Ondřej Konrád: Slušný pokus o ostudu

15.12.2012 13:20

„A proto ať se spoří, a poplatnictvo moří, jenom ať se nezboří poslanecká restaurace,“ zpívali Voskovec s Werichem v časech netužší hospodářské krize a člověku je až trapně, jak je zhruba osmdesát let starý text stále práv svého titulu: totiž polka speciálně aktuální.

Ondřej Konrád: Slušný pokus o ostudu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr financí Miroslav Kalousek

Ale bohužel, je tomu tak, a to jaksi kontinuálně: zákonodárci se neustále snaží držet si jak imunitu, tak vysoké platy se spoustou přidaných částek. Respektive, na ty si před dvěma lety tak docela pozor nedali a vinou nepozorně přijaté novely přišli o privilegium nedanit poslanecké náhrady. Když se to pak projevilo, vypukl na sněmovní půdě poprask, ale už bylo pozdě. Vysloveně ublíženě se kvůli tomu cítili kupříkladu někteří ve sněmovně zcela čerství a s halasnými ideály do ní vkročivší příslušníci Věcí veřejných. Neoficiální šéf strany hodlající vymést staré pořádky Vít Bárta pak svým ovečkám nabídl kompenzaci z vlastní kapsy. Což, jak víme, skončilo u soudu.  

Právě tuto chybu, tedy otázku danění přídavků, se pokusil takřečeným přílepkem k normě o platech soudců, kteří si stěžovali u Ústavního soudu, vyřešit poslanec Vilímec z ODS, ale opatrnější kolegové si toho všimli. Pokus vrátit příjem zákonodárců o poměrně značnou částku na bývalou úroveň tudíž neprošel. Jenomže tím pádem byl smeten zákon celý, a není tudíž jasné, kolik mají od Nového roku brát soudci a státní zástupci.  

Prekérní situaci bude hasit vláda: podle ministra financí Kalouska se musí najít řešení, jak nálezu ústavních soudců vyhovět, a zároveň nezvýšit peníze pro politiky. To by totiž v údobí všeobecných škrtů bylo přece jen dost netaktické. Aspoň někteří veřejní činitelé jsou si přece jen vědomi, jak takovou věc veřejnost vnímá. A tak se vláda zřejmě uchýlí k režimu legislativní nouze, v němž je možné zákon přijmout takřka bleskově. Nečasův kabinet samozřejmě nemůže nechat problém stranou, šlo by o příliš školáckou nahrávku na smeč kupříkladu stále se víc vůči stávající politické reprezentaci vymezujícím odborům.  

Problém sice bude jistě odstraněn, lapsus ale nezůstane bez povšimnutí a člověk si marně láme hlavu nad tím, jak to, že vůbec nějakého poslance napadne zkoušet na prvý pohled sice nenápadně, ale nakonec stejně velmi zjevně otevírat tak citlivou věc. O níž bude konec konců zanedlouho opět rokovat soud při odvolacím řízení s Vítem Bártou. A tedy v plném světle reflektorů a za účasti televizních kamer. A to, i kdyby média nesměla proces vysílat v přímém přenosu. Stejně půjde o obzvlášť pozorně vnímanou událost. Pikantní by bylo, kdyby v té době už měli poslanci nazpět desítky tisíc měsíčně, které byl – ovšem jen těm, co měli žaludek si o to říci, Bárta ochoten nahradit. Asi aby se jim lépe bojovalo proti politickým dinosaurům.

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu 6 Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bohdan Babinec: Není chování mocných světa, Evropské unie, USA a NATO farizejské?

12:16 Bohdan Babinec: Není chování mocných světa, Evropské unie, USA a NATO farizejské?

Jsme svědky brutální války, kterou vede agresivní Putinovo Rusko proti Ukrajině. Tuto agresi odsoudi…