Petice: Odložme nový občanský zákoník

15.10.2013 7:33

Podle čl. 18 Listiny základních práv a svobod a v souladu se zákonem č. 85/1990 Sb. o právu petičním níže podepsaní občané žádají Poslaneckou Sněmovnu, Senát a Vládu ČR, aby byly veřejně projednány vážné obavy občanů z blížící se účinností nového občanského zákoníku a souvisejících předpisů (k 1. lednu 2014).

Petice: Odložme nový občanský zákoník
Foto: Svobodni.cz
Popisek: Občané podepisují petici Strany svobodných občanů

Dosavadní zkušenosti z přípravy na aplikaci nového občanského zákoníku a souvisejících předpisů ukazují, že připravenost soudů, orgánů státní správy, praktických právníků (notářů, advokátů) i běžných uživatelů je zcela nedostatečná. Text nové úpravy ve stovkách závažných případů vyvolává otázky, na které nedokáží poskytnout jednoznačnou odpověď ani sami autoři návrhu. Nejsou zmapována ani základní rizika možného působení rekodifikovaných předpisů v praxi a kvantifikovány veškeré náklady, jež si jejich aplikace ve skutečnosti vyžádá. Obáváme se proto, že brzkou účinností nového zákoníku a souvisejících předpisů nastane právní chaos, který přinese dramatický nárůst počtu soudních sporů o výklad a aplikaci nového práva, prudké snížení právní jistoty i kultury, jakož i předvídatelnosti a vymahatelnosti práva a tím brzy i výrazné zhoršení ekonomické situace České republiky a jejího vnímání u zahraničních investorů.

Vstup nové kodifikace v účinnost je v právu každého státu přelomovou událostí, jež nastává jednou za sto či dvě stě let. Považujeme proto za naši povinnost vůči současným i budoucím generacím, aby byl dobře připraven a neodehrával se v ničím neodůvodněném chvatu a zmatku.

Z těchto důvodů žádáme, aby byla účinnost nového občanského zákoníku odložena, aby mohly být předtím odstraněny již dnes známé nedostatky úpravy, aby byla zpřesněna ustanovení, která vyvolávají největší nejasnosti a mohla by se stát předmětem zbytečných sporů, a aby byla zajištěna řádově lepší příprava soudů, orgánů veřejné správy i budoucích uživatelů na novou kodifikaci. Za všechny, kteří jsou podepsáni pod touto peticí, jednají členové „Petičního výboru za odklad účinnosti nového občanského zákoníku“.

Petiční výbor:
1) JUDr. Jan Skřipský, Ph.D., Matěje Kopeckého 605/24, Ostrava – Poruba, PSČ 708 00
2) Mgr. Jan Kukačka, Budějovická 952, Třeboň, PSČ 379 01
3) Mgr. Radka Šimková, Luční 987, Kosmonosy, PSČ 293 06

Zastupovat Petiční výbor při jednání se státními orgány je oprávněn kterýkoliv člen Petičního výboru.

Kontaktní adresa, kam můžete směřovat Vaše případné dotazy: Mgr. Radka Šimková, Abbot Legal, advokátní kancelář, s.r.o., V Kolkovně 921/3, 110 00 Praha 1, nebo můžete psát na email podatelna@odlozmeto.cz.

Petici můžete podepsat ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: petice, ParlamentniListy.cz

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bohdan Babinec: Není chování mocných světa, Evropské unie, USA a NATO farizejské?

12:16 Bohdan Babinec: Není chování mocných světa, Evropské unie, USA a NATO farizejské?

Jsme svědky brutální války, kterou vede agresivní Putinovo Rusko proti Ukrajině. Tuto agresi odsoudi…