Ondřej Konrád: Prezident ministryni spravedlnosti nevyhověl. Anebo naopak?

18.07.2014 18:05

Necelý týden po té, co ministryně spravedlnosti po delším váhání a odkladech nakonec postoupila hlavě státu návrh na jmenování předsedou Krajského soudu v Ústí nad Labem Jana Veselého, vstoupil trochu nečekaně do řešení komplikovaného sporu prezident – Veselého instalovat totiž odmítl.

Ondřej Konrád: Prezident ministryni spravedlnosti nevyhověl. Anebo naopak?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Vyšel tak vstříc námitkám části osob uvnitř justice, kteří protestovali proti verdiktu ministerské komise, jíž předsedala na jaře ještě náměstkyně resortu spravedlnosti Hana Marvanová. S poukazem na to, že Veselý, dosavadní šéf mělnického okresního soudu, nemá za sebou praxi u soudu krajského. Ta sice bývá obvyklá, nikoli však nutná.

A námitky zněly také přímo od ústeckých soudců, neboť v komisi měl podle nich být někdo z jejich řad. Dodejme, že v konkursu neuspěli také tamní místopředsedové. A že Krajské soudy v Ústí nad Labem i v Brně (tam se ovšem funkce šéfa ujme Milan Bořek, druhý navržený kandidát ministryně Heleny Válkové, jehož prezident ve čtvrtek akceptoval), figurovaly v minulých letech ve výročních zprávách BIS kvůli podezření z klientelismu a prorůstání soudů s podsvětím, i kvůli manipulacím při konkurzních řízeních

Marvanová, nikoli sama, ale z titulu své funkce nejslyšitelněji, Veselého výběr hájila, neboť podle ní v Mělníku zlepšil a zrychlil chod úřadu. A naznačovala, že za výhradami vůči němu stojí osoby, jimž je příchod předsedy „zvenku“, a tedy místními poměry nedotčeného, na překážku. Kauza pak byla jedním z důvodů odchodu Marvanové z ministerstva. Podle některých komentátorů dokonce hlavní příčinou.

O to bylo překvapivější, že po rezignaci Marvanové ministryně přece respektovala verdikt komise a Veselého jmenování navrhla. Jakoby tím říkala, že to s osobními neshodami nesouvisí. Kdo má sklon ke spřádání konspiračních teorií, může si ale myslet, že byla Válková s prezidentem o odmítnutí Veselého předem dohodnuta.

Čemuž by odpovídaly spekulace, podle nichž Miloš Zeman kolem sebe soustřeďuje kroužek ministrů, a po ztrátách Strany práv občanů ve volbách a oslabení části jemu nakloněné ČSSD tak hledá průnik ke vlivu na chod státu. Helena Válková má patřit mezi členy kabinetu, s nimiž si prezident dobře rozumí. A jestliže nyní její návrh odmítl, navenek to jakési tiché spojenectví popírá, ve skutečnosti je to ale naopak. Jenže jak řečeno, to vše je nepochybně jen z říše konspirační spekulace.

Faktem zůstává, že prezident má právo šéfy Krajských soudců jmenovat i nejmenovat, v tomto případě se nadto může opírat i o negativní stanovisko Soudcovské unie. Výběrové řízení na šéfovství ústeckého soudu se tedy bude na podzim opakovat, Veselý by se do něj jistě mohl přihlásit znovu, ale asi by to nemělo valného smyslu.

Podstatné bude, v jakém složení k tendru zasedne komise zřízená ministerstvem i zda se v ní tentokrát už objeví ústečtí zástupci. Na názoru Hany Marvanové, podle níž by o předsedovi raději neměli rozhodovat jeho příští podřízení, jistě něco je. A Helena Válková rovněž jistě chce zlepšit obraz léta kritizované české justice.  

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

20:57 Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

Vyjádření experta Trikolory k útokům na kritiky války.