Pavel Draštík: Mladí lidé se zajímají o lesnictví. Popularita soutěže každoročně narůstá

20.06.2017 11:52

Ve dnech 14. a 15. června se v národním kole soutěže Mladí lidé v evropských lesích (YPEF) utkalo 12 nejlepších tříčlenných družstev z celé republiky, aby se rozhodlo o vítězi, který bude reprezentovat Českou republiku na mezinárodním finále v maďarské Šoproni. Cílem této soutěže, která je určena mládeži od 13 do 19 let, je zlepšit povědomí o významu lesů a lesnictví.

Pavel Draštík: Mladí lidé se zajímají o lesnictví. Popularita soutěže každoročně narůstá
Foto: kr-stredocesky.cz
Popisek: Les, ilustrační foto

"Popularita soutěže každoročně narůstá. Letošního již sedmého ročníku se zúčastnilo 1116 žáků a studentů základních a středních škol na úrovni místních kol, což je o 57 procent více ve srovnání s loňským rokem. Určitě je třeba poděkovat všem, kteří se na organizování soutěže podílejí a podporují ji: Ministerstvo zemědělství, Lesy ČR, Vojenské lesy a statky ČR, PEFC, Fakulta lesnická a dřevařská České zemědělské univerzity v Praze, Lesnická a dřevařská fakulta Mendelovy univerzity v Brně, SLŠ Hranice, ČLA Trutnov, Lesnické školy Písek, SLŠ Žlutice a Ústav pro hospodářskou úpravu lesů“, uvedl Pavel Draštík, předseda České lesnické společnosti, která je organizačním garantem této soutěže pro všechny zvídavé školáky.

"Podmínky soutěže vyžadují širokou teoretickou, ale také praktickou znalost lesnictví a přírody obecně. Soutěžící píšou písemný test a pokračují poznáváním přírodnin. V národním kole musí navíc připravit prezentaci v anglickém jazyce na aktuální téma. Letos jsme zvolili téma: Jaký je hlavní problém lesů ve vašem okolí a co pro to můžete dělat vy/ co pro to děláte vy?," uvedl za odborného garanta soutěže a organizátora národního kola děkan Fakulty lesnické a dřevařské České zemědělské univerzity v Praze prof. Marek Turčáni.

Slavnostní vyhlášení vítězů proběhlo v Arboretu Fakulty lesnické a dřevařské v Kostelci nad Černými lesy. V kategorii mladších žáků (13-15 let) zvítězilo družstvo z Biskupského gymnázia Bohuslava Balbína Hradec Králové ve složení Daniel Čičovský, Kateřina Marešová a Eliška Ludmila Frolová. V kategorii starších žáků (16-20 let) se o celkové prvenství uskutečnil velký boj mezi družstvem z Gymnázia Chotěboř a družstvem z ČLA Trutnov. Nakonec o necelý bod vyhrálo družstvo z České lesnické akademie Trutnov ve složení Lenka Barnetová, Matouš Hruban a Jan Messner.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ladislav Jakl: Evropská unie - léčba otevřených ran solí

15:49 Ladislav Jakl: Evropská unie - léčba otevřených ran solí

Denní glosa Ladislava Jakla