Ondřej Konrád: Pražská koalice takřka upečená

24.10.2014 13:12

Učinit pokus zůstat u vedení hlavního města asi TOP 09 čistě pro forma musela. Šestnáct mandátů, o jeden méně než vítězné hnutí ANO, k tomu Schwarzenbergovu stranu zavazovalo. I když šlo o gesto spíš symbolické, včetně nabídky primátorského křesla sociálním demokratům. Kteří ovšem získali v zastupitelstvu o polovinu méně než „topka“, stejně jako trojkoalice a ODS, ale podle počtu hlasů skončili až pátí.

Ondřej Konrád: Pražská koalice takřka upečená
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš

Zamýšlený projekt TOP 09 – ČSSD – ODS by tedy neměl v plénu většinu a musel hledat ještě spojence. A i když klub TOP 09 zůstává pohromadě, na dvou židlích v něm sedí zastupitelé ze strany čerstvě odešlí, dosluhující primátor Tomáš Hudeček a Eva Vorlíčková, což nemusí vzbuzovat důvěru. ČSSD nabízenou ruku pražské „topky“ také odmítla s tím, že nemíní obcházet volebního vítěze. 

V pětašedesátičlenném zastupitelstvu majoritu sice nejtěsnější, o pouhý hlas, naopak dává takřka „upečená“ dohoda ANO, Trojkoalice Zelených, lidovců a Starostů plus ČSSD, v zásadě kopírující vládní model. Pro větší klid by ovšem také potřebovala další subjekt. Se čtyřčlennou frakcí komunistů jistě nepočítá, osmi mandátní ODS má na magistrátu špatnou pověst, a je vůči Babišově hnutí ostře vyhraněná. Zbývají jen Piráti, rovněž se čtyřmi křesly. Ti se ale poprvé dostali do vyššího politického podlaží a přistoupit bez rozsáhlejších zkušeností k řízení metropole se jim přirozeně nechce.

Memento fiaska tak trochu příbuzné Strany zelených v Topolánkově vládě je stále živé. O těsnější přiblížení k zavedeným stranám Piráti také nestojí, vždyť jejich voliči k nim mají odmítavý postoj. A tradiční strany, stejně jako nové, ale etablované ANO zase neví, co mohou od neznámých a nestandardních Pirátů čekat. Přesto se budou snažit s nimi o nějakou předběžnou dohodu. 

A zároveň mohou doufat, že se časem z klubu TOP 09 přece jen odštěpí Hudeček s několika kolegy a nabídne se coby seriózní partner. I když na to momentálně nic neukazuje. Bez pohodlné většiny by ale mohlo začít skřípat řešení řady zděděných nemalých problémů jako opencard, financování prodloužené trasy metra A, potíže dopravního podniku nebo svoz odpadu.

Konstatujme tedy zatím, že došlo k rámcové dohodě o rozdělení resortů a projednávat ji a vybírat své reprezentanty budou v příštích dnech kluby. 

ANO by mělo mít na starosti finance i pražský rozpočet, bezpečnost, zdravotnictví a primátorský post, pod který spadá boj s korupcí, veřejná správa a legislativa. Trojkoalice má získat životní prostředí, infrastrukturu, územní plán, památkovou péči i kulturu, ČSSD pak dopravu, sociální politiku, evropské fondy, školství, sport a volný čas.

Jelikož kandidátku ANO vedla Adriana Krnáčová, měla by stanout v čele rady. Což vzhledem k tomu, jak v kampani defacto přiznávala absenci programu a otevřeně říkala, že se míní radit s Andrejem Babišem, leckdo chápe tak, že Prahu bude ve skutečnosti řídit šéf hnutí. Což je sice možné, ale i Babišova nesporná kapacita musí mít limity. Vést ministerstvo financí, kočírovat po komunálních volbách mocensky rozbujelé hnutí a ještě kontrolovat hlavní město, to je už hodně velké sousto.

Je otázkou, zda se Babiš už nerozhlíží po ostříleném administrátorovi, na kterého by se mohl v Praze spolehnout. Žádný závazek vůči paní Krnáčové cítit nemusí, volby v Praze nevyhrála ona nýbrž on. A víme, jak metropolitní jedničku měnil takřka do poslední chvíle. 

Sama Krnáčová také hovoří o své primátorské nominaci skoro nápadně opatrně. Ale podle všeho funkci získá, vystřídat ji Babiš později může takřka kdykoliv. Kdo ví, zda do budoucna nepočítá s „topkou“ nešťastně zapuzeným, přitom zkušeným, městskými čachry neušpiněným a Pražany akceptovaným Hudečkem.

Kdyby jej před volbami vedení TOP 09 výrazněji podporovalo a rázně zamezilo jeho vleklému sporu s náměstkem Vávrou, mohla strana v Praze zvítězit. A na to by třeba ČSSD už slyšela. 

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…