Pavel Kula: Kdo dá více práce Čechům při dostavbě Temelína?

23.04.2013 15:04

Jsem rád, že oba uchazeči o dostavbu temelínské elektrárny, společnost Westinghouse a ruský Rosatom, se předhánějí v nabídce práce pro české firmy.

Pavel Kula: Kdo dá více práce Čechům při dostavbě Temelína?
Foto: atominfo.cz
Popisek: Temelín

Například Američané nedávno zveřejnili seznam 150 českých firem, se kterými počítají v případě svého vítězství v tendru. Nicméně mám obavy, že ruská strana, na rozdíl od americké, nemusí své sliby dané českým firmám dodržet

V Rusku jsou totiž tisíce inženýrů, kteří vystudovali jadernou energetiku a pochybuji, že by čeští odborníci dostali práci na jejich úkor. Rusové těžko nechají vlastní lidi na podpoře v nezaměstnanosti na úkor Čechů.

Je zde však ještě další pádný argument, který zpochybňuje velkorysé ruské nabídky na zaměstnávání Čechů. Tím je výše výdělků ve zmíněných zemích.            

Podle statistiky z roku 2012 byl v Rusku průměrný plat v přepočtu cca 16 tisíc korun, kdežto v Česku si lidé vydělají o třetinu více, přes 24 tisíc korun. No a USA jsou pro oba státy nedostižným vzorem, průměrný plat v nich činí pro nás neuvěřitelných cca 67 tisíc korun!

Náklady na pracovní sílu, to je to, na co šéfové firem slyší, protože ty patří k nejdůležitějším položkám v nákladech společností. Jeví se mně hodně nepravděpodobné, že by Rusové dali přednost dražším Čechům než levnějším domácím. Američané si vydělají téměř třikrát více než Češi a zdá se mně proto logické, že americký uchazeč o dostavbu Temelína dá co nejvíce práce Čechům a českým firmám, protože tím výrazně ušetří. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Hampl: Konec kauzy Vrbětice

15:22 Petr Hampl: Konec kauzy Vrbětice

Denní glosy Petra Hampla.