Pavel Kula: Korupční skandály zájemce o dostavbu Temelína

08.05.2013 20:14

Rozsáhlý podvod odhalili policejní vyšetřovatelé v ruské společnosti pro jadernou energetiku Rosatom.

Pavel Kula: Korupční skandály zájemce o dostavbu Temelína
Foto: atominfo.cz
Popisek: Temelín

Situace je o to vážnější, že se nejedná o první skandál, do kterého byla tato společnost zapletena. Kvůli podobné kauze byl už před dvěma lety zatčen bývalý náměstek generálního ředitele Rosatomu Jevgenij Jevstratov.

Podle samotných ruských zdrojů tato vážná selhání ohrožují jadernou bezpečnost obyvatelstva. Rosatom se přitom uchází rovněž o dostavbu jaderné elektrárny Temelín.

Vyšetřovatel případu uvedl, že pracovníci dceřiné společnosti Rosatomu Gidropress společně s vedením ruské pobočky společnosti Siemens odcizili přes 50 milionů rublů určených na vývoj zařízení pro jaderné reaktory. Na nedávné tiskové konferenci ruského ministerstva vnitra bylo oznámeno, že na projektech, které byl německý koncern povinen podle smlouvy realizovat, ve skutečnosti pracovali studenti z Bělgorodu.

Podle vyšetřovatele vrcholový manažer společnosti Siemens Industry Software (přidružená společnosti Siemens AG) Anatolij Suzdalcev a náměstek generálního ředitele společnosti Ilja Lavreněv uzavřeli s dceřinou společností Rosatomu Gidropress několik smluv o celkové hodnotě přes 50 milionů rublů, a to prostřednictvím jimi založené fiktivní společnosti PILIM-SFERA. Ve své zprávě to uvedl deník Novyje Izvestija.

Ani jedna z těchto smluv nebyla realizována, přestože Gidropress převedl na účet zhotovitele částku 14,7 milionu rublů. Kromě toho si přidružená společnost Rosatomu objednala u fiktivní společnosti výrobu 3-D modelu stavební části jaderné elektrárny. Tento model ale vyrobili studenti katedry strojírenství Bělgorodské státní technické univerzity V. G. Šuchova.

Anatolij Suzdalcev a Ilja Lavreněv jsou ve vyšetřovací vazbě. Je proti nim vedeno trestní řízení ve věci podvodu se škodou značného rozsahu. V případě usvědčení mohou být oba odsouzení k trestu odnětí svobody až na deset let.

Deník připomíná, že se nejedná o první korupční skandál, do nějž byl Rosatom zapleten. Již dříve útvar pro odhalování hospodářské trestné činnosti odhalil podvod založený na podobném principu, při němž bývalé vedení Gidropressu způsobilo škodu 26 milionů rublů. V červnu roku 2011 byl zatčen bývalý náměstek generálního ředitele Rosatomu Jevgenij Jevstratov. Orgány činné v trestním řízení uvedly, že zpronevěřil přes 50 milionů rublů určených na výzkum v oblasti jaderného průmyslu.

Situace je o to vážnější, že v jaderném průmyslu byl odhalen velmi nebezpečný případ podvodu, který ohrožuje nejen ekonomiku země, ale i jadernou bezpečnost obyvatelstva, poznamenává další ruský deník Rosijskaja Gazeta. Ten dále uvádí, že Rosatom spolupracoval s konstrukční a experimentální kanceláří na návrhu 3-D modelu stavební části jaderných elektráren, ale ve skutečnosti 3-D model vytvářeli studenti. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ivo Strejček: 20 let členství ČR v EU - pozitiva se hledají těžko

12:17 Ivo Strejček: 20 let členství ČR v EU - pozitiva se hledají těžko

Dvacet let od vstupu České republiky do Evropské unie je významným výročím v historii naší země a za…