Pavel Horák: Nejvyšší česká šarže v NATO se chová jako malý naivní kluk

01.05.2016 9:59

Šťourání do vosího hnízda připomínají výroky generála Pavla, cíleně provokující Rusko podněcováním Ukrajinců k válce proti němu. Stejně nezodpovědné a nebezpečné je jeho lákání Ukrajiny do NATO.

Pavel Horák: Nejvyšší česká šarže v NATO se chová jako malý naivní kluk
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bývalý náčelník Generálního štábu AČR armádní generál Petr Pavel

Bude vojna s Rusem!

Předseda Vojenského výboru Severoatlantické aliance generál Petr Pavel v rozhovoru pro ukrajinský server Kyiv Post varuje, že Rusko je země jiná a nebezpečnější než všechny ostatní. Nabádá je, že se nemá cenu pokoušet s Moskvou domluvit, ale je třeba dát víc peněz na armádu a připravit se na možnou válku s Ruskem. Nejvyšší česká šarže v NATO se chová jako malý naivní kluk, který dráždí kobru bosou nohou, protože si při tom připadá jako kdovíjaký hrdina. Ve skutečnosti jsou to právě generálské rozumy Petra Pavla, které mohou válku rozpoutat. Rusko samotné má co dělat samo se sebou a válka se Západem by se mu hodila nejméně ze všeho

Nejvyšší český vojenský hodnostář říká věci, které prozrazují, že by si jako šarže rád zaválčil, pro obyčejné Rusy, Ukrajince a nakonec i pro nás by ale válka, k níž nepřímo vyzývá, byla zničující katastrofa. Pavel reprezentuje to nejhorší z české povahy, když podlézá americkým plánům nejvíce ze všech jeho evropských náčelníků, naplňuje smysl přísloví papeženec horší Papeže. A je mu to pořád málo, tak si dokonce umínil kritizovat své kolegy z ostatních evropských členů Aliance, že jsou proti Rusku málo agresivní.

Tady pomůže jen doktor Chocholoušek

Apriori vylučuje možnost, že by se s Rusy bylo možné jakkoli po dobrém domluvit. Jeho slova, že Rusko není zaměření na mírové soužití, je mírně řečeno zabedněnost hodná pořádně zeleného mozku, jehož jedinou formou komunikace s ostatními je lhaní, očerňování a vyhrožování válkou. Kdo byl někdy v Rusku, povídal si s lidmi, chodil s nimi do sauny a na pivo, na šašliky a vodku nebo do divadla a na operu, musí si při čtení generálových hlášek klepat na čelo a myslet na doktora Chocholouška.

Přitom i mezi uniformovanými šaržemi NATO zní hlas Petra Pavla nezvykle. Na rozdíl od něj se alespoň při veřejných vystoupeních chovají civilizovaně a vyjadřují se diplomaticky. Mezi vlivnými vojáky Aliance se navíc v poslední době rozšířil názor, že věčné válčení s Ruskem je v době hrozby terorismu kontraproduktivní a Západ by se měl soustředit na racionální vyjednávání s Moskvou o vzájemně výhodné vojenské spolupráci. Stále silněji zní i volání po změně priorit NATO na boj proti mezinárodnímu terorismu. Když se tu totiž budeme vzájemně poštvávat proti sobě, největší radost z toho budou mít právě teroristé. To je totiž jedna z věcí, které jim hrají do noty.

Převzato z blogu autora, titulek upraven redakcí.

Vyšlo na eportal.parlamentnilisty.cz, publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: PV

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ivo Strejček: Lídr se nevolí…

12:26 Ivo Strejček: Lídr se nevolí…

Dnes nepíšu glosu. O smrti se glosy nepíší. Dnes chci ještě několika svými řádky vzpomenout na Mirka…