Paroubek: Odsouzeni k velké koalici

28.03.2017 11:52

Zemské volby jedné z nejmenších spolkových zemí Německa, Sársku, které proběhly o tomto víkendu, byly sledovány s jistým napětím. Ve volbách sice nekandidoval šéf SPD M. Schulz, ale všichni očekávali, jaký bude vliv jeho fenoménu právě na tyto zemské volby. Zázraky ovšem nestaly.

Paroubek: Odsouzeni k velké koalici
Foto: archiv red, tan
Popisek: Jiří Paroubek

SPD má v letošním roce v těchto zemských volbách zhruba stejný výsledek jako ve volbách před pěti lety. Nepřesáhla hranici 30 % hlasů % a získala 29,6 %, což je o celé jedno procento méně, než před pěti lety. Také strana Levice (Die Linke) zaznamenala volební ztráty. Před pěti lety získala tato strana 16,1 % voličů, nyní to bylo již jen 12,9 %. Vítězem voleb se tak jednoznačně stala CDU kancléřky Merkelové, která dokázala svůj volební výsledek navýšit z 35,2 na letošních 40,7 % odevzdaných hlasů

Tento volební úspěch CDU se připisuje především osobnímu úspěchu jedné z nejbližších spolupracovnic A. Merkelové, Annegret Krampové-Karrenbauerové. CDU se prostě podařilo vsadit na známého a silného kandidáta, a to je klíč k úspěchu. Do zemského sněmu se dostala ještě AfD s 6,2 %, ale tato xenofobní a populistická strana bude v zemském sněmu v politické izolaci. Volebním sítem propadli, tedy přes hranici pěti procent se nedostali, Zelení (Grüne) a FDP.

Snění o levicové koalici, po zemských volbách v Sársku, složené ze sociálních demokratů, Levice a Zelených, tedy skončilo. A tak od fantazie se kádry levice musí dostat zpátky na zem. Nejpravděpodobnější řešení celé sárské tajenky bude velmi pravděpodobně spočívat ve vytvoření velké koalice dvou největších německých stran, tedy CDU a SPD. Sársko jednou z malých spolkových zemí, není to země významu Bavorska, kde jsou ovšem volební výsledky, s ohledem na dlouholetou pozici CSU, prakticky předem jasnéř anebo Severního Porýní Vestfálska, což jsou velké spolkové země, kde už volební výsledek zemských voleb může alespoň trochu napovědět výsledek podzimních voleb. V Sársku se mohlo jednat spíše o vybočení z trendu, který se začal v německé politice projevovat po příchodu M. Schulze coby lídra SPD před několika týdny: SPD začala posilovat a v některých průzkumech překonala i CDU/CSU.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Jemelík: Poučení ze Zašové

10:14 Zdeněk Jemelík: Poučení ze Zašové

Valašská vesnice Zašová má pevné místo v mých vzpomínkách na vzdálené mládí, proto mě zaujala zpráva…