Ondřej Konrád: TOP 09 se podíl na vedení Prahy vzdaluje

17.10.2014 11:35

„Brzy se v žádné straně neobjevím,“ řekl dosluhující pražský primátor Tomáš Hudeček v internetovém rozhovoru se čtenáři serveru MF Dnes. Však by také změna stranického dresu pražského volebního lídra TOP 09 působila neseriózně až oportunisticky. Třebaže se Hudeček musí cítit nevalně a jeho odchod ze strany zřejmě nebyl zcela dobrovolný.

Ondřej Konrád: TOP 09 se podíl na vedení Prahy vzdaluje
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomáš Hudeček

A může se stát, že pokud jeho i radní Evu Vorlíčkovou, která loajálně rovněž rezignovala na členství v „topce“, budou následovat další zastupitelé, Hudeček založí frakci, s níž by mohl počítat pražský vítěz, tedy Hnutí Ano. Jehož šéf Andrej Babiš se už zmínil, že Hudeček má cenné zkušenosti a předseda ANO ho považuje za nezkompromitovaného politika.

Zatím se ale nic takového nerýsuje, Hudeček i Vorlíčková zůstávají ve frakci (Hudečkův hlavní rival, pražský šéf TOP 09 Jiří Vávra se na pražskou kandidátku nedostal). Nicméně šestnáct křesel klubu získaných ve volbách se musí nyní jevit coby počet nejistý. 

Jinými slovy se tím přibližuje spojenectví ANO – ČSSD – Trojkoalice, a naopak klesají šance TOP 09 na účast ve vedení města v uvažované druhé variantě, tedy společně se sociálními demokraty a ODS. K níž by bylo tak jako tak potřeba ještě hlasů Strany pirátů. A ti do rady města moudře vstoupit nechtějí, neboť je pro ně cennější zůstat mimo a sbírat poznatky z vyšší politické sféry.

Dost možná si vedení TOP 09 ještě před výzvou Hudečkovi k odchodu uvědomilo, že v řízení Prahy pokračovat nebude. Už proto, že na zástupce ODS v radě by Pražané hleděli přinejmenším s nedůvěrou, a i kdyby Piráti změnili názor, šlo by o značně hybridní uskupení. 

Architekt TOP 09 Miroslav Kalousek, který už se cítil hegemonem na pravém křídle politického spektra, ale ODS nakonec ve volbách ukázala jistou životaschopnost, se tedy mohl zbavit nepohodlného Hudečka, mimo jiné i budoucího možného soka, neboť viděl realisticky Prahu už jako momentálně ztracenou.

A má i tak dost starostí – TOP 09 v komunálních volbách celoplošně ztratila a právě v Praze si partnerští Starostové a nezávislí úspěšně otestovali, co to udělá, když s „topkou“ do voleb nepůjdou. Připomínám ovšem, že impuls k tomu vzešel od krajské TOP 09. Výsledkem je naděje STANu coby součásti trojkoalice na členství v radě magistrátu.

A lídři Starostů Gazdík a Půta pouhý den po Hudečkově vypuzení oznámili, že za dva roky míní jít do krajských voleb s někým jiným, než s TOP 09, což podle nich smlouva mezi oběma subjekty umožňuje. A STAN asi tuší, že uvnitř TOP 09 se ještě nejspíš bude něco dít. A Hudečkův odchod je pro ni nespornou ztrátou perspektivního mladého politika. Který nakonec může nadále hrát nikoli nevýznamnou roli v hlavním městě.

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Český rozhlas

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 352. díl. Schmeedovy paměti

18:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 352. díl. Schmeedovy paměti

Čtenářský zážitek Petra Žantovského z pamětí Woodyho Allena.