Ondřej Kosina: Půjdou Španělé k volbám potřetí za rok?

12.10.2016 13:00

Politický pat, do kterého se Španělsko dostalo po parlamentních volbách v prosinci 2015, dosud nebyl vyřešen. Nic nezměnily ani opakované volby v červnu 2016. Pokud by šli Španělé v prosinci k urnám znovu, výsledky by byly podobné jako na počátku léta. Zdá se, že jedinou možností jak odblokovat současnou situaci, je politická dohoda. Tu by mohla umožnit nedávná rezignace nekompromisního lídra socialistů Pedra Sáncheze.

Ondřej Kosina: Půjdou Španělé k volbám potřetí za rok?
Foto: Archiv
Popisek: Španělská vlajka

Volby v roce 2015 znamenaly zhroucení bipartismu, etablovaného po přechodu k demokracii po smrti diktátora Franca. Od té doby se u moci střídali konzervativci z Lidové strany (PP) a socialisté ze Španělské socialistické dělnické strany (PSOE). Vliv ostatních politických stran byl zanedbatelný a z voleb vždy vzešla jednobarevná vláda. Španělští politici neměli faktické zkušenosti s koaličním vyjednáváním resp. vládnutím, což je jeden z důvodů vysvětlující současný dlouhotrvající pat. Druhým důvodem je rozložení sil v Cortesech, které neumožňuje vytvoření pravicové nebo levicové většiny. Pro Rajoyovu vládu hlasovalo 170 poslanců lidovců a Ciudadanos, zatímco 180 zákonodárců PSOE, Podemos a dalších drobných stran bylo proti. Zemi vládne od prosince 2011 Lidová strana.

Rozklad bipartijních systémů v Řecku a ve Španělsku souvisel s hlubokou ekonomickou krizí, kterou obě tyto země prošly. Zavedené strany oslabily na úkor nových „nepolitických“ hnutí. Lidovcům ubralo hlasy středo-pravicové liberální uskupení Ciudadanos (Občané), zatímco socialisté ztratili polovinu voličů na úkor levicového Podemos (Můžeme), které vzešlo z masových protivládních protestů během finanční krize. V současnosti španělskou politickou scénu ovládají tyto čtyři formace a počet jejich stoupenců se stabilizoval, což znemožňuje vyřešit patovou situaci novými volbami. Nicméně pokud do 31. října nezíská nikdo z politiků důvěru poslanců pro úřad premiéra, král Filip VI. rozpustí Cortesy a budou vyhlášeny další předčasné volby. Situaci navíc komplikuje silný separatismus v Katalánsku – 6. října tamní parlament schválil vypsání dalšího referenda o nezávislosti na Madridu. Podíváme-li se podrobněji na výsledky voleb, Katalánsko je výrazně levicovější než zbytek země a je baštou hnutí Podemos.

Opakované volby z 26. června 2016 dopadly následovně: Lidová strana zvítězila s 33 % hlasů, Socialistická strana s 22,6 % obsadila druhé místo, Podemos v těsném závěsu získalo 21,2 % a Ciudadanos 13,1 % hlasů. Zisky ostatních uskupení – zejména regionálních katalánských a baskických formací – byly zanedbatelné. Lze konstatovat, že rozklad bipartismu poškodil mnohem více socialisty než lidovce. Ti si i přes četné korupční aféry a politiku tvrdých úsporných opatření úřadujícího premiéra Mariana Rajoye udržují stabilní podporu třetiny španělských voličů, zatímco socialisty volí pouze pětina. Tento trend potvrzuje i průzkum preferencí z prvního říjnového týdne, který přisuzuje lidovcům podporu 34,1 %, Podemos 21,8 %, socialistům 20 % a Ciudadanos 13,4 %. Podemos aspiruje na pozici lídra španělské levice, což ukázaly nedávné regionální volby v Galicii a Baskicku, kde hnutí odsunulo PSOE do pozice třetí resp. čtvrté strany.

Nejen volební neúspěchy a stagnace preferencí, ale i neústupnost vůči lidovcům způsobily, že se proti lídrovi PSOE postavily některé osobnosti z vedení strany a donutily ho k rezignaci. Sánchezův odchod má umožnit řešení současné bezvýchodné situace – buď umožnit vznik menšinové pravicové vlády dosavadního premiéra Rajoye nebo velké koalice lidovců a socialistů. Otázkou je, zdali politika ústupků vůči pravici a obětování zásadového předsedy povede k růstu preferencí PSOE. Domnívám se, že spíš naopak a socialistický elektorát bude i nadále přecházet k Podemos.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

MUDr. Ladislav Václavec byl položen dotaz

Zdraví máme jen jedno

Pane senátore, hlasoval jste pro senátní novelu zaměstnávání zahraničních zubařů u nás. Tito studenti medicíny, možná lékaři mají pracovat pod dohledem českého l=kaře, který asi podle vás nemá co na práci a tak bude dohlížet. Bez řádně ukončené zkoušky z českého jazyka a slevovat z náročnosti aproba...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

David Rath: Kámen mudrců, euro a koruna

15:49 David Rath: Kámen mudrců, euro a koruna

Císař Rudolf II. proslul svojí snahou získat kámen mudrců, který dokáže sprosté olovo změnit na ušle…