Vyškov: Živočichy bude u Lulečského potoka přitahovat další mokřad

25.04.2024 16:14 | Tisková zpráva

Koncem předloňského léta mohli Vyškované mezi dálničním přivaděčem a rybníkem Kačencem obdivovat množství rostlin či sledovat řadu vodních a mokřadních živočichů. O pár týdnů později ještě proběhla výsadba stromů s cílem oddělit jimi mokřad od frekventovaného přivaděče. Na řadě je pokračování záměru.

Vyškov: Živočichy bude u Lulečského potoka přitahovat další mokřad
Foto: Vyškov
Popisek: Vyškov

Zrealizovaná plocha se skládá po pravé straně Lulečského potoka z jednoho mokřadu a po levé ze třech menších tůní. Nedlouho poté radnice přistoupila k záměru vybudování dalšího mokřadu – tentokrát za dálničním přivaděčem. V lokalitě označené Mokřad Padělky 2 v biokoridoru Lulečského potoka město zamýšlí realizaci na pozemcích o výměře zhruba dvanácti tisíc metrů čtverečních.

„Plochy částečně slouží k zemědělské výrobě, z větší části jsou ovšem neobhospodařovatelné z důvodu zamokření. V suchých obdobích, se kterými nejen Vyškovsko bojuje, vyvstává potřeba akumulace srážkových vod v co největším měřítku. Obzvlášť v pramenných oblastech, jakým náš region je. Stejně jako v předloňském případě bychom výstavbou dalšího mokřadu zvýšili retenční schopnost území a vytvořili důležitý biotop pro existenci řady živočichů a rostlin,“ potvrdil vyškovský místostarosta Josef Kachlík.

V uplynulých letech se městu právě na velké zelené projekty dařilo získávat dotační peníze. S Padělky pomohl Operační program Životní prostředí sumou přesahující 2,7 milionu korun. Podpora přišla ze stejného programu také na pás zeleně na dohled od Sídliště Osvobození i na biocentrum přístupné z ulice A. B. Svojsíka. „Půjdeme stejnou cestou, znovu se pokusíme o získání peněz. Podíl města by tak opět vyplynul z výše přiznané dotace. Podpora může dosahovat až sta procent, i když některá kritéria se změnila. Každopádně celkově se mají náklady pohybovat okolo čtyř milionů korun,“ vyčíslil místostarosta Kachlík.

Anketa

Jste rádi, že v USA prošel balík pomoci pro Ukrajinu?

6%
92%
hlasovalo: 23564 lidí

Investiční záměr radní projednávali už na konci roku 2022, výběr projektanta pak proběhl loni na jaře. Projekční práce už skončily, postarala se o ně za téměř 390 tisíc korun firma Regioprojekt Brno, s. r. o.

Samotné provedení je v plánu v roce 2025. „Navrhujeme, aby po jedné straně vodního toku vznikl mokřad s výměrou téměř tři čtvrtě hektaru. Kromě retence vody v krajině nám jde znovu o vytvoření optimálního prostředí pro existenci mokřadních organismů. Zvolili jsme dost podobný model jako v prvním případě. Osvědčil se a je i podporovaný ze strany odborného dohledového orgánu (Agentury ochrany přírody a krajiny ČR),“ poznamenal vedoucí odboru životního prostředí Jiří Kutálek s tím, že stavba počítá s přehrazením malého vodního toku Lulečský potok.

U druhého břehu pak stejně jako v prvním případě vznikne soustava tůní. „Do pestré a živé krajiny tůně patří. Věříme, že půjde o další pěknou část okraje našeho města,“ řekl místostarosta Kachlík.

Mokřadu prospívá, když do něj lidská ruka příliš nezasahuje. To znamená, že je vhodné v lokalitě omezit sečení na minimum (třeba pouze na podzim), ponechávat dřevo z prořezávek, hromádky kamení nebo padlé kmeny a větve. Plazi, obojživelníci, ptáci či třeba brouci je upotřebí po svém.

První etapa dokazuje, že méně frekventované místo živočichům poskytuje větší klid na možnost zahnízdění, shánění potravy a běžné žití. „A přesně to bylo naším záměrem. I proto jsme se rozhodli, že lavičky na místo úplně nepatří. Kdo chce přijít, může rozmanitost území pozorovat i tak. Při instalaci laviček máme obavy, že na místo začnou docházet lidé, kteří k přírodě úplně vřelý vztah nemají,“ uzavřel vedoucí odboru Kutálek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Aš: Linka z Aše do Selbu a zpět od 13. května

20:27 Aš: Linka z Aše do Selbu a zpět od 13. května

Autobusové spojení mezi Aší a německým Selbem začne fungovat od pondělí 13. května 2024.