Ondřej Konrád: Vratislav Mynář mezi „dolních deset milionů“ těžko patří

09.01.2015 15:23

Kolem strašnické vily, jíž za neobvykle nízkou cenu koupil kancléř Vratislav Mynář, se vynořují stále nové a přitom hlouběji do minulosti sahající informace jedna po druhé.

Ondřej Konrád: Vratislav Mynář mezi „dolních deset milionů“ těžko patří
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kancléř Vratislav Mynář

To sice na jedné straně stěžuje orientaci v kauze, ovšem mediální a do jisté míry politické, ale zatím nikoli trestní, na straně druhé se ukazuje, že lukrativní nemovitost byla předmětem transakcí mírně řečeno, nestandardních.

Včetně toto, že před už zhruba deseti lety vilu prodal pražský magistrát podnikateli Radku Luňákovi za osm a čtvrt miliónu na základě „podstřeleného“ posudku, ve kterém byl například jako jeden z důvodů nízké ceny označen zanedbaný stav zahrady a poškozená vstupní branka.

Dodávám jen zjednodušeně – rozsáhlý dům se šestisetmetrovou parcelou ve vysoce žádané lokalitě zahrnul pan Luňák, považovaný obecně za součást pražské kmotrovské struktury (konkrétně operující v desátém městském obvodě), do majetku své společnosti Harengil, tajemnější než příslovečný hrad v Karpatech.

A před necelým rokem jej pak o tři miliony korun laciněji prodal advokátu Vítu Širokému, mimo jiné obhájci Romana Janouška. Nu a za jen pár set tisíc navíc dům před nedávnem získal od Širokého prezidentův kancléř. Který ovšem na obchodu neshledává nic podivného.

Otazníky nad kauzou se ovšem množí a do věci se zřejmě vloží jak daňoví kontroloři, neboť by mohlo jít o krácení daně při převodu, tak magistrát - primátorka hodlá nechat prověřit okolnosti původního prodeje panu Luňákovi. Ten je dost možná v záhadném případě klíčovou osobou, třebaže klidně toliko nastrčenou. Nedává totiž žádného smyslu, proč by měl Luňák vilu podstoupit Širokému o více než třetinu nižší částku, než sám zaplatil.

Že se pak na konci podezřelého řetězu zjevuje Mynářova postava, vrhá samozřejmě stín na prezidentskou kancelář a někteří komentátoři se domnívají, že kancléř, kterému stále chybí prověrka Národním bezpečnostním úřadem, bude muset z Hradu odejít. 

Držet ho dál v úřadě by totiž bylo pro hlavu státu, jejíž důvěra u veřejnosti v posledních týdnech podle průzkumů prudce klesla, začalo být už skutečně neúnosné; kolem Mynáře je toho navíc podivného více, proto se také táhne jeho prověřování. Pokud se jej ale Miloš Zeman zbaví, neučiní tak jaksi „pod nátlakem“, to není v jeho stylu. A zřejmě si tedy bude chtít dát na čas. 

Jenomže tlak hned tak neustane a případ vily sám o sobě nezapadne. Pokud se ovšem nějakým zázrakem neprokáže, že na něm není vůbec nic špatného a pan Mynář je naopak čistý jako lilium.

Zatím o zázračně laciné koupi už hovořil na oficiálním brífinku premiér, přidávají se další vlivní politikové. A k odvolání kancléře vyzývají protikorupční organizace Vraťte nám stát! a Veřejnost proti korupci. Podle nich je: „v demokratické zemi nepřijatelné, aby vysoko postavený státní úředník a blízký spolupracovník prezidenta, prováděl tak kontroverzní obchody, navíc přímo či nepřímo s lidmi, kteří jsou napojeni na tzv. klientelistické či kmotrovské sítě.“

Značná část občanů si logicky musí myslet totéž. A to nepochybně i většina z oněch „dolních deseti milionů“, jimž sliboval po svém zvolení Miloš Zeman, že bude prezidentem především pro ně. Vratislava Mynáře však mezi ně těžko počítat.

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Český rozhlas

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ivo Strejček: 20 let členství ČR v EU - pozitiva se hledají těžko

12:17 Ivo Strejček: 20 let členství ČR v EU - pozitiva se hledají těžko

Dvacet let od vstupu České republiky do Evropské unie je významným výročím v historii naší země a za…