Otto Daněk: Přebytek exportu byl i za loňský rok nakonec rekordní

08.02.2016 22:02

Podle dnes zveřejněných čísel skončila v prosinci loňského roku bilance zahraničního obchodu v národním pojetí v běžných cenách přebytkem 0,5 mld. Kč, který byl meziročně o 6,2 mld. Kč vyšší. Vývoz se meziročně zvýšil o 5,2 % (na 249,3 mld. Kč) a dovoz o 2,6 % (na 248,8 mld. Kč). Za posledních 10 let je to tak poprvé, kdy se podařilo i v prosinci udržet kladnou obchodní bilanci, byť pouze s malým přebytkem.

Otto Daněk: Přebytek exportu byl i za loňský rok nakonec rekordní
Foto: Asociace exportérů
Popisek: Asociace exportérů, logo

Prosincová čísla národního exportu také uzavřela celý ro 2015, ve kterém do poslední chvíle nebylo jisté, zda se podaří překonat rekordní čísla velmi dobrého roku 2014. Díky skvělým posledním měsícům roku z pohledu českého exportu, se pomyslné tabulky opět přepisují. V roce 2015 ve srovnání s rokem 2014 stoupl vývoz o 7,2% a dovoz o 8,0%.

U přeshraničního exportu nebyl nikdo na pochybách, že rekord z roku 2014 bude opět překonán, otázkou bylo pouze o kolik. Celkový přeshraniční export dosáhl 3,889 bil.Kč a překročil tak rekordní výsledek z roku 2014 o 260 mld.Kč. U bilance ZO byla situace kolem přepisování rekordních záznamů do poslední chvíle nejistá. Nakonec se i zde podařilo rekord překonat o 4 mld.Kč a přebytek ZO překročil 433 mld. Kč.

Je však důležité si přiznat, že na celkové bilanci se velmi výrazně podepsal strmý pád cen ropy na světových trzích. Ropa testuje stále nová a nová cenová minima, což výrazně pomáhá přebytku zahraničního obchodu. Ostatně dovoz ropy klesl hodnotově o 48,7 %, ale v technických jednotkách došlo k jeho nárůstu!

Před české vývozce tak čísla za celý rok 2015 staví nelehký úkol a v tuto chvíli je velmi obtížné predikovat, zda i za rok budou rekordní čísla přepisována. Začátek letošního roku vypadá slibně i díky schopnosti českých exportérů prosadit se nejenom na tradičních trzích, ale také usazovat se na trzích nových. Velkým problémem, který každý měsíc narůstá na významu je obrovský nedostatek pracovních sil, který dorostl do rozměrů, jež silně omezují další růst. Navíc je třeba počítat s dalšími negativními vlivy, jako je například ekonomické zpomalení v Číně, aféra Dieselgate, ekonomické ochabování Ruské federace, nebo pokračující konflikt na Ukrajině.

Otto Daněk,

místopředseda Asociace exportérů

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomio Okamura byl položen dotaz

migranti

V rozhovoru pro PL jste řekl, že hnutí SPD tady nechce žádné africké a islámské migranty. Ty ale podle všeho k nám ani nechtějí. Jak se ale stavíte k přijímání uprchlíků z Ukrajiny? A vracel byste na Ukrajinu bojeschopné muže? A pokud ano, jak?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Čím mladší uživatel internetu, tím víc trpěl za komunismu

20:30 Čím mladší uživatel internetu, tím víc trpěl za komunismu

Tento webový vtip připomíná dnes základní problém naší doby: totální nezájem o minulost, ignoranci h…