Ondřej Konrád: Registr smluv snad přece jen akceptovatelný

27.03.2015 9:29

Retroaktivita je slovo, které politici nemají příliš v lásce.

Ondřej Konrád: Registr smluv snad přece jen akceptovatelný
Foto: TOP09
Popisek: Poslanec Jan Farský

Často se v minulosti bránili přijímání norem, jejichž prostřednictvím se mohlo jít jaksi proti proudu času a argumenty k tomu byly někdy liché, jindy pochopitelné. 

A o retroaktivitu jde i při dohadování nad návrhem zákona o registru smluv. Jeho přijetí se vleče už dlouho, ale nyní snad přece jen vládní trojice došla k jistému kompromisu, který by měl možnit úspěšné druhé čtení ve sněmovně. 

S tím ovšem, že hnutí ANO neprosadilo zveřejňování takřečených živých, tedy dříve uzavřených. A podle předáků hnutí se o to pokusí ještě v dolní parlamentní komoře prostřednictvím pozměňovacího návrhu. To sice zavání populismem a zároveň obstrukcí. Nicméně pokud hnutí ANO nenajde dostatek spojenců, nebude prý přijetí zákona bránit. 

Jisté je, že proti zveřejňování starých smluv jsou striktně lidovci, pochybující, zda by taková retroaktivita nekolidovala s ústavou. Nechají si k věci tudíž vypracovat právní analýzu. Říkají navíc, že dohledat staré smlouvy umožňuje zákon o svobodném přístupu k informacím. 

Víme ovšem, že to je občas cesta takříkajíc zarubaná, v některých případech jsou státní úřady značně neochotné informace uvolňovat. Stačí připomenout počínání prezidentské kanceláře jak za Václava Klause, tak Miloše Zemana. 

Premiér se však tváří optimisticky, podle něho jde vlastně už jen o to, pod který resort má budoucí registr spadat: vnitra, financí nebo místního rozvoje. K čemuž lze poznamenat, že i to mělo být vyřešeno dřív a snad se otázka správy registru smluv nestane záminkou k dalšímu odkladu. 

Připomeňme, že pokud zákon projde, veřejnost by měla mít od příštího roku možnost vidět smlouvy ministerstev, samospráv nebo podniků se státní účastí v objemu nad padesát tisíc korun, norma obsahuje i příslušné penále za porušování a částečně chrání firemní tajemství některých velkých podniků. 

Poslanci momentálně nejdéle projednávaný zákon (někdejší semilský starosta a poslanec Jan Farský ho předložil na už konci roku 2013), sice od původní předlohy doznal mnoha změn a tedy jistého rozmělnění, ale základní principy stále obsahuje. A tak ho vítají i nevládní organizace bdící nad korektností veřejné správy.

Politikové s oblibou říkávají o něčem, oč nestojí, že není nic horšího, než přijmout nedokonalý zákon a pak ho dodatečnými novelami vylepšovat. To je ovšem začasté pouhá licoměrnost, jíž známe kupříkladu z otázky imunitní. 

Tentokrát se jí snad nedočkáme. Pro vládní trojku by to také bylo ostudné. 

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

20:57 Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

Vyjádření experta Trikolory k útokům na kritiky války.