historické paralely

15:22 Jiří Weigl: Dvacáté výročí našeho vstupu do EU a historické paralely

Na 1. května 2024 připadá 20. výročí našeho vstupu do Evropské unie. Náš veřejný a mediální prostor …