Ondřej Kosina: Co bude s Islandem po volbách?

30.10.2016 20:31

Předčasné volby na Islandu lze hodnotit jako politické zemětřesení, avšak zdaleka ne tak silné, jak se očekávalo. Průzkumy preferencí nadhodnotily zisky Pirátů a podhodnotily vládní Stranu nezávislosti, která přesvědčivě zvítězila. Nicméně sestavení stabilní vládní koalice může být obtížné. Volební účast těsně překročila 50 %.

Ondřej Kosina: Co bude s Islandem po volbách?
Foto: pixabay.com
Popisek: Vlajka Islandu

Liberálně-konzervativní a euroskeptická Strana nezávislosti získala 29 % hlasů a 21 křesel, což je o 8 % více, než předpovídaly průzkumy. Tato tradiční strana si tak oproti minulým volbám ještě o 2 mandáty polepšila. Nebude však možné pokračovat v dosavadní pravicové koalici s Progresivní stranou, která v důsledku skandálu premiéra v kauze Panama Papers je hlavním poraženým těchto voleb. Přesto získala více, než se očekávalo – 11,5 % a 8 poslanců – ačkoliv průzkumy počítaly s jednociferným výsledkem. Progresivisté ztratili 11 křesel a skončili čtvrtí. S 29 mandáty tak nelze pokračovat ve vládnutí, protože k nadpoloviční majoritě je třeba 32 hlasů v 63členném Althingu.

Druhé místo neobsadili favorizovaní Piráti, ale euroskeptická Zelená levice, která si s 15,9 % hlasů a 10 křesly polepšila o 3 poslance. Na rozdíl od české centristické a eurofilní Strany zelených se jedná o autentickou moderní levici hlásící se k myšlenkám demokratického socialismu. Piráti jistě patří k vítězům těchto voleb, protože zaznamenali největší nárůst voličů ze všech stran, ale reálný výsledek zhruba o 4 % zaostává za očekáváním. 14,5 % a 10 křesel znamená polepšení o 7 mandátů a posun z nejmenší parlamentní frakce na třetí největší. Piráti již předem avizovali, že nepůjdou do vlády s tradičními pravicovými stranami, ale nebrání se spolupráci se všemi ostatními.

Bodovalo i nové liberální proevropské uskupení Obroda, které skončilo páté s 10,5 % a 7 mandáty. Do Althingu pronikla ještě centristická proevropská Jasná budoucnost (7,2 % a 4 křesla), která však o 2 poslance přišla. Mezi poražené bezesporu patří i Sociálně demokratická aliance, která ztratila 6 křesel a sotva překonala pětiprocentní hranici nutnou pro vstup do parlamentu.

Strana nezávislosti po debaklu euroskeptické Progresivní strany fakticky ztratila koaliční potenciál, protože všechna ostatní uskupení jsou buď proevropská, nebo levicová. I přes jasné vítězství tak může skončit v opozici. Dohodnou-li se ostatní strany, bude se jednat o nepříliš stabilní pětičlennou alianci od středu doleva disponující 34 hlasy z 63. Řešením je i menšinová vláda s tichou podporou některé ze stran. Jazýčkem na vahách bude Obroda, na níž závisí, ke kterému ze dvou bloků se přikloní. V každém případě, dostanou-li se do vlády Piráti, bude se jednat o světové prvenství.

Celkový přehled:

Strana

Volby 2013

Mandáty

Volby 2016

Mandáty

Změny

Strana nezávislosti

26,7 %

19

29,0 %

21

+2

Progresivní strana

24,4 %

19

11,5 %

8

-11

Sociálně demokratická aliance

12,9 %

9

5,7 %

3

-6

Zelená levice

10,9 %

7

15,9 %

10

+3

Jasná budoucnost

8,3 %

6

7,2 %

4

-2

Piráti

5,1 %

3

14,5 %

10

+7

Obroda

---

---

7,2 %

7

+7

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

16:07 Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

Jak víceméně poněkud nezajímavě stručně sdělila některá média, v úterý 16. dubna Ministerstvo práce …